Gravityscan Badge
Hem / Hund / Ekollon kan förgifta din hund och katt
Bruna ekollon

Ekollon kan förgifta din hund och katt

Hög med bruna ekollonPå hösten släpper eken sina ekollon till marken och under en stor ek brukar det finnas ekollon i mängder. Men visste du att de är giftiga att äta för våra hundar och katter?

I ekollon finns ämnet Tannin som är ett frätande ämne som kan ge frätskador och orsaka inflammationer i mag- och tarmkanalens väggar samt skada lever och njurar. Det är skadorna på lever och njurar som kan bli livshotande om hunden eller katten äter stora mängder ekollon. Gröna ekollon innehåller högre halter Tannin än bruna men du bör inte låta ditt djur äta någon sort alls.

Oftast är det tamboskap som blir förgiftade men en del hundar tycks också vara förtjusta i ekollon. Katter tycks vara mer försiktiga med att äta dem, men det förekommer trots allt. Ju mindre djur, desto mindre mängd behöver den äta för att drabbas.

 Förgiftningssymptom

Hur märker du om hunden eller katten har ätit ekollon?

Det är allmänna förgiftningssymptom som visar sig, djuret blir trött och slutar äta. Efter ett tag drabbas den av förstoppning som inom 2-10 dygn övergår till diarré.

Behandling

Det finns ingen speciell behandling mot ekollonförgiftning. Veterinärerna kan bara ge behandling mot magsmärtorna, förstoppningen och diarrén. Ofta kan djuret bli inlagd på djursjukhus något dygn för övervakning.

 

Källa:

Joy Butler samt www.agria.se

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.