Gravityscan Badge
Hem / Hund / Att klövja med sin hund
Hund med klövjevska

Att klövja med sin hund

Låt din hund få hjälpa till att bära, vare sig du ska ut och fjällvandra eller gå en liten promenad i närområdet. Det är ett bra sätt att låta den få känna sig nyttig och ha en egen arbetsuppgift.

Med lite träning så brukar de flesta hundar tycka att det är roligt att bära, eller klövja som det kallas.

Färdigvuxen

Du kan vänja hunden vid klövjeväskan redan då den är ung, men lägg inte i några vikter innan hunden är minst 18-24 månader gammal. Kroppen ska i stort sett ha hunnit växa färdigt innan du belastar den.

Vilken typ av hund kan bära?

Det spelar egentligen ingen roll vilken sorts hund du har, liten som stor kan klövja. Det viktiga är att du anpassar väskans storlek och vikten du lägger i väskorna efter din hunds storlek. Klövjeväskor finns till Chihuahua och uppåt i storlek, så du kan säkert hitta en som passar din hund.

Ska du ut och fjällvandra och vill att hunden bär lite mer så krävs naturligtvis en större hund. Men en liten hund kan t.ex få bära några småsaker hem från affären.

Om hunden har skador, t.ex. artros eller höftledsfel bör du först prata med din veterinär eller hundfysioterapeut. För vissa hundar kan klövjning fungera bra som rehabilitering om vikterna är låga medan det för andra istället kan förvärra skadan!

Träna hunden att bära

All träning ska bygga på att hunden upplever det som roligt att jobba. Var generös med beröm och belöningar när du lär din hund att klövja.

Börja gärna med att lägga en ihopvikt handduk över hundens rygg, bara så att den lär sig att vara trygg med att det ligger någonting där. Att den ramlar av gör ingenting, lägg upp den igen och belöna hunden.

Sedan vänjer du hunden med själva väskan. Sätt på hunden den tomma väskan samtidigt som du berömmer. Låt den få ha den på sig några minuter i taget de första gångerna.

När hunden accepterar väskan och kanske t.o.m tycker att det är roligt att få den på sig, kan du låta den sitta på även under kortare promenader utomhus. Fortfarande ska väskan vara tom.

Successivt kan du stoppa i vikter i väskan, börja med t.ex ett par vikta handdukar. Så småningom kan du ta små petflaskor med lite vatten i.

Ska hunden få klövja under längre vandringar bör du också lära den att väskorna blir bredare. Stoppa gärna i delar av regnstället eller handdukar så att du fyller ut väskorna utan att de egentligen blir tyngre. Hunden kommer att lära sig att det inte går att gå i trånga buskage osv. med klövjeväskan på.

Hur mycket kan hunden bära?

En fullvuxen hund kan bära upp till 30 % av sin kroppsvikt. Ska ni gå längre sträckor eller om det är varmt ute bör den inte bära mer än 20-25 % av sin vikt.

Typ av väska

Det finns olika typer av klövjeväskor. Se till att prova ut väskan på hunden innan du köper den.

Viktigt att tänka på innan du köper väskan är hur den ska användas. Ska den bara användas på kortare promenader utan alltför mycket vikt i kan du välja en tunnare och enklare variant. Ska ni däremot ut och vandra i flera timmar eller kanske t.o.m dagar bör du satsa på en kraftigare väska som också har mer stoppning för att förhindra att hunden får skavsår.

Klövjeväskor består av två stycken väskor som är sammanfogade med ett ryggstycke. Materialet kan variera men oftast är de gjorda i nylon eller liknande som tål väta.

Hunden ska bära vikten med manken och frambenen, inte med ryggen! Se därför till att väskan inte kommer för långt bak på ryggen.

Kontrollera också att hunden kan gå obehindrat även med fullt utbredda fickor, armbågarna får inte slå i väskan. Hunden ska också kunna lägga sig ner med fullpackad väska och naturligtvis ska den inte hänga så långt ner att den riskerar att släpas i marken.

Sätta på väskan

Hund med klövjeväskaHäng på väskan på hundens skuldror bakifrån. Kommer du med väskan framifrån och ska trä den över huvudet kommer hunden troligen att uppfatta den som ett hot och vill inte vara med längre.

Spänn åt bröstremmen så att väskan ligger fram mot nacken. Spänn också åt de andra remmarna så att väskan inte glider runt. Men de ska inte vara för hårt åtdragna heller, du bör kunna få in en eller ett par fingrar mellan remmen och hundens hud.

Kontrollera med jämna mellanrum att väskan inte glidit runt eller att överarmarna på hunden inte slår i väskan då den går. Hunden ska absolut inte känna något obehag av väskan!

Tänk på!

Det finns några saker du bör tänka på om du ska låta din hund klövja.

  • Fördela vikten jämnt på båda sidor. Bär hunden ojämnt kan den skada muskler och leder.
  • De tyngsta sakerna ska ligga i botten och gärna långt fram.
  • Har hunden inte burit någonting under några månader behöver den träna upp musklerna igen. Börja med lätta vikter som du successivt ökar på.
  • När du packar väskan, ställ upp din ena fot på en stol eller liknande. Häng väskan över ditt ben och packa den. På det viset känner du själv om det blir snedbelastning i väskan.
  • Stanna och låt hunden vila om den bär mycket eller om ni går långt. Passa då också på att titta efter så att hunden inte är på väg att få skavsår någonstans.
  • Låt aldrig hunden få gå lös med klövjeväskan på. Risken är stor att hunden fastnar och gör sig illa.
  • Enklast är om hunden går framför eller bakom dig. Har du hunden vid sidan är risken stor att väskan slår emot dina ben.
  • Packa inga ömtåliga saker i väskan. Plastflaskor med vatten, regnställ, förbandskit och extrakoppel är bra saker som hunden kan bära.
  • Packa gärna i plastpåsar för det kan bli blött.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.