Gravityscan Badge
Hem / Hund / Träna din hund
Svart labrador sitter ner

Träna din hund

Det finns många sätt att träna en hund och tur är väl det. Det finns nämligen inte ett sätt som passar alla hundar, de är ju precis som vi olika individer. En hund kan göra vad som helst för en matbit medan en annan inte bryr sig om du så skulle servera oxfilé. Det jag kommer att beskriva här är några grunder hur vi instruktörer inom IMMI brukar jobba.

Korta pass, mycket belöningar

3 x 3 är en gyllene regel, dvs. tre övningar i snabb följd (första trean), vila någon minut och gör åter tre övningar. Efter tre sådana pass (sista trean) tar ni en längre paus och byter till en annan övning. Låter det krångligt?

Ett exempel:

– tre snabba övningar med ligg
– vila 1 minut
– tre snabba övningar med ligg
– vila 1 minut
– tre snabba övningar med ligg
– vila en längre stund och byt övning

Anledningen till att vi inte försöker köra längre pass är att hunden lätt tröttnar på att göra samma sak. Blir det tråkigt tappar både hunden och du motivationen.

Arbetspassen ska vara roligare än pauserna!

Nexa platsliggandeNär du har jobbat färdigt är det vanligt att slappna av och att du låter hunden leka med andra hundar. Men det gör att hunden tycker att pauserna är roligare än träningspassen. Vi får då en hund som förväntar sig något roligt så snart ”det här andra” har klarats av och slarvar då igenom övningen. Vänd på det och låt övningen vara rolig medan pausen innebär passivt sittande eller liggande hos dig.

 Dela upp övningen

Innan du börjar träna in en övning ska du tänka igenom den själv. På vilket sätt kan du dela in den i mindre bitar? En övning innehåller oftast en mängd små delmoment som det lönar sig att träna på en i taget. Sätt sedan successivt ihop dem.

Låt hunden lyckas!

Det är viktigt för hundens självkänsla att få lyckas med sina övningar. Gör inte övningen för svår, det är aldrig hundens fel om den inte lyckas. Klarar inte hunden av det du vill får du backa i din inlärning och börja med ett steg som du vet att hunden kan.

Börja varje övningstillfälle med en repetition! Detta för att friska upp minnet både hos dig och hunden.

Anpassa belöningen

Belöningen ska stå i proportion till svårigheten. Tränar ni inne kan det räcka med en torr matkula, är ni ute och har andra hundar som störning kan det behövas en korvbit. Det är inte meningen att hunden ska bli mätt på belöningar, ge den endast små, små bitar som ger en smakförnimmelse.

Beroende på övning vill du också ha en snabb eller långsam belöning. En snabb övning kräver mjukt godis som slinker ner snabbt, till en långsam övning behövs hårt godis som kräver en stunds tuggande.

Tänk också på att det inte alltid krävs mat som belöning. Många gånger kan belöningen vara att få leka, kela eller hämta sin älsklingsboll.

Ytterligare en sak att tänka på när det gäller belöningar är att den inte alltid måste komma ifrån dig. Du kan utnyttja dig av det som kallas för externbelöning, en belöning som ligger en bit ifrån er. Ställ en skål med godis eller älsklingsleksaken en bit bort så att hunden ser den medan ni jobbar. När hunden har klarat av sitt moment, ger du den frikommando och varsågod att hämta belöningen. På så sätt får du mer fart på hunden och du får den automatiskt att resa på sig igen.

Sluta när ni ligger på topp!

Så är det, tråkigt men sant. Oftast vill vi bara prova ”en gång till” nu när det gick så bra. Gör inte det, misslyckas hunden kommer den att minnas övningen som tråkig. Låt den få lyckas med det sista ni gör. Fungerar inte den övning ni håller på med byt till något som du vet hunden kan och avsluta sedan.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.