Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Så klarar hunden kylan
En Samojed i snön

Så klarar hunden kylan

Vintern är för många hundar en rolig tid som lockar till mycket spring och bus i snön. Men mycket snö gör det jobbigare att röra sig och alla hundar klarar inte stark kyla lika bra, så här får du tipsen för att underlätta vintern för din hund.

Inte avlad för att klara kyla

Svart hund står i snönBeroende på vilken sorts hund du har är förutsättningarna olika för hur väl den klarar av kylan. De flesta raser är framavlade på helt andra meriter och har varken tjock päls eller mycket underull. Stora hundar med mer hull klarar sig också ofta bättre i kylan än små. Därför kan många hundar behöva täcke eller varm tröja på sig när temperaturen kryper nedåt tio minusgrader eller mer.

Ta med dig hunden till djuraffären då du ska köpa täcket, det behöver provas ut så att det sitter bra. Tänk på att torka täcket mellan promenaderna, ett fuktigt eller blött täcke kyler snabbt ner hunden. Passa också på att köpa reflexer till din hund och dig själv så att ni syns bra i vintermörkret!

Även hundar kan förfrysa kroppsdelar, speciellt de utstickande delarna som öron, svanstipp och hanhundens pung riskerar frysskador så de delarna kan behöva skyddas om det är riktigt kallt. Läs mer om Hypotermi och förfrysning på Farligt att lämna hunden i bilen på vintern?

Har din hund problem med höfter och leder är det viktigt att täcket faktiskt skyddar och värmer de utsatta delarna. Köp gärna ett täcke som sätts under svansen och går ner en bit på sidorna så att hela höftpartiet hålls varmt.

Vissa hundar är inte så förtjusta i att gå ut om det är kallt, men om du leker och håller igång din hund så vänjer den sig snart med att vara ute även då vädret är sämre.  När det är riktigt kallt ute kan det vara bättre med flera kortare promenader istället.

Tassar

Om tassarna ska smörjas in eller inte innan promenaden, där finns det många åsikter. Vissa menar att visst ska de smörjas in så att hunden slipper isklumpar mellan trampdynorna, andra menar att tassarna ska fettas in lika lite som vårt ansikte ska det i kylan. Där får du helt enkelt avgöra själv vilket du tycker fungerar bäst för dig och din hund.

Helt klart är att tassarna kan behöva smörjas in regelbundet under vintern eftersom hunden lätt drabbas av köldsprickor. Bland slädhundsförarna används ofta Skillingarydsalva (tjärsalva), Proteinsalva, Zinkpasta eller Helosan. Ta för vana att smörja tassarna varje kväll när hunden lägger sig för natten för att förebygga problem med tassarna. Hund nosar i snön

Bor du dessutom i mellersta eller södra Sverige så drabbas hundens tassar ofta av de saltade vägbanorna. Då kan du behöva tvätta tassarna efter promenaden för att skölja bort saltet.

Isklumpar mellan tårna och trampdynorna ska du hjälpa hunden med att plocka bort så snart du märker att de har bildats. Får de sitta kvar kan de orsaka köldskador på huden. Har huden blivit röd och irriterad kommer den att spricka och då måste den hållas ren och smörjas in ordentligt.

Om du regelbundet klipper håret mellan trampdynorna minskar du risken att snö och is fastnar. Klipp dock inte bort allt hår, det fungerar också som en skyddsbarriär mot grus och annat som kan skada trampdynorna.

Är det riktigt kallt ute kan hunden också få köldkramp i tassarna, det märker du på att hunden inte vill stödja på tassen. Ta försiktigt tassen i din varma hand och värm den. Passa också på att kontrollera att det inte sitter isklumpar mellan trampdynorna. Har hunden lätt att få köldkramp, investera gärna i ett par bra hundskor.

Hundskor

Att använda hundskor ger lätt associationer med modevärldens uppklädda hundar, men de har faktiskt en praktisk funktion också. Hundskor används av många hundförare inom slädhundssporten. För deras hundar är det mycket viktigt att tassarna inte drabbas av olika skador. Även mycket små och lindriga skador blir snabbt större när hunden ska springa flera mil.

Springer hunden mycket på skare eller om hunden har fått skador på tassarna, använd hundskor. I dag finns det bra skor med kardborreknäppning, men även dessa kan behöva provas ut innan du hittar en sort som passar just din hund.

Var i rörelse

Naturligtvis gäller det också att hålla hunden i rörelse när ni är ute. Lek med hunden, jogga eller gå i snabb takt, då håller du värmen själv också. Lämna inte hunden bunden utomhus om den inte har möjlighet att söka skydd någonstans. Låt den inte heller ligga någon längre stund i bilen, det är speciellt viktigt om hunden har fått jobba intensivt innan. Det tar inte lång tid för bilen att bli utkyld efter att du har parkerat. Måste du ha hunden i bilen, sätt på den ett hundtäcke även om den har tjock päls. En kall hund drabbas lätt av urinvägsinfektion. Jordbruksverkets föreskrifter säger också att du inte får lämna hunden utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen sjunker under -5 grader, se Vilka lagar gäller mig som hundägare.

Kräver mer energi

Om din hund är väldigt aktiv ute, antingen den drar pulka, hoppar i snön eller är med på skidturerna kan den behöva mer energi än vanligt. Ett alternativ till att ge mer mat kan vara att byta till ett foder med mer energiinnehåll. Tänk bara på att allt foderbyte ska ske gradvis för att undvika magproblem. Glöm inte att byta tillbaka till ett mindre energirikt foder igen när våren kommer.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.