Gravityscan Badge
Hem / Hund / Inkallning av hund
Hund som springer

Inkallning av hund

Olika träningssätt

Jaktinkallning

Här får du ta hjälp av en annan person som håller hunden i halsbandet medan du ”retas” lite framför hunden innan du snabbt springer iväg. När hunden börjar vilja rusa efter släpper den personen taget och låter hunden springa till dig. Belöna hunden med massa lek så att du håller aktivitetsnivån uppe.

En annan typ av jaktinkallning är, när du har kallat på hunden och den nästan är framme hos dig, ger du hunden sitt frikommando (varsågod eller liknande) och slänger iväg en boll över din axel. Hunden fortsätter då förbi dig för att hämta bollen. Denna variant brukar vara bra att använda sig av om du har en hund som är lite långsam i inkallningen. På detta sätt kan du få upp farten. Tänk bara på att inte träna detta alltför mycket, då får du en hund som springer förbi dig istället.

Spring åt andra hållet

Tappar hunden intresset för dig under inkallningen kan en god idé vara att så snart hunden tittar upp på dig, tvärvänder du och springer åt andra hållet. Förhoppningsvis tar hunden upp jakten och följer efter dig.

Hitta ”miljonen”

Denna övning kan du göra när som helst då hunden är en bit bort. Det går lika bra när hunden är kopplad om någon annan håller i kopplet som när hunden är lös. Är det flera hundar närvarande får du direkt ett kvitto på hur spännande du är, för med denna övning brukar de flesta hundar komma rusande.

Sätt dig hastigt ner på huk eller knä på marken, vänd ryggen åt hunden och utbrist högt och tydligt ”Nämen titta vad jag har hittat” eller något liknande. Om du låter som om du verkligen har hittat en miljon där på marken, kanske t.o.m att du viftar lite så kommer hunden (och alla andra hundar) med största sannolikhet till dig som ett skott. Belöna då stort med massor av godis och/eller lek.

Göm dig

Om ni är ute i skogen och hunden är lös, göm dig plötsligt någonstans så hunden måste leta rätt på dig. På så sätt uppmuntrar du hunden att hålla koll på var du är istället för tvärtom. Försök att inte säga något medan hunden letar, först om du inser att hunden faktiskt inte vet var du är kan du ge ifrån dig lite ljud.

Inkallning mellan personer

Hund som springerAtt kalla hunden mellan olika personer är ett roligt sätt att bibehålla en fungerande inkallning. Helst ska ni vara minst tre personer som ställer sig med 10- 20 meters mellanrum. Växla med att kalla in hunden, på så sätt kommer hunden att springa mellan er. Se till att hunden kommer ända fram, antingen med hjälp av handtarget eller att hunden sätter sig hos er. Belöna hunden varje gång!

När hunden är duktig på detta kan ni växla så att om hunden spontant är på väg till person A så ropar person B istället. Det betyder att hunden måste avbryta och springa till B istället.

Efter en stund tar ni någon minuts paus. Då brukar man få en hund som gladeligen springer från den ena personen till den andra bara för att få igång er igen. Varje gång hunden då kommer fram till en person vänder den ryggen till. När hunden då stannar upp och funderar över varför leken tog slut kallar en person in hunden. Hunden kommer att bli överlycklig över att äntligen få höra inkallningssignalen igen!

Var alltid glad

Precis som det står i inledningen, en lös hund väljer själv om den vill komma till dig eller inte. Det innebär att du ALDRIG får bli arg på hunden när den kommer till dig, inte ens om den har jagat joggaren eller cyklisten först!

Har du tränat in ett förbudskommando (ja, det måste också tränas på) ska du använda dig av det i samma ögonblick som hunden springer efter joggaren, INTE när hunden kommer tillbaka till dig. Hunden ska alltid belönas med öppna famnen hos dig!

Belöna mycket

All hundträning ska bygga på belöningar och att vi talar om för hunden då den gör rätt. Vid inkallning är det viktigare än någonsin att du erbjuder belöningar som hunden anser är något värt att sträva efter, varför ska den annars komma till dig?

För en hund kan ett torrt hundkex vara fullt tillräckligt som belöning medan en annan hund inte ens skulle bry sig om 10 kg oxfilé! Läs gärna artikeln om Värdet av belöningar.

Se till att variera belöningarna! Om hunden vet vad den får för belöning kan den snabbt räkna ut vad som är värt mest, att springa till dig eller leka med bästa kompisen. Se till att hunden någon gång ibland får en riktig jackpot, vad det är varierar från hund till hund men det kan vara en favoritleksak som hunden bara får ha någon enstaka gång men det kan också vara en bit leverpastej eller torkad blodpudding.

