Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Den äldre hunden
En äldre gråhårig hund

Den äldre hunden

Våra hundar blir allt äldre, egentligen inte för att de är friskare utan för att vi vårdar dem bättre och att veterinärmedicinen gjort stora framsteg.

2012 tog Agria och SCB fram statistik över hundars ålder jämfört med år 2006. Bland Sveriges 784.000 hundar var 35,3% i åldern 6-10 år, medan 12,4% var 11 år eller äldre. Det kan jämföras med 2006 då 32,5% var 6-10 år och 12,3% var 11 år eller äldre.

Medelålders och äldre

En hund brukar räknas som medelålders någonstans runt 5-7 år, mycket beroende på ras och storlek. Generellt sett så lever mindre raser längre så deras medelålder infaller därför i det övre spannet.

Efter medelåldern infaller den övre medelåldern mellan 7-10 år och därefter räknas hunden som äldre.

Förändringar hos den äldre hunden

En medelålders eller äldre hund brukar ofta inte göra så stort väsen av sig. Den har passerat den intensiva unghundsperioden då hunden ofta tar mycket plats i vardagen med skall, hoppande eller bitande.

Hunden är mer erfaren och hetsar inte upp sig lika lätt för nya saker, den leker inte heller lika länge och intensivt. Matstunderna börjar bli alltmer intressanta eftersom de förutom att erbjuda god mat också innebär att det händer någonting i hundens vardag. Det kan få till följd att hunden sakta ökar i vikt, så var uppmärksam på att din hund inte blir fet. Fetma förkortar hundens liv och vanliga följdsjukdomar är både diabetes och förslitningar i lederna.

En äldre hund behöver få komma ut oftare för att uträtta sina behov eftersom den inte klarar av att hålla sig lika länge som tidigare. Dessutom blir den äldre hunden också ofta lite frusen så låt den gärna ha ett täcke om det är kallt ute eller om den ska ligga still i en utkyld bil.

Aktiviteter

Hundar lever efter en flocks oskrivna regel att invänta ledarens initiativ till aktivitet. I en vild flock vilar alla individer samtidigt så att alla är på topp när det drar ihop sig för jakt. Så gör också våra hundar, de ligger passivt och väntar på att vi ska ta initiativ till någon rolig aktivitet.

En yngre hund går vi oftare på kurs med och vi aktiverar den på olika sätt, medan den äldre hunden kan bli lite eftersatt. Men även en medelålders och äldre hund behöver aktiveras för att må bra och ofta är det inte så komplicerade saker vi behöver göra. Bara att hunden får byta miljö ibland kan betyda mycket, låt den följa med på kortare ärenden och passa på att rasta den på ett nytt ställe. Det finns också många bra aktiveringsspel att köpa som kan ge hunden en stunds stimulans. Dessutom bygger flera av dem på att du är med och håller i spelet, vilket också ger er värdefull tid tillsammans.

Vardagsaktiviteter

Hundens hjärna måste aktiveras för att minska risken att den blir senil, ju mer hunden får jobba mentalt desto piggare håller den sig. Låt hunden få sina egna små arbetsuppgifter; bära in tidningen, stänga kylskåpsdörren, väcka barnen, leta rätt på nycklarna osv. Det behöver inte innebära så många minuters arbete varje gång, men har hunden flera uppgifter så blir det en hel del på en dag.

Naturligtvis kan ni också fortsätta med de aktiviteter ni har sysslat med tidigare fast på en annan nivå. Spåra och söka klarar de flesta hundar av även i hög ålder fast då inte på tävlingsnivå. Kantarellsök är en lugnare variant, godissök likaså. Men göm inte alltid godiset på samma ställen, då är det inte någon utmaning! Låt hunden få tänka själv. Agility kan vara påfrestande om hunden har problem med lederna men låt den få balansera på stenar istället, krypa under ett nedfallet träd, det finns massor i vardagen som går att använda. Tänk bara på att om hunden har problem med leder, rygg eller muskler så måste du ta det försiktigt med speciellt balansövningar.

Lär hunden något nytt

Lär hunden något nytt! Inlärningen tar säkert längre tid än när hunden var ung och du måste kanske dela upp momentet i små delar och träna dem separat. Men det gör ingenting, du vill aktivera hunden och här är inlärningen själva aktiviteten. När hunden väl kan övningen är den inte lika mentalt stimulerande längre.

Sjukdomar

En större brun hund som sitterPrecis som hos oss människor kan hunden drabbas av sjukdomar och krämpor. En dålig led kan påverka rörelseförmågan så mycket att resten av kroppen påverkas negativt. Både syn och hörsel kan försämras vilket kan få till följd att hunden inte längre är lika nyfiken. Hör eller ser den inte att något händer så blir den heller inte engagerad och vi upplever hunden som allmänt trött.

Samtidigt så tror vi hundägare ofta att hunden klarar av mindre motion än vad den egentligen gör. Många äldre hundar lider av muskelförsvagning, helt beroende på bristande motion! Är hunden stel behöver ofta musklerna runt det drabbade området mjukas upp och stärkas. Naturligtvis gör du det efter konsultation med en veterinär, hunden kan ha en skada som måste åtgärdas först.

Seniorkontroll

Många veterinärkliniker har speciella hälsokontroller för äldre hundar, normalt görs de från att hunden är 7-8 år. Ta för vana att låta din hund genomgå en sådan 1  gång/år.

