Hund och katt vid julfirande

Farligt för hunden under jul och nyår

För en hund kan jul- och nyårshelgerna vara väldigt konstiga. Rutinerna följer plötsligt inte normala mönster, andra människor dyker upp i hemmet och kanske hunden följer med till okända platser.

Det kan vara bra att tänka lite extra på din hund då, speciellt om den tillhör dem som lätt blir nervösa eller stressade. Det finns också en hel del annat som kan vara bra att känna till för att du ska kunna undvika att olyckan är framme.

Checklista för vad du bör undvika under jul och nyår

Enligt Agria är december den månad som flest hundar och katter drabbas av akuta förgiftningar. Med lite planering kan du kanske undvika ett akut besök hos veterinären.

Så här får du en checklista:

Lök

vitlökar

Ge inte din hund lök eftersom det kan ge blodbrist. Köttbullar som är väldigt vanligt till jul innehåller lök, speciellt de som är hemgjorda.

Köpta köttbullar innehåller endast lökpulver vilket inte är lika koncentrerat. Så ett gott råd är, inga köttbullar till hunden! Om du inte vill steka speciella utan lök förstås.

Matbar i trä till hunden

Nötter

Bittermandel är mycket farligt! En söndertuggad bittermandel kan medföra förlamning av luftvägarna med en stor risk för dödlig utgång. I magsäcken bildas cyanväte då ämnet amygdalin som finns i bittermandel, bryts ned.

Andra nötter (liksom stora kärnor från t.ex. persika och avokado) kan fastna i tarmen och då är det ett akut besök hos djursjukhuset som gäller! Hundens storlek i förhållande till nötens storlek har i detta fall stor betydelse, en liten hund och en större nöt innebär en stor risk för stopp i tarmen.

Macadamianöten är mycket giftig för hunden! Om hunden äter nöten kan hen få problem med muskler och nervsystem, förgiftningssymptom som kräkningar, trötthet, skakningar och feber.

Chokladaskar

Chokladask med praliner

Choklad är också en fara för hunden. Hur många av oss har inte en chokladask framme på soffbordet under jul och nyår?

Choklad innehåller ett ämne som heter Teobromin och det är giftigt för hunden. Har hunden ätit av chokladen, ring veterinären och rådgör med dem.

Salt mat

Mycket av maten som vi äter till jul innehåller mycket salt. Djuren är inte lika tåliga mot salt som vi människor är så om du gärna vill ge hunden eller katten något extra välj med omsorg. Skinkspadet eller fettranden på skinkan är definitivt inte bra för våra djur.

Bulldeg

Ogräddade saffransbullar

Många hundar tycker om vetebrödsdeg, men den jäser fram alkohol i hundens mage och kan ge hunden berusningssymtom. I värsta fall kan den också bli alkoholförgiftad, så låt inte hunden komma åt brödbaket!

Saffran

Huruvida saffran är farligt för hundar eller inte brukar vara en återkommande fråga i jultider. Det finns väldigt lite forskning på detta. Men nyare studier visar att hunden måste äta stora mängder saffran innan den blir dålig.

Har hunden fått i sig mycket saffran kan hunden få kräkningar, diarré, magont, trötthet, vinglighet och lågt blodtryck. Men då pratar vi om betydligt större mängd saffran än vad som finns i de påsar vi köper i affären.

Växter

Under julen pyntar vi ofta med olika växter och som tur är äter hundar inte så ofta på växter. Men det de definitivt ska undvika är julstjärna, idegran, julros, rhododendron, ekollon och liljeväxter.

Glykol

Det säger sig väl nästan självt att hunden inte ska få slicka i sig glykol, men ändå så får djursjukhusen in hundar som har fått det i sig. De kan ha hittat en fläck i snön eller på en parkering och eftersom många hundar tycker att glykol smakar gott så de slickar de på det.

Numera finns också Propylenglykol som många bensinmackar helt har gått över till, det lär vara bättre för både djur och natur. Så nästa gång du fyller på glykol i bilen fråga efter det! Läs mer om det på Glykol förgiftar hundar och katter.

Väskor med mediciner

Ask med mediciner

Under helgdagarna kommer våra hundar att utsättas för andra risker än normalt. Är ni många som samlas brukar det betyda spännande väskor som hunden passar på att undersöka i ett obevakat ögonblick.

Väskorna kan innehålla olika sorters mediciner som säkerligen inte är lämpliga för hunden att smaka på. Ställ därför in alla väskor i garderoben eller på ett annat hundfritt ställe.

Presentsnören och glitter till jul

Låt inte hunden få tugga på presentsnören eller glitter, de kan lätt åka ner i halsen.

Både paketsnören och glitter har ett segt, starkt snöre som inte går av i första taget. Får hunden dessa i sig kan de fastna i tarmarna och orsaka inre skador. Har man då otur krävs en operation för att plocka ut dem.

