Kvinna går med hund på stranden

Sommarens faror

Visst är det skönt med sommar, men det finns en del faror som våra hundar kan råka ut för som det är bra att vara förberedd på. Se gärna till att du har en enkel förbandslåda med dig ut.

Läs också igenom nedanstående råd så du vet hur du ska förhålla dig om hunden t.ex. blir ormbiten, smakar på en padda eller sätter en pinne i halsen.

Nossnara – för din säkerhet

Ibland händer det något oväntat och din hund kan reagera på ett sätt som den aldrig skulle göra annars. Om den har ont kan hunden bita dig i ren panik om du försöker hjälpa den. Det gäller även en, i normala fall lugn hund som du känner väl.

Du bör då överväga att göra en nossnara som du tillfälligt sätter på hunden. Nossnaran gör du genom att binda en gasbinda (eller vad du har tillgängligt) runt nosen och därefter en knut under hakan på hunden. Ändarna fäster du bakom öronen.

Hur du gör en nossnara och annan hjälp, kan du läsa på Ge hunden första hjälpen.

Hur du gör en nossnara på hunden

Huggormsbett

Vad ska man göra om hunden blir biten av en orm?

  • Om du hinner, kontrollera om det är en huggorm eller en snok. Snoken som är grå-svart med ljusa fläckar i nacken är inte farlig. Huggormen som oftast har ett sicksack mönster på ryggen, kan däremot spruta in ett gift vid bettet.
  • Är hunden biten av en huggorm, försök få hunden att vara så stilla som möjligt. Helst ska den bäras hem eller till bilen.
  • Kontakta veterinären och följ deras råd.

Även om det inte ser så farligt ut MÅSTE du ta kontakt med veterinären, ormgift påverkar nämligen blodkroppar och vävnader och det kan snabbt bli riktigt kritiskt.

Ett ormbett i tassen är farligare eftersom lymfcirkulationen påverkas av musklernas sammandragning.

En hund som går och stödjer på sin bitna tass pumpar snabbt in giftet i vävnaderna och vidare ut i kroppen. De flesta hundar som dör av ormbett har blivit bitna i tassen.

Läs mer om ormar på Ormar och hundar.

VGW Extension antidrag sele till hunden

Insektsbett

Ett insektsbett är oftast inte farligt för hunden, men det kan göra ont och hunden gnäller och klagar.

Håll hunden under uppsikt den närmsta timmen. Hur är hundens allmäntillstånd?

Titta på tandköttet, en frisk hund har ett rosa tandkött. Om hunden verkar vara påverkad, kontakta veterinär för vidare råd.

Har hunden däremot fått många geting- eller bistick kan den bli mycket dålig och snabbt behöva veterinärvård.

Vissa hundar kan också vara allergiska mot getingstick, men det är ovanligt.

Även många mygg/knott-bett kan få huden att svullna upp, det är oftast inte farligt men kan irritera hunden. Därför skriver veterinären ibland ut kortison för att dämpa irritationen.

Fästingar

Fästing på huden

Fästingarna finns i framförallt Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. De trivs i fuktiga och skuggiga omgivningar med tät undervegetation.

Fästingen som sådan utgör ingen fara, däremot kan de vara bärare av olika sjukdomar, t.ex. Borrelios och Anaplasmos/Erlichios.

Vistas du och din hund mycket i fästingrika områden bör du förebygga med något fästingpreparat.

Det finns olika receptfria varianter att köpa på apoteket. Dessutom finns det olika naturmedel som säljs i djuraffärerna som har varierande effekt.

Numera finns också receptbelagda tabletter som du ger hunden. De har effekt mellan en och tre månader beroende på sort.

Vill du läsa mer om fästingar? Se sidan om Fästingar på hundar och katter.

Paddor

Varje sommar brukar djursjukhusen få in dreglande och slöa hundar. Ofta beror det på att hunden bitit i en padda, levande eller död.

