Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Socialisera valpen
Cão da Serra da Estrela- valp

Socialisera valpen

När du får hem din valp väntar en spännande period. Men överbeskydda inte valpen, den behöver få lära sig att det händer konstiga saker runt omkring för att den ska kunna bli trygg i din närvaro.

Perioden mellan ca 3 och 12 veckors ålder kallas för hundens socialiseringsperiod. Det är vid denna tid en hund har som lättast att knyta känslomässiga band och relationer. Då är hunden öppen för nya intryck som finslipas under leken.

 

Valp av rasen Cäo da Serra da EstrelaHar du köpt valpen av en seriös uppfödare brukar de ha sett till att valparna har fått vara inne med familjen för att vänja dem vid alla vardagliga ljud. Förhoppningsvis är valpen redan van vid barn, diskmaskin, dammsugare och tv. Nu är det upp till dig att fortsätta detta arbete genom att låta valpen få följa med på många olika platser.

Viktigt att tänka på när du socialiserar din hund är att du uppträder lugnt! Om du hetsar upp dig, blir rädd och kanske lyfter upp valpen kommer den också att bli rädd.

Socialiseringsplan

Vad du behöver vänja din hund vid beror naturligtvis på var och hur du bor, men några olika situationer du bör vänja hunden vid är:

 • Barn. Barn låter mycket och de rör sig inte på samma sätt som vuxna. Har du inte egna barn, ta med dig hunden och promenera utanför ett dagis eller en skola. Låt barnen få komma fram och klappa hunden (efter att de har frågat om lov först). Ibland kan någon av dem få ge valpen en godisbit som du har med dig. På så sätt lär hunden sig att barn är riktigt trevliga.
 • Olika personer. Vänj valpen vid att andra personer klappar den, tar i och lyfter upp den. Låt gärna någon bekant få peta lite i munnen, titta i öronen osv. för att den ska bli van vid hantering. Låt den möta personer som inte rör sig på samma sätt som husse eller matte, t.ex. som sitter i rullstol, går med rullator eller käpp. En person med solglasögon, hatt eller paraply kan vara en ny upplevelse för hunden. Likaså cyklister, inlines-åkare eller mopedister.
 • Andra hundar. Vänj hunden vid andra hundar, stora såväl som små. Är den andra hunden inte aggressiv så är det jättebra träning att låta valpen få leka med en lite äldre hund. De måste få lära sig hundspråket också och det är vi människor dåliga på. Ju fler vänliga hundar valpen träffar som liten ju större förtroende får den för okända hundar.
 • Hushållsljud. TVn, dammsugaren, gräsklipparen, hårfönen, telefonen, dörrklockan, slammer med kastruller, ja allt som låter i ett hem. Det är ingen idé att tassa runt på tå för att inte störa valpen, du gör hunden en större tjänst genom att låta allt vara som vanligt.
 • Byggen/vägarbeten. Maskiner som låter mycket, luktar konstigt och människor som ropar är bra träning. Likaså att passera sopbilar, lastbilar och tåg.
 • Bilåkning. Många valpar tycker inte om att åka bil så det gäller att ta den med i bilen ofta men väldigt korta sträckor i början. Se också Att resa med hund.
 • Andra miljöer. Bor du på landet, ta med hunden in till stan och låt den få uppleva allt ljud det är där. Bor du i stan, ta med dig hunden till landet och passera en ko-, häst- eller fårhage.
 • Broar och tunnlar. Att vistas högt uppe på en bro med bilar passerande nedanför kan vara skrämmande. Även att vistas i en tunnel där alla ljud blir förvrängda är en konstig upplevelse.
 • Bussar, tåg och båt. Åk buss och tåg med hunden, även om det bara är mellan två stationer. Har du möjlighet att prova, ta med dig hunden i en båt också.
 • Olika underlag. Skiftande underlag kan vara skrämmande. Vänj valpen med trägolv, mattor, sten, sand, gräs, snö, vatten, gallerdurkar (finns ofta på trappor vid lastkajer, där kan man också träna höjder) osv.
 • Folksamlingar. Mycket folk innebär höga ljud och många dofter för en hund. Dessutom ser den inte mycket mer än ben och fötter.
 • Trappor, hissar och rulltrappor.
 • Skott, åska och fyrverkerier. Att träna valpen att inte bli rädd för åska och fyrverkerier är ett långt projekt. Det bör ske så gott som dagligen under minst ett par månader så börja i god tid innan nyår. Läs mer om hur du går tillväga på Hundens rädsla.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

4 kommentarer

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.