Gravityscan Badge
Hem / Hund / Lövudden och Johannisberg
Skylt med Lövudden och Johannisberg

Lövudden och Johannisberg

Ett par kilometer sydväst om Västerås ligger Lövudden och Johannisberg, alldeles vid Mälaren. Är du på besök i Västerås ligger här också en stor campingplats, Västerås Mälarcamping.

Åker du från E18 följer du skyltarna mot hamnen, det är även skyltat till campingplatsen. Efter att ha passerat över järnvägen, fortsätter du rakt igenom en rondell. Straxt efter har du en väg till höger mot Tidö och en väg till vänster mot hamnen. Du fortsätter dock rakt fram mot Tidö-Lindö.

Passera avtagsvägarna mot Johannisbergs flygplats och -herrgård. På vänster sida dyker straxt Lövuddens idrottsplats upp, passera den och alldeles efter svänger du in vänster mot Lövudden. Det är vägen precis innan campingplatsens infart.

Bussar och parkering

Åker du bil finns det parkering vid Lövuddens bad, är det en riktigt varm sommardag kan det vara fullt och då finns ytterligare en mindre parkering vid idrottsplatsen du passerade.

Väljer du bussen, har VL landsortstrafik mot Barkarö och Tidö-Lindö. En hållplats finns vid avtagsvägen mot Lövudden. Det finns också cykelväg hela sträckan om du föredrar att cykla.

Promenadstråk

Vy över Västerås från Lövudden

När du har parkerat följ den lilla vägen åt höger, ofta är bommen nerfälld eftersom det bara är viss trafik som tillåts där. Ta sikte på den höga kranen nere vid vattnet.

OBS! Om det är badsäsong, gena inte över gräsmattan, den tillhör badplatsen och det är varken tillåtet eller populärt att ha hund där.

När du nästan är framme vid kranen finns det en öppning i skogen på höger sida. Där leder en stig in, markerad med en röd träskylt. Följ pilen mot Johannisberg.

Till en början går stigen en bit upp på land men den viker snart av ner mot vattnet. Sedan följer den i stort sett vattnet hela tiden. Stigen är grusad och promenadvänlig, men på några ställen sticker det upp lite större stenar och rötter. Sträckan fram till Johannisbergsbadet är bra, men sedan blir det alltmer ojämnheter att se upp för.

Till Johannisbergsbadet är det en knapp kilometer, stigen fortsätter på andra sidan badet om du vill fortsätta att gå men då blir det ojämnare. En nackdel är att enda sättet att komma till fortsättningen av stigen är att passera tvärs över badplatsen. Låt hunden gå bredvid dig med kort koppel hela vägen utan att stanna så brukar det accepteras ändå. Se definitivt till att den inte uträttar några behov på stranden!

Vill du inte fortsätta på andra sidan badplatsen kan du istället svänga upp mot land alldeles innan Johannisbergsbadet. Då kommer du upp till Mälarcampingen. Håller du högervarv på campingplatsen så hittar du snart en stig tillbaka till Lövudden, annars fortsätter du ända ut till vägen och följer cykelbanan tillbaka.

Badplatser för människor och hundar

Skylt med hundbadVid både Lövudden och Johannisberg finns det kommunala badplatser, tyvärr är hundar inte tillåtna där mellan 15 april och 30 september.

Vid Johannisberg förekommer det att hundar badas lite vid sidan av själva badplatsen. Det finns också en väldigt liten hundbadplats längs promenadstigen mitt emellan bägge baden.

Praktisk information

Toaletter finns vid både Lövudden och Johannisbergsbadet. Restaurang, butik och äventyrsminigolfbana finns vid Mälarcampingen. Lövudden satsar numera på förbokade konferenser.

Tänk på!

Kvinna badar med sin hundBåde Lövudden och Johannisberg är populära strövområden, håll därför reda på din hund. Alla uppskattar inte att en lös hund kommer springande mot dem. Plocka också upp efter hunden, visserligen får du bära bajspåsen en bit för soptunnor är det inte alltför gott om.

På sommaren måste du kontrollera vattnet innan du släpper i hunden, för tyvärr förekommer giftalger även i Mälaren.

Undvik Lövudden och Johannisberg första eller andra helgen i juli. Då går nämligen den årliga Power Meet av stapeln i området, med ca 10 000 besökande bilar och mängder av människor. Du kommer att ha svårt att överhuvudtaget komma fram till Lövudden under de dagarna.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.