Hundleksak Mimmi

Juldekorationer

Julgranskulor, glitter och annat som hänger och dinglar kan vara frestande för en hund. Se till att den inte kommer åt sådant som inte är lämpligt att hamna i hundmagen. Julgranskulor bör antingen vara av plast eller hängas högt upp eftersom en trasig glaskula kan orsaka mycket besvär om hunden råkar trampa på den.

Levande ljus

Levande ljus- adventsljus

Levande ljus bör överhuvudtaget inte lämnas obevakade, men speciellt inte om det finns djur hemma. Det är så lätt hänt att en svans viftar till över lågan och så är olyckan framme.

Skulle hunden bränna sig på eld eller varm vätska, ställ den omedelbart i duschen. Duscha den i svalt (inte iskallt) vatten minst 10 minuter och kontakta sedan en veterinär för rådgivning.

Ha koll på hunden och gästerna

Jul- och nyårsfirande innebär ofta att många samlas till fest. Det är då lätt hänt att någon glömmer bort att stänga dörren ordentligt och hunden får möjlighet att smita ut.

Med många barn på plats, barn som kanske inte är så hundvana är det också lätt hänt att någon är för påflugen eller hårdhänt mot hunden. Många hundar vill inte gärna bli kramade och pussade på och har de dragit sig tillbaka till sin sovplats bör du se till att ingen stör hunden där.

Hunden har sitt sätt att tala om på att den vill vara i fred och det är inte alla som förstår det, vilket tyvärr kan resultera i att hunden till slut biter i från. Allt för att få lite lugn och ro.

Se också till att ingen ”vänlig” person sticker till hunden något att äta, något som kanske inte är bra för den.

De regler och rutiner som gäller för hunden i vardagslag för mat, sömn och rastning måste gälla även då det är jul. Hunden förstår inte att det är okej att få mat av tant Agda vid bordet på julafton men inte av husse och matte resten av året.

När vi är borta hos någon där det är mycket folk låter vi hunden vara kopplad. Då har vi lättare uppsikt över vad som händer runt hunden. Samtidigt känner sig hunden trygg med att vi finns i närheten.

Ge hunden en lugn sovplats

Trött labrador bland julklappar

Oavsett om du är hemma eller hos någon annan och firar jul, bör du se till att hunden får en plats dit den kan dra sig tillbaka när det blir för mycket. Bädda en liten hörna i ett angränsande rum eller om hunden är van att ligga i en bur eller väska så använder du den som kryp-in.

OBS! Det är inte tillåtet att stänga in hunden i en bur men om du ser till att dörren inte kan gå igen kan hunden ha den som sin mysiga vrå.

Är hunden inte van vid att ligga i en bur måste du börja träna på det redan innan genom att göra det så mysigt som möjligt då hunden är där. Sitt gärna bredvid och kela lugnt med hunden eller ge de ett tuggben att gnaga på medan den tillbringar en stund i sin bur. Låt också gärna buren stå framme så att hunden kan gå in och ut när den vill, så brukar den snart lära sig att det är skönt att koppla av där.

Alkohol

Naturligtvis måste du se till att hunden inte lyckas få i sig alkohol. Men hundar kan också bete sig annorlunda mot personer som är berusade. De reagerar dels på lukten av alkohol och dels på att personerna beter sig annorlunda mot i vanliga fall. Tänk på att hundar är fenomenala på att lägga märke till alla små förändringar, redan efter ett par glas vin beter vi oss konstigt i hundens ögon.

Är det husse eller matte som är berusad kan hunden ta en beskyddande roll och handgripligen hindra andra att få komma i närheten. Är det någon annan som uppträder berusat kan hunden uppfatta den personen som hotfull.

Fyrverkerier och smällare

Fyrverkerier mot en mörk himmel

Träna hunden på att höra smällare i god tid innan nyår, gärna 5-6 månader före. Tidigare fanns det en cd med olika ljud att köpa, men sök efter fyrverkerier på You tube så hittar du olika ljud.

Även om du har tränat hunden med hjälp av en cd eller om din hund inte är rädd för smällare så finns det några saker att tänka på ändå.

– Arbeta mentalt med hunden under nyårsaftons förmiddag så att hunden är riktigt trött. Mentalt arbete kan vara godissök, olika probemlösningar, balanseringsövningar och cirkuskonster.

– Ta en långpromenad med hunden redan under tidig eftermiddag.

– Rasta hunden tidigare på kvällen än normalt då det ännu inte är så mycket fyrverkerier i gång. Glöm då inte att hunden kan behöva gå ut tidigare på morgonen efter också!

– Uppträd lugnt och sansat inne då fyrverkerierna startar, hetsa inte upp dig för det känner din hund garanterat av.

– Ta inte med dig hunden ut och titta på raketerna, inte ens i förebyggande syfte. Risken är stor att den istället utvecklar en rädsla då den upplever alltför mycket ljud och ljus på en gång.

Läs mer på Hundens rädsla och Hundar och fyrverkerier

Förgiftningar hos hundar

Har hunden lyckats få i sig något olämpligt gör du alltid klokt i att kontakta en veterinär för rådgivning.

Du kan också läsa mer om olika förgiftningar på Gifter för våra hundar.

Rulla till toppen