Gravityscan Badge
Hem / Hund / Inkallning av hund
Hund som springer

Inkallning av hund

En av de stora svårigheterna en hundägare brukar ha är att få en fungerande inkallning. Varför är det så? Vad gör man åt det?

Ett generellt svar på varför inkallningen inte fungerar är förstås svårt att ge, det beror på vilken typ av hund du har, hur mycket och på vilket sätt du har tränat på inkallningen. Dessutom har hunden vissa perioder i sitt liv då du måste förvänta dig bakslag i din träning.

Vi kommer här att ta upp flera vanliga anledningar till varför det inte fungerar och hur du kan träna istället.

Kom ihåg att när hunden är lös kan den själv välja om den vill komma till dig när du ropar eller fortsätta att leka med hundkompisen, jaga ekorren eller nosa efter löptiken. Därför måste du alltid se till att hunden ska ha roliga och mysiga minnen av att vara hos dig. Är du hårdhänt eller allmänt tråkig (i hundens ögon) mot hunden i vardagslag är det kanske inte så konstigt att hunden väljer något annat när möjligheten finns?

Vad räknas som inkallning?

Hund springer i full fartVid en första anblick låter rubriken rätt korkad men som du snart ska förstå så ligger det mycket i begreppet inkallning.

Frågar du hundföraren som tävlar i lydnad med sin hund kommer hon att svara; inkallning är att sätta hunden ner, gå 15-35 m för att på order kalla in hunden. Hunden ska sätta sig antingen framför mina fötter eller vid min vänstra sida med huvudet i jämnhöjd med mitt knä.

Jägaren svarar kanske; hunden ska på min inkallningssignal avbryta sin jakt och återvända till mig och sätta sig till vänster om mig. Frågar du ägaren till sällskapshunden svarar hon; inkallning är att hunden kommer till mig då jag ropar.

Så vad har DU för ambition med inkallning av din hund? Det måste du bestämma dig för innan du börjar träna.

Gemensamt för alla är att hunden kommer ända fram till dig, det räcker inte med att hunden stannar 1 meter bort. Därför måste du träna in att hunden faktiskt är ända framme hos dig innan du berömmer/belönar.

Börja med valpen

Ju tidigare du börjar träna din hund desto bättre. Skaffar du dig din hund som liten valp börjar du träna den redan från första början, men naturligtvis skall all träning basera sig på lek.

Passa på när du ser att valpen är på väg mot dig, sätt dig ner och locka på valpen. Om du dessutom har en spännande leksak i handen kommer valpen snart ända fram till dig. Belöna den då med lek.

Ta för vana att alltid ha lite hundgodis, torrfoder och/eller en leksak med dig och belöna valpen varje gång den spontant tar kontakt med dig.

När du leker med valpen kan du slänga iväg leksaken ni just lekt med, en liten bit (OBS! bara en kort bit, kanske 2 meter). När hunden springer efter leksaken kan du glatt ropa på hunden och när den vänder sig om är du beredd med en ny spännande leksak som får hunden att springa till dig istället.

När hunden fortfarande är liten valp vill den helst ha sällskap, utnyttja det! Passa på att ha hunden lös (eller med släpande långlina) så mycket som det går den första tiden. Jobba ofta med inkallningen och belöna valpen stort när den kommer till dig.

Kontaktövningar

Hund tittar matte i ögonenGår du hundkurs med din hund får du med största sannolikhet lära dig att träna in olika kontaktövningar. Det är olika övningar som går ut på att hunden ska söka ögonkontakt med dig i olika situationer.

Vissa hundar söker gärna kontakt med sin ägare medan andra kan vara lite mer svårflörtade. Därför bör du börja träna hunden så snart som möjligt att det är positivt att ta kontakt med dig.

Du kan t.ex hålla en godisbit i handen och hålla upp handen bredvid dina ögon. Hunden kommer att titta efter godiset men kommer sedan att snabbt titta till på dig och då ska du vara snabb att säga- BRA! Belöna direkt efteråt.

Belöna också varje gång hunden spontant tar ögonkontakt med dig, hunden ska lära sig att det lönar sig att ta kontakt med dig i olika situationer.

Lek med hunden

Lek med din hund, låt den få upptäcka att du faktiskt är riktigt rolig! Det räcker inte med att bara kasta en boll till hunden, då blir den belönad för att den faktiskt springer ifrån dig. Sätt dig ner på golvet och lek med en trasa, en kamptross eller något annat spännande. Lär hunden att det är roligt att leka MED dig och HOS dig.

Du kan gärna ”retas” lite med hunden, låtsas att leksaken bara är din. Dra saken till dig och putta bort hunden lite lätt, ungefär som om du lekte med ett barn- ”Ha, ha, den är min, den får inte du tag på!” Men låt hunden också få ”vinna” annars tröttnar den snart på leken och det är inte meningen.