Paddorna har en körtel på ryggen som avsöndrar ett gift, svenska paddors gift är inte så farligt men resulterar i en ökad salivavsöndring hos hunden. Hundens pupiller blir också påtagligt små.

Titta i hundens mun och se om det sitter någon främmande substans mellan tänderna.

Gör i så fall rent, torka saliv och avvakta. Håll uppsikt över hunden, blir den påtagligt sämre ska du naturligtvis ringa veterinären. Annars brukar det gå över av sig självt.

Glass-, grill- och träpinnar

Grillpinnar med kött och grönsaker

På sommaren äter vi mycket glass på pinne och ofta får hunden smaka lite på slutet. Låt inte hunden tugga på pinnen bara, den blir till små vassa flisor. Det händer att flisorna punkterar magsäcken och tarmarna.

Det gäller även engångsgrillspetten av trä. De både luktar och smakar gott av köttet och i ett obevakat ögonblick har hunden satt i sig pinnen.

Även vanliga pinnar som hunden hittar i skogen kan också lät fastna mellan tänderna i överkäken, tvärs över gommen.

Hunden kan bli panikslagen och krafsa rejält över nosen. Öppna munnen på hunden och lirka bort pinnen. I bland kan det krävas ett par personer som håller hunden under tiden.

Har pinnen åkt ner i halsen, försök få upp den. Är den lång kan du kanske dra upp den försiktigt, annars får du göra en s.k. Heimlich manöver:

  • Stå bredbent framför hunden.
  • Är det en liten hund lyfter du upp den så att dess huvud hänger nedåt. Är hunden stor låter du framtassarna vara kvar i marken. Hundens rygg ska vara mot din mage.
  • Slå armarna runt bakre delen av hundens buk, kläm till med armarna ordentligt ett par gånger.
  • Förhoppningsvis hostar hunden upp pinnen.
  • Kontakta veterinären så att han/hon får avgöra om hunden behöver kontrolleras ytterligare.
Grillad majs på en tallrik

Majskolvar

Under sommarens mysiga grillkvällar läggs ofta majskolvar på glöden. Majs innehåller en hel del nyttigheter, även för hunden. Eftersom majs är lite sött är det många hundar som tycker att det smakar gott.

Men det som ofta händer är att hunden äter upp själva majskolven också, alltså den hårda stommen.

Majskolven har en sådan diameter att många hundar lyckas att svälja den hel, men kolven är alldeles för stor att passera hundens tunntarm. Majskolvar har också en skrovlig yta så de har ofta en tendens att kila sig fast.

Har hunden fått i sig en majskolv måste du omedelbart kontakta en veterinär. Om hunden snabbt kommer under vård kan veterinären i bästa fall få hunden att kräkas upp majskolven. I annat fall måste hundens opereras.

Tyvärr hittas även många majskolvar slängda ute i naturen där andra människor har haft picknick. Så se upp om du passerar populära grillplatser med din hund.

Skärsår

Om hunden skär sig i tassen på glasbitar eller vassa stenar linkar den lite och det blöder men ofta verkar den inte ha så ont. Gör rent såret med tvål och vatten eller koksaltlösning.

Titta efter om det sitter några bitar kvar, försök i så fall försiktigt att ta bort dem med en pincett.

Är såret mer än 1 cm långt och skär rätt in i trampdynan bör det sys. Det ska i så fall ske inom 8 timmar, sedan påbörjar huden sin läkningsprocess och såret kommer att spricka upp igen.

Blöder såret kraftigt ska du lägga ett tassbandage.

Då lägger du en steril kompress närmast såret. Mellan alla tårna lägger du bomull, även under sporren. Detta är viktigt annars orsakar bandaget trycksår och irritation.

Lägg sedan bomull runt hela tassen ända upp till hasleden. Linda sedan gasbinda runt hela tassen så att det sitter stadigt. Ofta behövs sedan en hundsko för att hålla bandaget torrt och rent.