Vem belönar hunden?

hund-belonasNär du tränar din hund gäller det att komma ihåg VEM som belönar hunden.

Antag att du kallar in hunden men innan hunden hinner fram till dig dyker husse upp och hunden springer fram till honom istället. Om han då börjar prata eller böjer sig ner och klappar om hunden har han belönat att hunden struntade i att springa till dig!

I det läget brukar många hundägare protestera och säga att- ”Ja, men är det inte bra att hunden faktiskt sprang fram till husse i alla fall?” Nej, det är inte bra, för det var inte husse som ropade. Hunden måste lära sig att komma till den som kallar och inte till någon annan!

Skulle det vara så att hunden väljer att springa till husse istället, ska han inte ge hunden någon uppmärksamhet alls! Han kan gärna vända ryggen åt hunden, på så sätt inser hunden att det blev fel och springer förhoppningsvis till rätt person istället som då belönar att den tillslut valde rätt.

Olika situationer att träna

När du tränar din hund måste du tänka på att hunden inte riktigt tänker på samma sätt som vi människor. Hundar förstår inte automtiskt att du tränar på inkallning om ni plötsligt är på en helt ny plats där ni aldrig har tränat detta förut. För hunden kan det bli en helt ny situation och du måste backa lite i din ambitionsnivå och börja med en inkallning på ett kortare avstånd än vanligt.

Det är därför jätteviktigt att du tränar inkallning i olika miljöer, på olika avstånd och med olika störningar. Börja alltid enkelt och försvåra det successivt, men även då hunden förstår dina kommandon måste du varva mellan lättare och svårare situationer.

Träna bl.a:

  • inomhus, kalla på hunden när det är dags för mat, lek eller promenad
  • utomhus där det inte finns några andra störningar i form av hundar, människor, bilar osv.
  • på korta avstånd, kanske ett par meter
  • på längre avstånd
  • då hunden ser dig
  • då du är utom synhåll
  • med störningar, t.ex någon sitter med godis eller leksak i närheten
  • med svåra störningar, t.ex en hund som passerar er

Som du ser är det många steg att gå igenom innan du kan anse att hunden kan klara en inkallning när det finns svåra störningar i närheten.

Till toppen

Misstag och fällor

Det finns några generella misstag som du definitivt bör undvika:

Koppla inte hunden varje gång du har kallat in den! Många hundägare blir så lättade över att hunden äntligen kommer så de törs inte släppa iväg den igen. Resultatet blir att hunden väldigt snabbt lär sig att det är slut på allt det roliga när husse ropar.
Variera istället! Ibland leker ni en stund med varandra innan hunden får tillåtelse att springa iväg igen, ibland belönar du hunden då den kommer för att direkt låta den springa iväg igen och ibland kopplar du den.

– Stå inte rakt upp och ner när hunden kommer fram till dig. Även om det ser jättetjusigt ut på alla lydnadsuppvisningar när hunden kommer springande till föraren som står som en stenstod, så är det inte så de flesta hundar fungerar. Hunden vill ha liv och rörelse, så belöna hunden med att du böjer dig ner och leker med den.

Gå inte för fort fram med träningen! Tänk på att även om hunden kan komma på inkallning när ni är på hemmaplan så är det inte samma sak när ni är ute i skogen. All träning måste ske stegvis, börja lätt och gör det successivt svårare.

Träna inte för långa stunder. När du tränar bör du inte upprepa inkallningen för många gånger. Tröttnar hunden och tappar lusten kommer träningen att bli tråkig vilket ger hunden en negativ association till inkallning. Träna hellre korta pass och ofta istället.

Kalla inte in hunden när den har som roligast! Innan hunden är riktigt säker på inkallning bör du undvika att ropa när den leker med t.ex en annan hund. Risken för ett misslyckande är väldigt stor och för att hunden ska lära sig något så måste den ha en chans att lyckas. Välj därför dina träningstillfällen!

Om du använder långlina, fall inte för frestelsen att dra i den för att få kontakt med hunden. Gör du det, lär sig hunden snart att den bara behöver ta kontakt då den känner rycket i halsbandet. Den dag hunden inte har någon lina på sig kan du naturligtvis inte åstadkomma något ryck och hunden struntar därför i att ta kontakt.

