Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Resa med hunden
Hund ligger på en strand

Resa med hunden

När hela familjen åker på semester vill vi oftast ha hunden med oss. Reser du inom Sverige så är det oftast inga problem, men det kan däremot vara lite värre om du vill åka utomlands.

Vissa hundar kan bli stressade av miljöombyte, klimatväxlingar eller flygtransporter. I de lägena är det oftast bättre att lämna hunden på ett välskött hundpensionat. Har du möjlighet att åka dit i förväg så hunden hinner bekanta sig med miljön och personalen så är det ofta en mycket bra lösning.

Åka bil med hunden

Hund ligger i bakrutan på en bilDe flesta hundar har inga problem med att åka bil. Är inte hunden van vid det, åk väldigt korta sträckor till en början och se till att det blir så roligt som möjligt dit ni kommer, skogspromenader, träning etc. Tanken är att hunden ska ha förväntningar på något roligt så fort den stoppas in i en bil.

Skulle hunden vara väldigt rädd för bilåkande får du ta det som ett träningspass. Börja med att hunden bara sitter någon minut i bilen då motorn är avstängd. Öka långsamt tiden, klarar hunden att vara lugn en liten stund kan du starta bilen (utan att åka någonstans). Så småningom låter du bilen rulla ett par meter med motorn igång för att sedan långsamt öka både tid och sträcka. Det är viktigt att du inte går för fort fram så att hunden börjar tycka att bilen är obehaglig igen.

Det är oftast bättre för hunden om den ligger ner i bilen. På så sätt håller den sig lugn och passiv och behöver inte heller spjärna emot när bilen svänger. Genom att du är konsekvent och ber den ligga så kommer den inte att få en chans att börja stressa upp sig.

På sommaren är det en fördel om du kan åka tidigt på morgonen eller senare på kvällen då det är lite svalare ute. Även om vi idag har bra luftkonditionering i våra bilar är utrymmet längst bak inte lika väl ventilerat. Sitter hunden dessutom i bur kan det bli rätt varmt när solen ligger på rutorna.

Hunden ska antingen åka i en bur eller sitta fast med en särskild sele som fästs i bilbältet. Detta både för hundens och din säkerhet, men från och med 2010 är det dessutom olagligt att ha hunden lös i bilen. Tänk också på att det finns mått för hur stor buren ska vara i förhållande till hundens storlek. Se även Vilka lagar som gäller hundägaren.

Kontrollera när du köper en bur att den är krocktestad och godkänd för biltransport! Många burar som säljs är inte anpassade för de krafter som skapas vid en kollision. Det är visserligen inte olagligt att förvara hunden i en icke-godkänd bur, men om olyckan är framme och hunden och/eller buren kommer flygandes framåt och skadar någon kommer du troligtvis att bli ersättningsskyldig.

NTF som är en rikstäckande organisation som arbetar för en säker trafik har tagit fram en tabell över vilka krafter som skapas när en hund flyger framåt vid en krock. Som du kan se gäller det att ha rejäla fastsättningsanordningar redan för en Chihuahua.

Hundens vikt vid en kollision

 

Pauser

Ta pauser ofta och låt hunden få komma ut och röra på sig, kissa och dricka vatten. Har den tendenser till åksjuka, låt den inte få någon mat innan resan.

Är hunden mycket åksjuk kan du ge den åksjuketabletter, Postafen 25 mg. Ge en 1/2 tablett till 20kg hund minst 30 min före bilresan. Veterinären kan också skriva ut lugnande medicin. Läs mer på Åksjuka hundar.

Är det varmt ute får du INTE lämna kvar hunden utan tillsyn om temperaturen befaras kunna överstiga 25 grader eller understiga -5°C inne i bilen. Det blir väldigt fort varmt i en stillastående bil, även om du parkerar i skuggan, se Undvik värmeslag i bil.

Resa inom EU

Schäfer sitter i bakluckan på en bilReglerna för resa med hund inom EU ändrades 29 december 2014, så kontrollera vad som gäller i god tid innan din resa.

Hunden måste få ett EU-pass, id-märkas och vaccineras mot bl.a. rabies. Du behöver numera inte ta blodprov för att kontrollera att vaccinationen har gjort någon nytta. Det räcker med att det har gått minst 21 dagar sedan hunden blev grundvaccinerad. Däremot måste alla valpar, kattungar och illrar vara minst 12 veckor gamla för att grundvaccineras. Det innebär att hunden måste vara minst 15 veckor gammal innan utresa.

EU-passen är också nya från 2014 men har din hund ett gammalt pass så kan den använda det livet ut. Även intygen byts ut och kommer att vara lite annorlunda mot tidigare.

Veterinären för in i hundens pass det sista datum då den måste vaccineras på nytt (oftast 1 eller 3 år beroende på vaccin). Missar du att vaccinera om hunden innan detta datum, räknas det som ett nytt grundvaccin och du måste vänta ytterligare 21 dagar innan hunden får resa in/ut.

Om din hund inte reser tillsammans med dig, beroende kanske på praktiska skäl vid t.ex. flyg bör du se till att den reser maximalt 5 dagar före eller efter din resa. Då skriver du en särskild försäkran samt att kopior på din biljett eller bokning ska följa med hunden, i annat fall räknas den som handelsvara och andra regler gäller.

Kontakta din veterinär i god tid så får du hjälp med allt praktiskt. Du kan också läsa mer på Jordbruksverkets hemsida.

Då du passerar gränsen är du skyldig att stanna vid tullstationen och meddela att du för in ett djur i landet.

Viktigt att tänka på, är att även om EU-passet gäller inom alla länder i EU så kan det finnas nationella regler som sätter stopp för en inresa. Bl.a har vissa länder förbud mot olika raser och det gäller även om hunden bara är på tillfälligt besök

Resa till/från Norge

Norge ändrade sina inreseregler 2103, vilket medför att hunden måste ha ett EU-pass även där. Dvs. samma regler gäller för svenska hundar som för hundar från övriga EU-länder.

Hunden ska dessutom vara id-märkta samt avmaskad mot dvärgbandmask. Avmaskningen måste fr.o.m. 1 maj göras av veterinär som intygar att detta är gjort. Tidigare kunde du själv avmaska hunden men det är alltså inte tillåtet!

Norge har en lag som förbjuder s.k. kamphundar. Det innebär bl.a att du varken får äga eller föra in hundar av raserna:

  1. Pitbullterrier
  2. Amerikansk staffordshire terrier
  3. Fila brasileiro
  4. Tosa
  5. Dogo argentino
  6. Ceskoslovenský vlciak

Inte heller blandrashundar med någon av ovanstående raser får föras in i Norge. Är du ägare till en hund av dessa raser gör du bäst i att lämna den till någon annan om du tänker åka över gränsen.

Resa utanför EU (bortsett från Norge)

Hund ligger på en strandSka du resa utanför EU måste du ta reda på vilka bestämmelser som gäller för just det land du tänker besöka. Olika länder har olika krav på avmaskning, vaccin och karantän. Var också noga med att kontrollera vad Sverige kräver för att du ska få ta med dig hunden tilbaka in i landet igen, även detta är beroende på var ni har varit.

 

Källa: Jordbruksverket, Transport av hund i bil NTF Skåne 2008, www.mattilsynet.no

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 kommentarer

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.