Gravityscan Badge
Hem / Hund / Kloklippning, tandborstning och allmän hälsovård
Ett hundöga

Kloklippning, tandborstning och allmän hälsovård

Hunden behöver också regelbunden vård så som kloklippning, borstning och kanske trimning av pälsen och den viktiga tandborstningen. Passa också på att kontrollera att hunden mår bra och inte har några konstiga knölar eller sår.

Kloklippning

Hundtass med svarta klorHundens klor behöver klippas ett par gånger i månaden annars kommer de att växa sig för långa och hunden får ont. Långa klor bryts också lättare av och även det kan göra rejält ont. Visserligen slits klorna men inte tillräckligt mycket för att du ska kunna låta bli att klippa dem.

Vänj därför valpen att du rör vid tassarna. Många hundar är kittliga så ta tassen försiktigt i handen. Passa gärna på när valpen är trött och håll i tassen en liten stund. Upprepa det ofta, gärna några gånger om dagen, glöm inte att belöna hunden samtidigt.

Köp en klotång, de finns i olika storlekar så välj en som passar din hund. Låt klotången ligga framme så hunden kan lukta på den och belöna valpen när den nosar på tången.

Inne i klon finns pulpan, vilket är blodfylld vävnad och den ska du undvika att klippa i. Skulle du råka klippa i pulpan kommer det att blöda och hunden kommer att rycka tillbaka sin tass. Det råkar nog alla hundägare ut för någon gång under hundens livslängd så gör inte någon stor affär av det hela. Vad du än gör så ömka inte hunden, ta en istället en bomullstuss och blöt den med kallt vatten och håll den över klon. På så sätt stoppar blödningen. Numera finns även elektroniska klotänger, de känner av var pulpan är och visar grön, gul respektive röd lampa.

Har hunden ljusa klor så syns pulpan, men har den mörka klor så syns den inte. Som regel är det bättre att klippa klorna oftare och lite mindre varje gång. På så sätt undviker du att klippa i pulpan. Pulpan drar sig nämligen tillbaka en liten bit varje gång klorna klipps.

Klipp inte alla klorna på en gång innan hunden har vant sig, ta en eller ett par först och ge hunden mycket beröm för varje klo du klipper. Vänta sedan några timmar eller till nästa dag innan du fortsätter. Försök inte att hålla emot en sprattlande hund, då kommer den snart tycka illa om att få klorna klippta.

Glöm inte att klippa sporren (om din hund har en sådan), dvs. den klo som sitter på insidan av tassen en bit upp.

Det är svårt att ge en generell bild av när en klo anses vara för lång, men om hunden står normalt på ett plant underlag ska inte någon klo nå i marken. Vissa har som riktmärke att det inte ska låta om hunden när den går inne på golvet men vissa hundar har så kraftiga klor att de låter ändå.

Har hunden inte fått sina klor klippta på länge bör veterinären klippa dem, de söver hunden och klipper ner klorna rejält.

Hår mellan trampdynornaTrampdynorna på en hund

Vissa raser har mycket hårväxt mellan trampdynorna och tårna. Den kan du regelbundet behöva klippa och hålla efter eftersom det gärna blir fuktigt och samlas små gruskorn där. Håret är till för att skydda trampdynornas sidor och skall inte tas bort helt. Speciellt vintertid bildas det gärna isklumpar mellan trampdynorna om hunden har mycket hår under tassarna och det gör ont när hunden går.

Till toppen

Titta i öronen

Du bör också vänja valpen vid att du tittar i öronen. Öronen bör vara rena, torka ur dem med en blöt bomullstuss. Misstänker du att det finns mer smuts i dem, kan du köpa en speciell öronrens på apoteket. Den droppar du i örat, gnuggar runt någon minut och låter sedan hunden skaka på huvudet.

OBS! använd aldrig tops i öronen! Risken är mycket stor att du petar ner mer vax i hörselgången och det kan skapa en öroninflammation.

Mun och tänder

Tänderna ska borstas (se artikeln om tandborstning), helst varje dag. Även här får du ta det extra försiktigt i början, vänj hunden långsamt med att du petar i munnen och att du använder tandborsten. Beröm och ge godis när det fungerar bra.

Ta för vana att regelbundet titta i hundens mun, det är inte ovanligt att det fastnar en bit av en pinne eller liknande. Det kan orsaka bakterietillväxt och infektioner.

Pälsvård

Hur du ska sköta pälsen på din valp bör du fråga uppfödaren om. Det varierar väldigt mellan olika raser. Du ska i vilket fall som helst träna hunden på att du borstar eller kammar den, använd lugna mjuka rörelser så att du inte skrämmer eller gör illa den. Är det en ras som ska trimmas kan det också vara bra om du vänjer den vid att stå på ett bord.

Hos vissa raser måste man vara noga med att ta bort hår ur öronen. Blir det för mycket hårväxt blir det tätt,  fuktigt och bakterietillväxt i hörselgångarna.

Ögonen

HundögaKontrollera att hundens ögon ser klara och rena ut. Om det rinner ur ögonen, ta kontakt med veterinären för att kontrollera ev. ögoninflammation. Har hunden lång päls runt ögonen kan den behöva klippas rent ibland. Dels behöver hunden kunna se men också för att hunden ska slippa hårstrån som viker sig inåt och irriterar ögonen.

Några hundraser, t.ex. Pudel och Bischon har naturligt lite rinnande ögon, men ökar sekretet så bör du också vara uppmärksam på om det är en ögoninflammation eller ej.

 

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.