Ta kontakt med veterinär för vidare rådgivning. Läs också om att Ge hunden första hjälpen

Hund med hundsko

Värmeslag

Lämna aldrig en hund i en bil en sommardag! Även om det är mulet så stiger temperaturen i bilen mycket snabbt.

En hund kan inte svettas på samma sätt som vi gör. Den gör sig av med överskottsvärmen genom att ”hässja”, d.v.s. flåsa. Genom utandningsluften får de bort värmen ur kroppen.

När den hässjar förlorar hunden snabbt vätska och kroppstemperaturen stiger snabbt från ca 38°C som är det normala. Vid ca 41°C förlorar hunden medvetandet och om inget sker snabbt då kommer den att dö.

Träffar du på en överhettad hund, se omedelbart till att den kommer ut i den svalare luften.

Häll vatten över den eller blöt handdukar som du kyler ner hunden med. Det viktiga är att så snabbt som möjligt få ner kroppstemperaturen under 39°C!

Åk direkt till en veterinär eller ett djursjukhus så att de får fortsätta behandlingen med bl.a. dropp.

Läs mer på Undvik värmeslag i bilen!

Vattenflaskor med kula till hunden

Solbränna

Även hundar kan bli solbrända och stark UV-strålning kan öka risken för hudtumörer.

Det är främst ljusa, vita och tunnhåriga hundar som drabbas. De har mindre pigment i huden och får lättare solsveda.

Använd gärna en parfymfri solkräm på de ställen som är mest utsatta för solen t.ex. öron, nos, mage och pung. Om möjligt bör du också se till att hunden befinner sig i skuggan.

Precis som hos oss människor resulterar solsveda i röd, irriterad och svidande hud. För att försöka lindra smärtan slickar ofta hunden på det vilket får till följd att skadan förvärras.

Om det är möjligt bör du lägga ett svalkande omslag samtidigt som du ser till att hunden inte kommer åt att slicka.

I svårare fall bör du ta kontakt med en veterinär.

Algblomning

Algblomning på en sjö

Under högsommaren förekommer algblomning i våra sjöar.

Då det är de blågröna algerna som blommar förekommer nästan alltid cyanobakterier i vattnet och de är giftiga i större mängd.

Eftersom det inte med blotta ögat går att se om det är de blågröna algerna eller om det är andra typer bör du undvika att låta din hund bada eller dricka av vattnet när det är grumligt.

De första symptomen på att en hund fått i sig giftigt vatten är att den kräks, är orolig, darrar och vinglar.

Symptomen kommer oftast inom 30 minuter efter att de fått i sig vattnet. Det är då bråttom att hunden får vård av veterinär.

Börjar hunden få kramper, ramlar omkull och har svårt att resa sig upp kommer den snart att hamna i koma. Därefter dör hunden.

Ge hunden rent vatten att dricka (men inget att äta), ring närmsta veterinär eller djursjukhus och förvarna att ni är på väg in och ta er dit så fort som möjligt.

Läs mer på Algblomning – hur farligt är det för hunden?

Graverad id bricka till hunden

Fukteksem (Hot spot)

Vissa hundar, ofta långhåriga kan få fukteksem eller Hot spot som det också kallas.

Fukteksem kommer oftast på sommaren, egentligen vet man inte varför. Det kan vara ett kliande insektsbett eller värmen som får det att blossa upp.

För att förhindra att hunden drabbas gäller det att du torkar hundens päls torr, speciellt i armveck och ljumskar där det annars gärna blir lite fuktigt.

Eksemet uppträder oftast på huvudet, halsen, nacken eller kinden men kan komma var som helst på kroppen.

Fukteksem kommer snabbt, ofta från den ena dagen till den andra. Hunden får en våldsam klåda, eksemet växer snabbt, är rött och irriterat och det rinner en klibbig vätska ur såret. Denna vätska brukar få pälsen att tova ihop sig.

