Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Att låta hunden hälsa på andra hundar

Att låta hunden hälsa på andra hundar

Att hundmöten kan vara jobbiga är det många hundägare som nickar instämmande i. Men är det inte bra om hunden får hälsa på alla, då blir den ju lugn?

Två hundar nosar på varandraOm du har en valp är det bra socialiseringsträning att låta den få träffa andra hundar- helst av olika raser, storlekar och åldrar. På så sätt lär den sig att förstå ”hundspråket” lättare. Det gör inget om valpen ännu inte har fått alla sina vaccinationssprutor, är ni utomhus och de andra hundarna har fullgott skydd är risken minimal för smitta. Det goda med socialiseringen överväger definitivt den lilla smittorisken.

Däremot är det du som ska bestämma vilka hundar och vid vilka tillfällen som hundarna får umgås. Hundar leker bäst om de är okopplade och därför bör du välja en säker plats där de kan träffas.

Om du lär hunden att det är tillåtet att gå fram till alla ni möter kommer du att få det jobbigt framöver. En vuxen hund har inget behov av att hälsa på alla. Den bör ha ett mindre antal individer som den får umgås med, övriga hundar som ni möter ute ska den kunna nonchalera. Vi umgås inte med alla vi träffar på och det ska inte heller hundarna göra.

Bekvämlighetszoner

Hundar har precis som vi människor personliga zoner runt omkring oss där de inte gärna släpper någon annan inpå och dem ska vi respektera. Hunden känner sig oftast bekvämare då du som ägare är nära hunden än vad de känner sig med en främmande människa eller hund.

Lär dig hur stora bekvämlighetszoner din hund har och var beredd på att de varierar från hund till hund.

Stressande för hunden

Att möta många hundar varje dag är för vissa hundar väldigt stressande. De kan ha en självpåtagen roll att socialt kontrollera alla hundar de möter och om du bor i en tätort eller stad kan det bli många hundar att hålla reda på.

Flockdjur

Hundar är flockdjur och därför tror många hundägare att det är naturligt för hundarna att vilja leka med andra hundar. Men för ett flockdjur är det naturligt att umgås med dem som finns i sin egen flock, de välkända flockmedlemmarna. Det är inte naturligt att hela tiden möta nya individer och därför finns det en del spänning, nyfikenhet och kanske osäkerhet inblandat i hundmötena.

Vi tar dessutom bort en del av hundens naturliga signalspråk genom att ha hundarna kopplade. Med kopplet kan inte hunden fly om den känner sig hotad och dessutom förändras hundens uttryck med ett spänt koppel, de får ett sänkt framparti, förvridna ansiktsuttryck osv. Vi möts också ofta på smala trottoarer vilket innebär att hundarna går rakt mot varandra- bara det är en hotfull signal.

Det är därför inte konstigt att hundarna därmed visar avståndstagande och avvisande signaler genom att morra, skälla, visa tänderna eller göra utfall.

Skällande hund inte arg

Hund som skällerNär hundar skäller och morrar åt varandra tolkar vi det som aggressivitet och ilska, i själva verket är det en signal till den andra ”att håll dig därborta på din kant, så håller jag mig här”.

Hundarna lär sig också väldigt snabbt att det fungerar, ju mer den skäller och gör utfall ju snabbare försvinner den andra hunden (och hundägaren!). Alltså har hunden löst problemet och använder sig av samma taktik nästa gång ni möter en hund.

Dessutom brukar husse/matte ”hjälpa till”, så snart hunden börjar skälla förstärker vi beteendet genom att bli arga, ryta, skälla och rycka i kopplet. Vårt beteende visar för hunden att vi också tycker att situationen, hundmötet, är obehagligt. Hunden förstår inte att vi skäller på den för att vi vill att den ska sluta skälla.

Alla vill inte bli hälsade på

Även om du har en glad hund som tycker om andra hundar är det inte säkert att den mötande hunden är glad åt att behöva träffa din hund. Släpp därför ALDRIG fram din hund till någon annan utan att först ha kontrollerat att det är okej.

