Gravityscan Badge
Hem / Hund / Min hund drar i koppel!
Man flyger efter hund som drar i kopplet

Min hund drar i koppel!

Ett av de absolut vanligaste problemet som vi hundinstruktörer får frågor om är hundar som drar i kopplet. Vad ska du som hundägare göra åt det? Finns det inget snabbt sätt att lära hunden att inte dra så mycket?

Varför drar hunden i kopplet?

Kinesisk nakenhund i koppelFör att hitta lösningen på hur du ska träna hunden att gå fint i kopplet, börjar vi med att ställa frågan varför hunden egentligen drar? Tänk efter några sekunder…

Vill hunden komma fram till lyktstolpen som luktar så spännande, vad måste den göra då? Jo, den drar i kopplet! Om vi analyserar den händelsen, vad kan vi lära oss av det?

 • Enda sättet för hunden att komma dit är att dra ordentligt
 • Hunden blir belönad samtidigt som halsbandet dras åt runt halsen (belöningen= den spännande doften)
 • Hunden lär sig snabbt att belöningen (doften) kommer så snart den drar sig fram

Läs gärna mer på Värdet av belöningar.

– Obehagligt halsband

Dessutom tycker många hundar att halsbandet är obehagligt och är väldigt känsliga för att det drar runt halsen. Hunden försöker komma ifrån det genom att gå ännu fortare. Tyvärr inser inte hunden att halsbandet spänner åt ännu mer ju mer den drar i kopplet.

De hundarna brukar gå betydligt bättre med en sele på sig istället (se Halsband eller sele?). Det finns olika anti-dragselar att köpa, välj då en som sitter skönt på hunden!

– Hundar travar

Hundens naturliga tempo är trav vilket oftast är fortare än vad vi människor går. Så travar hunden på i sitt tempo medan du går i ditt tempo har du automatiskt en hund som drar i kopplet. Vänj hunden redan som valp med att tempot varierar, ibland går ni fort och ibland går ni långsammare.

– Smärta

En liten andel hundar kan också lida av någon form av smärta i kroppen som gör att det känns skönare att röra sig i lite snabbare takt. Följer du då inte med i den takten kommer hunden att dra i kopplet.

Det är viktigt att regelbundet känna igenom hunden för att kunna upptäcka smärta i ett tidigt skede. Ta gärna som vana att besöka en hundfysioteraput varje år när hunden har passerat 4-5 års ålder för att förebygga ev. led- och muskelproblem. Läs gärna mer på Rygg- och nackproblem hos hundar.

– Flexikoppel

Att använda ett flexikoppel har både sina för- och nackdelar. En av nackdelarna är att varje gång kopplet inte är låst i en viss längd kommer det att uppstå en dragning i hundens halsband. Det blir för hunden ett normaltillstånd och den känner därför ingen skillnad mot att dra i ett fast koppel som att gå med ett flexikoppel.

Har hunden ofta flexikoppel kommer det därför att bli mycket svårt att lära av den med att dra. Vill du ha hunden kopplad fast den ska kunna röra sig på ett längre avstånd kan ett alternativ till flexikoppel vara en långlina eller spårlina som de också kallas.

Träna hunden i att inte dra

Valp drar i kopplet för att nå en matskålOm nu hunden lär sig att den blir belönad av att dra sig fram, se då istället till att den BARA blir belönad om kopplet är slakt. Så snart kopplet spänns (här gäller det att vara snabb!) stanna eller t.om backa några steg. Stannar hunden upp eller kommer tillbaka till dig kan du fortsätta gå framåt, dvs du rör dig bara så länge som kopplet inte är spänt.

Har hunden siktet inställt på t.ex en lyktstolpe närmar du dig den bara så länge som hunden inte drar. Så snart kopplet spänns, stannar eller backar du. När ni tillslut lyckats ta er ända fram till stolpen med ett slakt koppel då är det okej att hunden får nosa.