Ta inte bort belöningen helt! Även en hund som kommer på inkallning behöver få bli belönad, kanske inte varje gång men ibland. Skapa en förväntan hos hunden att ”nästa gång- då kanske jag kan få något!”
Precis som vi hoppas på att vinna högvinsten på lotten, så hoppas hunden på att få högvinsten. Blir vi aldrig belönade med en ny lott eller en mindre summa pengar så slutar vi köpa lotter. Precis samma sak gäller för hundarna, blir de aldrig belönade finns ju ingen anledning att komma.

Sluta inte träna när hunden kan komma på inkallning. All träning måste hållas vid liv, slutar ni träna på inkallning bara för att din hund ”redan kan det” så är risken stor att det blir en obehaglig upplevelse den dag du verkligen behöver få hunden att komma till dig. Kom ihåg att all träning är färskvara som måste underhållas!

Unghund, könsmognad och andra perioder

Som hundägare måste man också komma ihåg att hunden går igenom olika perioder i sitt liv, perioder då det händer mycket i kroppen.

En sådan period är när hunden övergår från att vara valp till en könsmogen hund. Plötsligt börjar hormonnivåerna stiga i kroppen och hunden blir betydligt mer intresserad av andra hundar och olika dofter. En sådan unghund bör man inte lita på att den kommer på en inkallning även om den har gjort det tidigare. Nu är det annat som upptar intresset och det överskuggar allt annat, så husse och matte får inse att de är utkonkurrerade under en period.

En hund som är under inlärning kommer att ha perioder då den testar sig fram. – ”Vad händer om jag stannar och nosar lite på vägen, får jag min godis ändå?” Hamnar ni i det läget är det bättre att du avbyter träningen. Hunden får inte lära sig att det är ok att göra något annat först. Ta upp träningen en stund senare istället och börja på en lite enklare nivå.

Även när hunden är äldre, kan tiken då den närmar sig löpperioden bli totalt ointresserad. Även en hanhund tappar intresset för dig när han får upp vittringen på en löptik.

Under sådana perioder bör du inte ha hunden lös, använd gärna långlina. Låt inte träningen avstanna, men lägg den på en betydligt enklare nivå.

Vilken typ av hund har du?

Jack Russel balanserar på en sten i skogenVet du vilken typ av hund du har? Ja, du vet förstås vilken/vilka ras(-er) du har men vet du vad den är avlad till i sitt ursprung? Förvånansvärt många blir förvånande över att deras Jack Russel älskar att jaga katter eller att Collien jagar cyklister.

Jack russel är jakthund som jagar och dödar mindre gnagare, medan Collien är en vallhund som vill styra in flocken i ”rätt hage”. Får dessa raser inte något annat att syssla med kommer de att försöka göra det de har gjort i århundraden, dvs jaga respektive valla. Att det sedan är grannens katt eller kvarterets barn på cykel spelar mindre roll.

Vad har nu detta med inkallning att göra? Jo, vissa hundraser kan vara riktigt svåra att få en fungerande inkallning på. Har du en hund med stor jaktlust eller kanske en vaktande ras kan du behöva träna dubbelt så mycket för att få en hyfsad inkallning. De raser som detta gäller för, brukar ha rasklubbar som är medvetna om problemet och förhoppningsvis uppmanar de sina valpköpare att börja träna detta redan när hunden är valp.

Men en hund som gärna jagar belönar sig själv varje gång den får tillfälle att förfölja ett byte och den belöningen är värd betydligt mycket mer än vad du kan erbjuda! Det gäller alltså att du hindrar den från att jaga okontrollerat, vare sig det är grannens katt eller rådjuret.

Erbjud hunden något annat som den kan syssla med, spårar ni, tränar agility eller något annat som kan fungera som ersättning för de ursprungliga arbetsuppgifterna så har du också lättare att träna in en bra inkallning.

Innan ni kommer så långt att hunden kommer i 95 % av fallen så bör du hålla den kopplad om det finns minsta risk att den sticker iväg på egen hand!

Till sist

Tänk på att den enda gång du verkligen har 100 % kontroll över din hund är när den är kopplad!

Hunden är en levande varelse som du inte kan kontrollera som om den vore en maskin. Även den mest rutinerade hund gör misstag ibland.

Det är du som hundägare som måste bedöma om din hund kan klara av att vara lös i den situation ni befinner er i. Är du tveksam, behåll hellre kopplet eller linan på!

Ha alltid någon typ av belöning med dig ut, du vet aldrig vilken situation ni kan hamna i. Belöningen måste komma omedelbart då hunden gör något bra, du kan inte vänta tills ni är hemma igen och då belöna hunden för något den gjorde för en halvtimme sedan.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 kommentarer

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.