Har du din hund okopplad ska du kalla in den så snart du ser att ni kommer att få ett hundmöte- låt den inte få gå fram självmant till den mötande hunden! Du vet inte alls hur den andra hunden kommer att reagera. Att din hund dessutom är lös gör hela situationen ännu värre eftersom den andra hunden kan känna sig trängd då den sitter fast i kopplet.

Låter du din hund få gå fram till en mötande hund utan att kontrollera med den andra ägaren först, kan du förstöra många timmars träning för den andra hundägaren. Han/hon har kanske lagt ner mycket träning på att få sin hund att lita på sin förare att den har kontroll över situationen.

Hane eller tik

Två hundar av samma kön kan ha svårt för varandra och det är en mycket naturlig reaktion. I det vilda är de konkurrenter om samma partner och i och med könsmognaden vill de hävda sig. Beroende på hundens hormonnivå reagerar den också på olika sätt.

I vårt samhälle har hundarna också oftast inga egna revir, de delar dem med både kända och okända hundar som alla rör sig inom samma område. Det kan också skapa en stress hos vissa individer.

Men tro inte att två hundar trivs med varandras sällskap bara för att de är av olika kön! Även hundar har en egen vilja och egna åsikter om vem som är trevlig och vem som inte är det.

En kastrerad hund luktar också annorlunda än en icke-kastrerad, vilket gör att vissa hundar kan uppleva den hunden som lite konstig.

Sjukdom, löp…

Ibland blir hundarna mer känsliga eller stressade över hundmöten än annars. Är hunden sjuk och/eller har ont är det inte alls ovanligt att den reagerar skarpare än vanligt. Det vet du själv, när du har huvudvärk och känner dig hängig är din toleransnivå betydligt lägre än annars.

Börjar din hund reagera kraftigare utan orsak, beställ tid för en hälsokontroll hos veterinären. Det är inte alls ovanligt att hunden har ont utan att du är medveten om det. Man räknar t.ex med att ca 60 % av hundarna någon gång har ryggproblem, läs mer på Rygg- och nackproblem hos hundar.

Har du en tik kan hundmöten bli jobbigare under en period i samband med löp. Om du gör små noteringar över hennes beteenden då kan du kanske se ett visst mönster. Vissa tikar markerar starkare mot andra tikar just då och det är egentligen inte så konstigt, den andra tiken kan vara en potentiell rival om partnern. Även andra hanhundar kan få sig en rejäl tillsägelse eftersom han inte uppfyller hennes krav på en blivande partner eller att han uppvaktar henne för tidigt i löpcykeln.

Gula-hund

Våren 2012 startade en grupp hundägare/instruktörer en kampanj för att ge vissa hundar lite mer utrymme. De fångade upp en idé från Australien där några hundskolor använder ett gult band för vissa känsliga hundar.

Ser du en hund med ett gult band, gul scarf eller något gult på kopplet, ge den hunden lite extra utrymme. Gå inte fram till hunden eller matte/husse, de har med den gula markeringen talat om att deras hund av någon orsak inte kan vara nära andra hundar. Ge även hundens förare en chans att hinna få kontakt med sin hund innan du kommer närmare.

Anledning till att hunden behöver mer utrymme kan t.ex vara:Knapp för Gula-hund

– den är sjuk eller löper

– den är under utbildning, kanske till servicehund

– den är under rehabilitering

– den är omplacerad och tycker att den nya omgivningen är lite skrämmande

– den har dålig erfarenhet av andra hundar

Hur gör man?

Om du nu har en hund som helst vill fram och hälsa på alla andra hundar, hur gör man då?

King Charles Cavallier Spaniel– Låt inte hunden få hälsa på andra hundar alls på promenaderna, på så sätt minskar du förväntan att hunden ska få komma fram. När hunden ska få umgås med sina hundkompisar låt dem då helst vara någonstans där de kan vara lösa. Har du inte tillgång till en sådan plats, träna in en speciell rutin som hunden måste göra först innan den får komma fram. T.ex sätt hunden vid din sida och endast då du säger ”varsågod hälsa” får hunden gå fram. Reser den sig tidigare, sätter du den ner igen. Denna rutin ska användas VARJE gång hunden får hälsa, det är annars inte lätt för hunden att förstå när den får hälsa och när den inte får.

