Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Plocka upp bajset!
Hund som bajsar

Plocka upp bajset!

I kommunernas lokala ordningsstadgar står det att hundars fasta avföring ska plockas upp på offentliga platser. Ändå läser vi mängder av insändare i lokaltidningarna där det klagas på oss hundägare.

Tyvärr har de rätt, det ligger många högar runt om i städerna vilket syns speciellt tydligt när snön smälter. Problemet tycks vara detsamma på olika platser i världen men lösningarna varierar.

Rejäla böter och DNA-prov

I USA lämnar hundarna 10,6 miljoner ton hundbajs efter sig varje år! Ca 40% av bajset får ligga kvar och drar till sig flugor, insekter, bakterier och virus som sedan sprids vidare. Vid regn eller snösmältning hamnar detta sedan i dagvattnet och i värsta fall går det orenat rakt ut i sjöar och hav.

Det har nu öppnat för en marknad inom DNA-tester där kommuner, bostadsföretag eller liknande tecknar avtal med speciella företag som samlar in DNA från alla hundar i området och sedan matchar det med hundbajs som ligger kvar på gatan eller i parken.

Cologne och Dresden i Tyskland, Vercelli i Piedmont, Neapel i Italien och Petah Tikva utanför Tel Aviv är några exempel på platser där DNA-prov samlas in på kvarlämnat hundbajs. Hundägaren får betala böter som bland annat ska täcka kostnaderna för testerna, Genève i Schweiz tar t.ex. 20 000 kr i böter första gången du upptäcks, andra gången stiger bötesbeloppet till ca 95 000 kr!

Se här en intervju på hur det fungerar i Neapel

Gratis bajspåsar

I England produceras ca 1 000 ton hundbajs per dag och de har en lag som kan ge slarviga hundägare böter på mellan 600- 12 000 kr. Studier visar att problemet med kvarlämnande högar har minskat med 40% de senaste fem åren men ändå ökar antalet protester mot hundar och deras avföring.

De olika distrikten har utarbetat olika strategier mot kvarlämnade bajshögar. Kennet i Wiltshire delar ut gratis bajspåsar, Hinckley i Leicestershire anlitar privatdetektiver som smyger på hundägarna och Ottery i östra Devon funderar på att helt förbjuda hundar i sina parker. Sally Nilsson i Reigate startade en kampanj mot slarviga hundägare genom att ringa in varje hög med krita och placera ut anslag om att avföringen skulle plockas upp. Det slutade med att bajset visserligen plockades upp, men att påsarna slängdes in i hennes trädgård.

Den engelska Kennelklubben protesterar och hävdar att det är en minoritet som inte tar upp efter sin hund och att det oftast är de som är olämpliga som hundägare även på andra sätt. De tycker också att trenden pekar på att hundar accepteras allt mindre i samhället, vilket resulterar i att hundägarna försöker hålla sina hundar hemma så mycket som möjligt. Hundarna blir därför dåligt socialiserade och antalet problemhundar ökar och så är den onda cirkeln i gång.

Vad händer i Sverige?

Vi vet inte vad det kommer för krav här i Sverige, men vissa bostadsföretag har redan idag förbud för vissa hundraser och det är inte alltför otroligt att de kan se en vinst i att DNA-testa de hundar som bor där.

Vi har i Sverige en lag (se Vilka lagar gäller mig som hundägare?) på att alla hundar ska vara registrerade hos Jordbruksverket och att utöka det registret med varje hunds DNA låter inte helt osannolikt.

Hållare till hundens bajspåseMen om vi ser till att sköta oss och plocka upp efter våra hundar och på ett artigt vis erbjuda andra en påse om de ser ut att slarva, så kanske vi slipper hundförbud och skyhöga bötesbelopp. Det finns i dag också hjälpmedel att köpa som kan underlätta din tillvaro som hundägare, t.ex. finns Port-a-Poo som är en klämma där du sätter fast den fyllda påsen tills du kommer till en papperskorg.

Instruktionsvideo

Vi har också hittat en instruktionsvideo till hur du gör för att plocka upp efter din hund. Så nu har du inga ursäkter längre att låta bajset ligga kvar!

http://www.howcast.com/videos/177904-How-to-Pick-Up-after-Your-Dog

 

Källa: www.guardian.co.uk, Pooprints.com och Boston Water and Sewer Commission

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.