Lika viktigt är det att hunden INTE får dra sig fram då ni möter hundkompisen eller någon rolig person. Här får du träna in ett ”hälsa-kommando” istället genom att konsekvent sätta hunden ner och sedan då den är lugn ge en klarsignal om att ”Varsågod att hälsa”. Lär hunden redan som valp att det inte är okej att hälsa på alla ni möter, läs mer på Att låta hunden hälsa på andra hundar.

Var tyst eller beröm

Säg ingenting åt hunden då den drar, det blir väldigt tjatigt om du ska säga ”Nej”, ”Fy” eller ”Backa” varje sekund och hunden kommer snart att sluta lyssna till dig. Det enda du ska fokusera på är att stanna eller backa omedelbart då kopplet spänns.

Däremot bör du berömma hunden då den går utan att dra i kopplet! Vissa hundar, framförallt valpar och unghundar, blir snabbt väldigt spralliga av att höra ett Bra- duktig, men det innebär inte att du ska sluta säga det. Så fort hunden fladdrar i väg så stannar du bara lugnt och väntar på att den lugnar ner sig igen innan ni går vidare.

Träna samma sträcka

Bestäm dig för att träna på en viss sträcka där ni ofta går, i början räcker det med en sträcka motsvarande mellan två lyktstolpar.

På denna sträcka får hunden absolut inte dra sig fram, du stannar/backar konsekvent VARJE gång hunden drar även om det skulle ta er en halvtimme att komma framåt. Det enda sättet för hunden att komma någonstans är med ett slakt koppel.

När ni har passerat denna sträcka ger du hunden ett Frikommando (t.ex Varsågod) och fortsätter promenaden som vanligt, det vill säga med att hunden drar. Det enda du ska tänka på då är att inte någonsin låta hunden få dra sig fram till lyktstolpen eller hundkompisen. Att hela tiden stoppa hunden i dessa situationer är enklare än att hela tiden korrigera ett spänt koppel då ni går.

Successivt utökar du sträckan som hunden ska gå fint på, samtidigt kan du lägga på kommandot ”Gå fint”. Men var inte för snabb med att lära hunden att det heter ”gå fint”, i värsta fall tror den att det betyder att den får dra i kopplet då.

Var sedan konsekvent på att hunden ska gå fint på denna sträcka! Har du bråttom och inte har tid att träna, välj då en annan väg.

Var lite oförutsägbar

Hund söker godis i ett trädVi är tyvärr rätt tråkiga att vara ute att gå med, sett ur hundens perspektiv. Alla dofter, fladdrande löv, skuttande ekorrar eller mötande hundar är betydligt roligare. Det är alltså väldigt lätt för hunden att ”glömma bort” att vi också är med.

Dessutom brukar hunden redan som valp lära sig att så fort kopplet kommer på så blir vi tråkiga, när kopplet tas av så blir vi roliga igen.

Hitta på olika aktiviteter tillsammans när ni är ute och går, tips hittar du på Aktivera hunden utomhus. Gå inte heller bara rakt fram längs cykelbanan/trottoaren, gör istället plötsligt en sväng runt en papperskorg eller ett träd, backa några steg, vänd dig om och gå tillbaka, hoppa över en sten/lågt räcke eller gå omväxlande fort och sakta.

Säg ingenting till hunden för att förvarna att du plötsligt byter riktning, på så sätt måste hunden hålla reda på dig och vad du gör- inte tvärtom!

Backa -belöna kontakt

Träna på att få kontakt även när hunden är kopplad.

Gå framåt med hunden i koppel och backa sedan plötsligt utan att säga något. När hunden vänder sig om och undrar vad du gör, ska du bli jätteglad och belöna att den själv tar kontakt med dig. Ibland belönar du med rösten, ibland med en godisbit och någon enstaka gång kan du belöna med lek.

Passa också på att berömma hunden om/när den tittar upp på dig när ni är ute och går. Kontaktövningar som du säkert har fått lära dig på hundkursen ska kunna användas även utomhus i vardagen.

Man med hund som går fint i koppelBelöna vid sidan

Tänk också på VAR du belönar din hund när ni är ute och går. Försöker du konsekvent att belöna hunden vid sidan av dig själv kommer du också att få en hund som gärna håller sig där.

