Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Varför skakar hunden sig torr?
Hund som skakar vatten ur pälsen

Varför skakar hunden sig torr?

För däggdjur som lever i blött och kallt klimat är det livsviktigt att snabbt kunna bli torr för att inte drabbas av nedkylning. Hundar skakar sig för att få bort vattnet, omkring 70% av vattnet kan de bli av med inom några sekunder.

De hundraser som ursprungligen levde i kalla klimat har ofta en päls som är anpassad till väderleken. De kan ha underull som innehåller mängder av små luftfickor, hårstråna kan ha olika geometriska former med till exempel räfflor eller de kan ha en oljehinna som skyddar mot väta. Men även den typen av hund behöver göra sig av med vattnet innan det tränger in innanför de olika barriärerna.

Skaka ur pälsen

Skulle hunden bara låta vattnet avdunsta ur pälsen skulle mer än 20% av det dagliga energiintaget gå åt till bara den processen. Därför har evolutionen sett till att de kan skaka vatten ur pälsen också.

Eftersom hundens ryggrad består av benmassa klarar den inte av att röra sig tillräckligt mycket för att en skakning ska vara effektiv. Ryggraden rör sig som mest 30 grader år vardera hållet. Om du tänker dig en urtavla med ryggraden rakt upp mot klockan 12, så kan ryggraden röra sig mellan klockan 11 och 1 viket inte är tillräckligt.

Därför sitter huden löst så när hunden skakar rör huden sig betydligt mycket mer än ryggraden. Hunden börjar skaka på huvudet vilket får huden vid nacken att röra sig och sedan snabbt fortplanta sig bakåt till svansen. Jämför vi återigen med urtavlan så pendlar huden mellan klockan 9 och 3 istället. Huden rör sig tre gånger snabbare än ryggraden och genererar därmed nio gånger så mycket kraft på vattendropparna som får dem att falla av.

Intressant nog visade det sig när forskarna undersökte detta fenomen att små djur skakar sig snabbare än större djur, en mus skakar 30 gånger per sekund, en katt 18 gånger per sekund och en labrador 4 gånger per sekund. Det får till följd att kraften på vattendropparna är i stort sett densamma oavsett djurets storlek.

Titta på hur hunden skakar vattnet ur pälsen

Tv-kanalen Discovery channel har spelat in en hund med höghastighetskamera, där hunden skakar ur vattnet ur pälsen. Titta noga på hur hunden sätter skinnet i svängning genom att snabbt vrida huvudet åt olika håll. När rörelsen väl fortplantat sig ut i svansen är hela pälsen formad som en skruv.

Starta filmen genom att klicka på pilen)

 

Källa: Wet mammals shake at tuned frequencies to dry, A.K. Dickerson et.al. J.R. Soc.Interface 2012.0429

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.