Veterinären genomför en noggrann hälsokontroll och analyserar ett antal blodprover för att se om hunden bär på någon sjukdom. Ofta är det svårt för oss hundägare att avgöra om ett problem beror på åldrandet eller på sjukdom och därför går många hundar och lider i onödan.

Förslitningar och stelhet

En hund som är stel då den har sovit eller haltar ska undersökas av en veterinär. Får hunden fortsätta att gå med problemet kommer den att belasta kroppen fel och snart överanstränga andra delar också.

Många gånger kan vi påverka och lindra stelheten med massage och rätt anpassad motion. I dag finns också många rehabliteringscenter med simträning och vattentrask som kan göra underverk för en äldre hund.

Dålig hörsel och syn

Linsen i ögat blir mindre elastisk ju äldre hunden blir och hunden ser då sämre. Hunden upplever då världen på ett annat sätt än tidigare och kan bli rädd eller aggressiv av osäkerhet. Ser hunden dåligt bör du inte göra några större förändringar i hundens omgivning, möblera inte om, se till att skåpdörrar är stängda, släpp inte fram hunden till okända hundar osv. Ju tryggare hunden är i sin omgivning desto bättre kan den hantera sin dåliga syn.

Dålig hörsel drabbas hundar oftast av först när de blir runt nio- tio år gamla, vissa raser har dock lättare för att drabbas av dövhet än andra. Det är de höga ljuden som hunden först får svårighet att höra, de får också ofta svårt att lokalisera var ljudet kommer ifrån. En döv hund eller en hund som hör dåligt måste du använda olika tecken till för att göra dig förstådd. Om du tänker efter så har du troligtvis gjort olika kroppsrörelser varje gång du har gett hunden ett kommando, en nickning, en utsträckt hand eller något liknande. Fortsätt med de rörelserna och förstärk dem och belöna hunden varje gång den gör rätt så har du snart fått till ett sorts teckenspråk. Läs gärna mer om träning av döva hundar.

Besvär med prostata eller livmodern

Äldre hundar är känsligare för kyla och om hunden blir sittande eller liggande en längre stund på kalla marken kan de drabbas av urinvägsinfektioner. Upptäcker du blod i urinen eller om hunden försöker kissa ofta utan att det kommer så mycket ska du kontakta veterinären.

Hanhundar kan få problem med prostatan och det märks genom att han måste kissa oftare och längre samt att strålen är svagare. Ibland kan också han också få ont då han bajsar eftersom prostatan trycker på tarmarna.

Ca 8000 tikar drabbas av livmoderinflammation (pyometra) varje år och den är vanligast hos den medelålders tiken. Ha koll på om hon har flytningar, ökad hjärt och andningsfrekvens, dricker mer, kissar oftare, är slö, har ont i buken, äter mindre, kräks eller har diarré. Pyometra är en mycket allvarlig sjukdom som leder till döden om den inte behandlas (se även Om löptikar)

Fetma

Om din hund rör sig mindre skall den också ha mindre mat eller helst mat med mindre energi-innehåll. En hungrig hund kommer att försöka stjäla eller tigga till sig mat och då handlar det sällan om någon lågkaloridiet. Det bästa är om du istället kan öka hundens motion samtidigt som du aktiverar den mentalt. Tänk också på att räkna in det godis som du ger hunden i dess totala energiintag.

Hunden behöver röra sig mer än några lugna promenader, den behöver få aktivera alla kroppens muskler. Se till att den följer med dig hemma, ge den egna arbetsuppgifter som att ta ut soporna, hämta posten osv. Dels får hunden automatiskt mer motion, flera korta stunder per dag och dels så aktiverar du den mentalt. Dessutom undviker du att hunden ser matstunden som sin enda roliga upplevelse under dagen. Har hunden fastnat i den fällan vill den naturligtvis att det ska bli så många matstunder som möjligt, med fetma som biverkning.

Senilitet

Ju äldre hunden är desto större är risken att den drabbas av senilitet. Senilitet beror på olika orsaker, t.ex. blödningar och vävnadsskador på hjärnan, Alzheimer, förgiftningsskador osv.

Det man kan se hos senila hundar är att de ofta vänder på dygnet, de får ett ändrat socialt beteende, de blir desorienterade och vet inte riktigt hur de ska komma förbi t.ex soffan och att de plötsligt inte är rumsrena längre.

Det svåra beslutet

Även om det alltid är smärtsamt så är det vår skyldighet som djurägare att ge vår hund en så smärtfri avslutning på sitt liv som möjligt. När hunden inte längre har någon livskvalitet kvar är det vår plikt att låta den få somna in. I det läget får vi inte sätta våra egna känslor främst. Hade hunden levt i det fria hade den troligtvis aldrig blivit så gammal och vi har med mediciner och behandlingar dragit ut på den oundvikliga döden. Har du svårt att själv avgöra när det är dags, rådgör med en veterinär.

Hunden har varit en del av ditt liv troligen under många år och att du sörjer den är inte alls konstigt. Vissa människor förstår inte att ett djur kan betyda så mycket känslomässigt, men det är inte alls konstigt att bli både ledsen och arg. Hur just du drabbas av sorgen efter din hund är svårt att veta, sorg är väldigt individuellt. Bestämmer du dig för att skaffa en ny hund behöver du inte ha skuldkänslor, minnena och den fina tiden med din bortgågna hund kommer alltid att finnas kvar.

Källor: Hundar, katter och andra sällskapsdjur 2012, SCB samt Den gamla hunden av Anders Hallgren

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.