Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Hundens rädsla
Rädd hund som viker bak öronen

Hundens rädsla

De flesta hundar är lite försiktiga av sig och vill gärna bekanta sig med främmande saker i sin takt. Det är en överlevnadsinstinkt att t.ex. plötsliga händelser och höga ljud skapar rädsla. Även vi människor har denna instinkt, vi hoppar t.ex. högt vid plötsliga ljud. Utan rädsla hade varken hundar eller människor överlevt som art.

Men i vårt samhälle fungerar det inte att alltid låta hunden ta sig den tid den behöver, en sopbil eller inlines-åkare stannar inte upp bara för att hunden behöver få nosa.

Hundens reaktion

Hunden reagerar på rädsla på tre olika sätt:

 1. Rädd hund tittar bakom sigDen står helt stilla, blir förstenad. Det gör den om faran upplevs som svag eller befinner sig långt bort.
 2. Den flyr. Då upplever hunden faran som stark och mycket skrämmande.
 3. Den går till försvar. Det sker om hunden blir mycket rädd och upplever att alla flyktvägar är stängda.

Viss rädsla kan hunden ha med sig från sina föräldrar, hur de reagerade på olika saker kan sätta djupa spår hos valpen. Annan rädsla kan komma när som helst, hunden blir skrämd av en smällare eller av en annan hund.

Genom olika forskningsprojekt vet man också att hundar spontant söker kontakt med sin ägare om något oförutsett händer. Omedvetet kan vi då förstärka rädslan hos hunden genom att lyfta upp den, prata ömkande eller skynda oss i från platsen.

De flesta rädslor går att minska eller t.o.m. arbeta bort men det kräver tid och mycket tålamod från din sida. Är det olika ljud som din hund är rädd för kan det bero på en öroninflammation, vilket gör att hunden har ont i örat. Kontrollera därför det hos en veterinär först.

Spökåldern

Många hundar går igenom den s.k. spökåldern, vid 6- 9 månaders ålder. Då kan de bli rädda för för helt vanliga saker som soptunnan eller en vante upphängd på gren. Gör ingen stor sak av det, låt hunden sakta få närma sig föremålet. Vill den inte alls kan du kasta ut några godisbitar på väg fram så valpen inser att det inte är någon fara. Du kan också gå fram till soptunnan eller vanten och försiktigt klappa på den. Gå sedan din väg som om ingenting har hänt.

Spökåldern hänger ihop med hundens vilda ursprung. När de vilda hundarna (eller vargarna) blev könsmogna började de göra längre utflykter ifrån sin flock. Eftersom de då var ensamma för första gången gällde det att de var extra försiktiga och det mönstret finns kvar hos våra hundar.

Hunden flyr eller klänger på dig

Blir ni överraskade av ett ljud ute på promenaden och hunden regerar med rädsla och kanske till och med försöker fly därifrån- stanna kvar! Se till att hunden är ordentligt kopplad och var kvar på platsen. Låt inte hunden få dra och slita i kopplet, det ökar bara på rädslan. Har du sådan lydnad på hunden att du kan få den att sitta eller ligga är det bra, annars får du hålla i den i halsbandet. Du ska helst ignorera hunden och försöka bete dig precis som vanligt, så har du någon med dig kan ni stå och föra ett normalt samtal. Inte förrän hunden har lugnat ner sig kan du sakta gå därifrån.

Likadant är det med hunden som gärna klättrar på dig när den blir rädd. Den ska sitta eller ligga bredvid dig, inte komma upp i famnen eller knäet. Prata inte heller tröstande med den.

Lek ljudlekar

Hund klättrar på grävmaskinDu kan leka ljudlekar med hunden inomhus, kastruller är bra att använda de låter och skramlar. Börja med att ha kastrullen på en mjuk matta och lägg godis i den. Lägg på locket lite snett så hunden kan putta bort det för att komma åt godiset. När locket ramlar ner kommer det att skramla men mattan kommer att dämpa ljudet. Så småningom när hunden har vant sig vid ljudet kan du ta bort mattan för att det ska låta mer.

Du kan också träna hunden utomhus och beroende på vad hunden är rädd för får du leta upp olika platser. Är det höga ljud generellt, stora maskiner eller andra hundar? Träningen går till på samma sätt i alla fallen, du tar med dig hunden till en plats där ”faran” finns.

Om hunden är rädd för stora maskiner leta reda på en byggarbetsplats. Ta med dig godis och leksaker och placera dig och hunden på ett stort avstånd från de bullrande maskinerna. Avståndet ska vara så stort att hunden kan leka och träna med dig utan att bry sig om ljudet. Nästa dag flyttar ni er en aning närmare och fortsätter att leka. Du måste hela tiden uppföra dig som vanligt med hunden, bryr du dig inte om ljuden så kommer hunden så småningom inte heller att bry sig. Successivt flyttar du dig närmare tills hunden klarar av att vara riktigt nära.

