Gravityscan Badge
Hem / Hund / Göra eget hundgodis
Liten hund sitter

Göra eget hundgodis

Det finns många olika sorters hundgodis att köpa, men ibland kan det vara roligt att göra sitt eget. Dessutom vet du vad godiset innehåller om du gör det själv. Mycket av det färdigköpta hundgodiset innehåller tyvärr en hel del socker, vilket är helt onödigt att ge hunden.

Torkad blodpudding

Brukar vara uppskattat, men tänk på att blodpudding innehåller socker! I vissa affärer säljs numera en mindre sötad variant.

  1. Sätt ugnen på 125° C.
  2. Skär blodpuddingen i lagom stora bitar.
  3. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Torka bitarna i ugnen, ca 2 timmar. Torktiden varierar beroende på bitarnas storlek.
  5. När de nästan torkat, stäng av ugnsvärmen och låt dem stå över natten. Låt ugnsluckan stå på glänt för att vädra ut ev. fukt

Torkad blodpudding i mikron

Kerstin tipsar om att blodpudding går utmärkt att torka i mikron.

  1. Skär blodpuddingen i skivor och lägg dem på hushållspapper.
  2. Tillaga i mikron, ca 4 minuter och skär sedan i lagom stora bitar.

Torkad lever

Lever torkas på samma sätt som blodpudding men torktiden är längre. Den kan ev. kokas ett par minuter först, vilket gör den mer lätthanterlig och så flyter den inte ut lika lätt.

Jag brukar köpa ungnötslever, ofta är biten på ca 1 kg. Den lägger jag okokt i en långpanna i 100° C i ca 45 min. Därefter plockar jag ut den och skär den i lagom tjocka skivor, som jag sedan lägger tillbaka på plåten och låter stå i ugnen i ytterligare ca 30 min. Sedan skär jag dem i små bitar (ca 1 x 1 cm). Då blir de lite mjuka men ändå lätthanterliga och underbart goda enligt min hund Astra! Förvaras i frysen och ta fram de bitar du behöver för träningen. Astra hälsar att de är minst lika goda i fryst tillstånd!

Vetefria hundkexSaluki söker godis under burkar

7-8 dl korn eller rågmjöl
2,5 dl majsmjöl
2,5 dl havregryn
3,5 dl varm buljong
0,5 dl matolja
2 ägg
2,5 dl riven ost

  1. Blanda havregryn och olja. Häll över den varma buljongen och låt blandningen stå och svälla i 10 minuter.
  2. Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen till en centimeter- tjock platta på ett mjölat bakbord.
  3. Ta ut kakor med kakmått och lägg dessa på en smord bakplåt. Grädda i 150° C ca 1 timme.
  4. Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.

Leversnittar

300g nötlever (gärna ungnötslever)
3 dl vatten
ca 2 msk mjöl
ev. lite riven morot

  1. Mixa levern i en matberedare tillsammans med vetemjöl och vatten.
  2. Tillsätt ev. riven morot.
  3. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt och grädda i 200° C ca 15 minuter.
  4. Låt svalna och klipp i småbitar. Förvara i frysen.

Inga-Majs frikadellerPudel som tränar på Sitt

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Arbeta ihop nötfärs till små bollar.
  3. Lägg dem i det kokande vattnet.
  4. När de flyter upp efter någon minut är de klara.

Eftersom det inte är något bindemedel i dem kan de bli lite smuliga. Vill du att de får en fastare konsistens, blanda i ett ägg i köttfärsen innan du kokar den.

Köttbenskakor

5 dl matbrödsmjöl (fyra sädeslag)
1/3 dl rapsolja
1 dl mald kycklinglever eller köttfärs
1-2 dl vatten

  1. Blanda alla ingredienser i en skål. Knåda degen slät eller använd matberedare.
  2. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1 cm i tjocklek.
  3. Ta ut kakor med kakmått, gärna i form av hundben och lägg dessa på en plåt.
  4. Grädda i ugn 175° C i ca 40 min tills benen har fått fin färg.
  5. Låt de stå på bänken och torka

Tonfiskkex

1 burk tonfisk i olja (ca 125 g)
2 ägg
2 dl majsmjöl
1 del vetemjöl
1 msk raps/majsolja

  1. Blanda tonfisk, ägg och mjöl till en deg.
  2. Kavla ut degen på en plåt och skär den i lämpliga bitar.
  3. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader ca 15 minuter.

Hund söker godis i bollhav

Leverpannkaka

6 ägg
500 g ungnötslever
rågmjöl efter behov

  1. Mixa levern, rör i äggen och blanda i mjöl, lite i taget tills blandningen blir ganska fast.
  2. Bred ut degen i en form klädd med bakplåtspapper. Degen bör vara ca 1 cm tjock.
  3. Grädda i ugn, 175 grader ca 20-25 minuter.
  4. Låt svalna och skär i småbitar.

Kan förvaras i kyl några dagar, annars i frysen.

Ytterligare…

Anna tipsar om hundgodis som visserligen inte är hemgjort, men enkelt att använda. Köp leverpastej, kaviar eller mjukost på tub. Kläm ut en liten klick och låt hunden slicka av som belöning.

Vi vill också tipsa om att du hittar torkat hundgodis i vår webbutik, www.glanna.com som består av 100% animaliska produkter. Har du t.ex en allergisk hund som inte tål spannmål så är de perfekta!

Gör du eget hundgodis som är kladdigt? Nu säljer vi praktiska belöningstuber som du fyller på ditt eget godis i. Vi har också olika typer av godisväskor.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*