Lek också att hunden jagar dig! Det ska vara du som har den spännande kamptrossen som du drar efter dig. På så sätt får du automatiskt in att hunden följer efter dig istället.

Ju oftare ni leker tillsammans ju roligare och mer spännande blir du i hundens ögon. Sluta inte leka bara för att hunden inte längre är valp! Har du en äldre hund som inte är van vid att leka kan du faktiskt behöva lära den det på nytt.

Till toppen

Tänk på var du tränar

Inhägnad

Var någonstans du tränar hunden är också viktigt! Börja träna på en lugn plats utan andra störningar, en plats där hunden kan vara lös utan fara för sig själv eller andra.

Är det en valp du tränar kan du troligtvis hinna ifatt den om den sticker åt andra hållet men en lite äldre hund har du inte en chans att springa efter. Därför är det bra om ni har ett inhägnat område att vara på.

Långlina

Hund med långlinaHar du inte möjlighet att träna på ett inhägnat område, skaffa dig en långlina (kallas också spårlina). De finns i olika varianter men det går lika bra med vilken typ av lina som helst. Den bör dock vara ca 15- 20 meter lång för att du ska kunna ha hunden på ordentligt avstånd.

Har du en större hund kan det vara en fördel med en kraftigare lina, gärna den platta varianten som har ett ordentligt handtag i änden. En liten hund bör däremot ha en så tunn lina som möjligt eftersom den annars kan bli väldigt tung att släpa på.

Tanken med en lina är att den ska släpa på marken efter hunden men att du vid behov ska kunna kliva på linan eller ta tag i den om hunden är på väg helt åt fel håll. Tar du tag i den med händerna kan det vara en fördel att ha handskar på dig, eftersom du annars kan få riktiga brännskador om linan löper på i din handflata.

Variera mellan olika platser

Hundar är väldigt situationsberoende, tränar du alltid inkallning på samma ställe kommer din hund att kunna bli jätteduktig på det- men bara just där! Därför måste du träna på många olika platser.

Dela upp träningen i smådelar

Om du läser stycket Vad räknas som inkallning? inser du att momenten i en lyckad inkallning för den ägare som tävlar i lydnad är betydligt fler än för ägaren till sällskapshunden. Det är därför viktigt för dig att i förväg bestämma hur du vill att inkallningen ska se ut när hunden väl kan den.

När du tränar din hund måste du alltid dela upp övningarna i olika delmoment. Du kan inte börja träna inkallning med en hund som befinner sig 30 meter bort och tro att den glatt kommer till dig, gör en snygg u-sväng och sätter sig perfekt vid din vänstra sida.

Träna u-svängen, handtarget, det snygga sättandet, uppmärksamheten, inkallningskommandot m.m. i separata steg. Hunden måste kunna varje delmoment var för sig innan du kan sätta ihop dem!

Det är ofta här som vi gör fel när vi tränar hunden, vi tror att hunden kan kommandona bara för att den oftast kommer när vi ropar. Men den förstår kanske bara det till en viss del och går du för fort fram lär sig hunden att koppla ihop delmomenten på ett felaktigt sätt. Var noga med att de olika momenten verkligen sitter i olika situationer innan du börjar koppla ihop dem två och två.

Börja träna i lätta situationer

När du börjar träna inkallning med din hund, ropar du på den när den redan är på väg till dig och ge den en superbelöning då den kommer. Se alltså till att hunden har en stor chans att lyckas med inkallningen. Annars lär sig snart hunden att ”Fido- hit” betyder att – ”jag kommer när jag är färdig med det jag just tänkte göra…”

Ju säkrare hunden blir på inkallningen ju mer kan du försvåra övningarna genom att kalla på den då den är på väg mot något annat, då den är upptagen med något och måste bryta det osv.

Handtarget

För dig som tränar din hund med hjälp av klicker är handtarget inget främmande. Men man behöver inte klickerträna för att använda sig av handtarget, det är lika användbart i annan hundträning också.Golden retreiver som springer

Tanken med denna övning är att hunden ska lära sig att det lönar sig att sätta nosen på din hand. Tränar du in en handtarget slipper du ifrån att hunden visserligen kommer när du ropar, men sedan stannar precis utom räckhåll.

Börja med att hålla din hand (det går lika bra att använda ett finger eller en knuten hand om du vill) framför hunden. När den nosar på handen säger du glatt- BRA! Belöna omedelbart med en godisbit. När hunden förstår vad den ska göra flyttar du runt handen och låter hunden aktivt röra sig för att kunna sätta nosen mot handen.

Försvåra sedan övningen genom att när du belönar hunden, kastar du iväg godisbiten en bit bort. Då börjar det automatiskt likna en inkallningssituation, hunden måste nästa gång komma springande mot dig för att dutta med nosen mot handen.

Duttandet med nosen mot din hand använder du sedan som ett delmoment i inkallningen.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 kommentarer

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.