Det finns en cd med fyrverkeriljud att köpa, bl.a. på www.jycke-tryck.se. Den kan du använda för att träna bort rädsla för fyrverkerier, åska eller skott. Även denna träning ska ske lite i taget under lång tid.

Se även…

Läs mer om Bygg upp hundens självkänsla och Hundar och fyrverkerier

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

8 kommentarer

 1. Hej jag råkade av misstag klämma hundens svans under en lek och den blev genast med bakåt öron och drog sig undan sen så försökte jag gossa med den och ge den pussar men den gav inge tillbaka som den brukar göra, jag provade med att ge den godis och klappa den fint men vet inte tror inte de blev något resultat nu sover den bredvid mig i soffan kan de vara ett tecken på att de e bra eller e de för att den känner sig tvingad, jag sitter helt stil och bara tar det lugnt, hunden sover nu men den har fortfarande med bakåt lutande öron ? varför?

  • Hej,
   Det gjorde säkert ont på hunden och den reagerade då på smärtan genom att dra sig tillbaka. Istället för att gosa och trösta hunden borde du ha gjort en enkel kontroll av svansen att den inte var skadad och därefter fortsatt att leka med hunden en liten stund. På så sätt hade du visat hunden att det inte var meningen att du gjorde den illa. Genom att trösta den förstärkte du hundens känsla av att det var något läskigt som hade hänt.
   Om hunden drar sig undan, låt den vara en stund istället. Gå och fortsätt med vardagslivet tills hunden själv kommer och vill ha uppmärksamhet. Vill den sova bredvid dig i soffan så är det okej, men det ska vara på hundens initiativ. Många hundar känner att vi är för påflugna och då viker de öronen bakåt för att markera att de inte är bekväm med situationen.

   Hälsningar Elisabeth/Glanna

 2. Tack för intressanta tips! Min 1 år o 4 mån gamla bordercollietik har varit paniskt rädd för bilar o fordon sedan hon var 3 mån. Tyvärr bor vi mitt i en återvändsgränd ute på landsbygden o det kommer bilar o ganska stora jordbruksmaskiner helt slumpmässigt från de mest oväntade håll. Orten är känd för att många kör för fort. Jag försöker flytta men det är lång kötid. Har testat henne att gå inne i stan, 4 mil bort, o det funkade jättebra. Så det verkar vara platsbundet. jag har bara en gräsplätt o att gå runt huset här. Har testat allt från att tvinga henne vilket blir värre till att som nu bara gå runt området. Detta är min 5 hund o jag har aldrig upllevt nåt liknande. Har bara möjlighet att åka iväg med bilen nån gång i veckan. Råd mottages tacksamt!!

 3. Hej!
  Vi har för en vecka sedan fått hem en unghund som är 6 månader. Hon är väldigt ängslig och ligger helst under sängen. Har ni några tips om hur vi ska gå tillväga för att stärka henne och få henne att bli modigare?

  • Hej Sture,

   Det finns flera saker som ni kan göra. Köp hem Adaptil och sätt i vägguttaget hemma samt ge henne Zylkene varje dag under åtminstone 2-3 månader. Adaptil är ett konstgjort feromon som ska likna tikens lugnande doftämnen som hon avger vid diande av sina valpar. Zylkene är ett kosttillskott som är lugnande utan att droga hunden. Båda dessa brukar kunna köpas på apoteken eller hos veterinärerna. De är receptfria.

   Lev sedan livet som vanligt hemma, låt henne få komma fram till er i sin egen takt. Försök inte att ha mer kroppskontakt med henne än vad hon själv visar att hon vill ha. Ofta vill vi trösta, klappa och krama en rädd hund men det kan istället få den effekt att hon drar sig undan ännu mer. Ligger hon under sängen, böj er inte ner och titta på henne. Sätt er istället på golvet en bit bort och ”lek” med lite godis utan att ta någon notis om henne. Vill hon komma fram så gör hon det självmant. Om hon inte kommer, gå därifrån efter några minuter men låt gärna godiset ligga kvar på golvet.

   Beroende på hur ni bor och er familjesituation kan ni kanske behöva stänga av delar av huset. Har hon för mycket plats eller för många personer, som hon känner att hon behöver ha koll på kan det bli jobbigt. Då kan det under en övergångsperiod vara bra att stänga några dörrar till rum som inte används hela tiden. Försök också att begränsa ert umgänge ett tag i början. När andra kommer och hälsar på vill de gärna se den nya familjemedlemmen och risken är att hon tycker att det blir ännu jobbigare.

   När ni går ut, låt henne få upptäcka världen i sin egen takt. Försök att hitta en lugn plats där hon kan få uträtta sina behov utan att riskera att bli påhoppad av någon annan. Låt heller ingen annan få komma fram till henne- varken hund eller människa! Ta för vana att det är hon som ska ta första initiativet.

   När hon sedan börja bli lite modigare kan ni träna på bland annat balansövningar, se Bygg upp hundens självkänsla

   Lycka till!
   Elisabeth/ Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.