– Vänj hunden med att den ska titta på dig varje gång ni ser en annan hund, locka med godis eller leksaker.

– Gå åt sidan eller gå i båge som lärs ut på många hundkurser. Genom att du för din hund åt sidan blir signalerna automatiskt lugnare och fredligare för bägge hundarna.

– Sätt din hund ner och jobba med ögonkontakten, belöna hunden då den tittar på dig istället för på hunden.

– Undvik inte hundmöten! Se dem istället som gyllene tillfällen till att träna din hund. Om du undviker att möta andra hundar så blir uppståndelsen mycket större de gånger du måste ha med hunden bland andra.

– Låt inte hunden få slänga sig fram i kopplet! Det är ett mycket effektivt sätt för hunden att stressa upp sig själv, varje gång den slänger sig fram ökar stresshormonerna. Det blir tillslut en väldigt stressfylld situation för hunden.

– Håll i hundens halsband i stället för att korta in kopplet och placera dig själv så att du skymmer sikten för din hund. När du tillslut lyckas bryta beteendet belöna, gärna med något extra gott godis!

– Ta det lugnt och låt mötet hellre ta lite tid istället för att stressa förbi med andan i halsen! Din hund känner garanterat av att du tycker att situationen är obehaglig och varvar upp i samma utsträckning som du och ni får en stressituation.

Läs mer på:

Jobbiga hundmötenHalsband eller sele?Bygg upp hundens självkänslaSkällande hundar

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

4 kommentarer

 1. Har en ungtik (/valp hon är snart 6 mån) och en 5,5 år gammal plotthund. Plotthunden har i stort sett hela sitt liv skällt på andra hundar. Han skäller även på hundar han känner. Han är ej särskilt brydd om att leka, när jag träffar hans ”kompisar” (några få hundar han träffar var/varannnan vecka) då vill de andra starta att leka. Plotten leker i 25 sekunder till ungefär max 5 minuter, sedan ställer han sig och skäller åt ett annat håll (skäller på ingenting, ut i tomma luften).

  Han är förståndig i övrigt och har aldrig varit i något bråk och är inte bråkig av sig. De tikar han träffar lyssnar han på när de säger ungefär: ”sluta nu, låt mig vara”.

  Vi lever numer ensamma (förutom den nya tiken). Tidigare var det även en (hundvan) sambo med en kastrerad fågelhund med oss. Jag ser inte att Plotten har ändrat sitt humör eller sätt att leva för att de två försvunnit från våra liv. Problemet med skällandet fanns även när vi levde med den kastrerade hunden.

  Har försökt få bort skällandet men det går inte. Men då uppmuntras han ju att skälla i övrigt, det är ju ett av hans redskap och syfte under jakten. Har testat citronhalsband vilket ger en viss effekt, men kommer han över 5 skall så bryr han sig inte om citronen och citronhalsbandet sprutar på, han fortsätter bara. Vill inte använda det nu när den nya hunden (tiken) är med. Det kan spruta på henne och vill inte att hon ska bli rädd eller att det ska göra något med hennes psyke. Måste nämligen gå med hundarna bredvid varandra eftersom jag bara har en arm just nu (har opererat mig).
  Är lite orolig att även unghunden ska börja skälla på samma sätt.

  De som inte känner mig och min Plott och möter oss utomhus blir ofta rädda. En svartmelerad 40kgs hund som skäller vid möten känns kanske inte så trevligt att komma nära. Att tillägga, han skäller ibland även på enbart människor. Står jag och konverserar med en eller flera personer börjar han efter någon minut att skälla ut i luften oftast åt ett annat håll.

  Nu har jag försökt informera så mycket som möjligt på en kort text. Kan någon hjälpa mig? Vet ej om detta är rätt väg att gå för att söka ett svar, men jag går på magkänslan och hoppas någon annan hundvän ser detta!

  Frågan jag har från min ovanstående text; hur skall jag gå tillväga med att minska skällandet?

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.