Klipp/raka bort allt hår runt eksemet, så pass mycket att även den friska huden runt omkring är hårfri. Tvätta såret med tvål och vatten eller en klorhexidin-lösning.

Se till att hunden inte kommer åt att slicka eller klia på såret! Oftast behöver hunden ha en tratt eller speciell krage runt halsen. Dessutom kan du behöva linda den tass som hunden använder för att klia sig med.

Ta kontakt med veterinären, de avgör hur du sköter såret framöver, ibland kan hunden behöva medicin för att det ska läka.

Du hittar mer information på Hot spots eller fukteksem.

Ramla i poolen- drunkna

Det är allt vanligare att ha pool i trädgården. Både människor och hundar kan ha roligt i vattnet tillsammans.

Tänk bara på att aldrig slänga i en hund i vattnet. Även om den är en bra simmare kan den få panik.

Lär alltid hunden var trappan är, skulle den ofrivilligt ramla i så vet den åt vilket håll den ska simma.

Tänk också på att om du har en stege klarar hunden inte av att ta sig upp själv.

Du bör då se till att den inte har möjlighet att hamna i vattnet utan din tillsyn.

En hund bör inte dricka klorerat vatten. Den bör också duschas av efter badet eftersom kloret torkar ur pälsen.

Drunkna

En Boxer simmar i sjön

Skulle det vara så illa att hunden håller på att drunkna är risken väldigt stor att den drar ner vatten i lungorna.

Försök att få upp hunden på land, vilket inte är det lättaste om hunden är panikslagen.

Sedan gäller det att få ut eventuellt vatten som hunden har fått i sig, är det en liten hund tar du den i bakbenen och håller den upp och ner.

På en större hund gör du antingen en Heimlich manöver eller så lägger du den på sidan med huvud och hals lägre än övriga kroppen. Dra fram tungan och se till att inget täpper igen luftstrupen.

Kontrollera med hjälp av fingrarna att det inte finns gräs, sand eller lera i munnen. Men ta det försiktigt då hunden troligtvis tycker att det är riktigt jobbigt.

Om hunden inte andas- ge konstgjord andning (se Ge hunden första hjälpen).

Kontakta omedelbart veterinär för vidare rådgivning!

Saltvatten

Har hunden druckit större mängder havsvatten kan den drabbas av saltförgiftning. Symptomen på det är kräkningar, trötthet, diarré, stelhet eller kramper.

Om hunden kräks ska den inte få vare sig vatten eller mat på några timmar. Prova sedan att ge den vatten i små portioner och klarar magen av att behålla det kan du ge fri tillgång till vatten och även senare lite mat.

Är hunden mer påverkad ska du kontakta veterinär så sätter de in dropp på hunden.

Vatten – för mycket eller för lite

Liten valp dricker vatten ur en stor skål

Om det är varmt ute och hunden är aktiv måste du se till att den dricker mer vatten än vanligt.

Men ge den hellre flera mindre omgångar med vatten än ett fåtal rejäla portioner.

En hund som dricker mycket vatten på kort tid direkt före eller efter en fysisk aktivitet riskerar att drabbas av magomvridning, vilket är ett livshotande tillstånd! (Se Magomvridning hos hund)

Får hunden för lite vatten i sig, speciellt om den har diarré eller kräks kan den snabbt drabbas av uttorkning.

Men det är också farligt om hunden dricker för mycket vatten. Då drabbas hunden av hyponatremi. Det är hundar som älskar att tillbringa varma dagar i sjön eller plaskpoolen som är i farozonen. De tycker att det är roligt att ta sig en liten slurk vatten nu och då och dricker egentligen inte för att de är törstiga.

Läs mer om uttorkning och hyponatremi på Hur mycket vatten behöver hunden?

Källor: Se upp för picknick- och grillrester, Agria | Farligt för hunden att äta, Anicura | How Hot Is Too Hot? Heatstroke in Dogs, AKC

Rulla till toppen