Drar DU i kopplet?

Handen på hjärtat, brukar DU dra i kopplet för att få hunden med dig? Skulle du få hunden att gå samma väg som dig själv om inte kopplet satt på?

Vi vill träna hunden i att inte fortsätta att gå när halsbandet spänns åt runt halsen, samtidigt som du spänner halsbandet när du vill få hunden med dig. Det sänder väldigt otydliga signaler till hunden- ska den stanna eller ska den gå?

Locka på hunden att komma eller hämta den istället genom att gå bort och fysiskt puffa på den tills den kommer med dig.

Var dock försiktig med att locka med godis, många hundar lär sig väldigt snabbt att de blir belönade så fort de vägrar att komma. Då kommer du att få en hund som stannar varje meter för att den vill ha mer godis!

Valla hunden

Ett annat alternativ om hunden inte vill följa med dig är att du ”vallar” hunden åt det håll du vill att den ska röra sig.

Använd din egen kropp till att visa hunden var du vill ha den genom att du fysiskt tar plats. Är du på väg framåt och hunden vill åt något annat håll, kortar du in kopplet så att du kommer in bakom hunden. Med hjälp av dina ben föser du hunden framför dig tills den inser att det inte lönar sig att gå åt något annat håll.

Är du på väg till höger men hunden vill till vänster, gör du samma sak. Ställ dig till vänster om hunden och fös den med hjälp av dina ben till höger. Efter att ha gjort så ett antal gånger brukar hunden lära sig att det inte lönar sig att krångla och du kommer lätt att få hunden att gå åt det håll du vill.

Låt hunden nosa då den frågar om lov

Med mycket träning kan du så småningom få en hund som ”frågar om lov” att få nosa. Hunden märker att du stannar då kopplet spänns och den vänder då på huvudet och tittar på dig. Då tar du tillfället i akt att belöna hunden genom att säga ”Varsågod” och släppa fram den till kissfläcken (fortfarande med slakt koppel).

Låter du hunden få nosa de flesta gångerna den ber om lov så accepterar den att bli nekad någon gång emellanåt också.

Gå fint eller gå fot

Kvinna går med fyra hundar i stadenAtt gå fint och att gå fot är två skilda saker men som många hundägare blandar ihop. När du är ute och går med din hund har du egentligen tre olika kommandon att använda dig av: ”gå fint”, ”fot” och frikommandot (Varsågod eller vad du kallar det för). I inget av dessa tre fall ska hunden dra i kopplet!

När hunden går fint håller den sig vid sidan av dig, den kan gå antingen med huvudet eller baken i höjd med ditt ben eller något däremellan. Numera rekommenderas att du tränar detta med hunden både till vänster och till höger om dig. Beroende på var ni går kan det ibland vara praktiskt om du kan flytta över hunden till andra sidan. Det är du som bestämmer promenadtakten och stannar inte för att hunden ska nosa eller kissa.

Att gå fot tillhör lydnadsträningen men kan vara väldigt praktiskt att lära sin hund även om du inte har några tävlingsambitioner. När hunden går fot SKA den vara på din vänstra sida, med sin skuldra eller hals i jämnhöjd med ditt vänstra ben. Hunden ska hela tiden vara uppmärksam på dig och hur du rör dig, helst ska den dessutom ha ständig ögonkontakt men det kanske är överkurs för sällskapshunden. Svänger du till höger eller vänster, gör en helomvändning eller stannar ska hunden följa dig i samma position vid ditt ben. En vältränad hund klarar av att gå fot i några minuter så kräv inte att hunden gör det under en hel promenad!

När du vill låta hunden få strosa fram, nosa och kissa så ger du den sitt frikommando. Fortfarande ska den inte dra sig fram men den får gå betydligt friare än vid de tidigare kommandona.

Träning tar tid!

Tänk på att all träning tar tid! Är det en valp och du (och alla andra som går ut med den) är konsekventa med träningen så kan den lära sig det på några månader.

Men ju äldre hunden är, ju längre tid har den haft på sig att lära sig att man ”ska” dra i kopplet. Även för oss människor är det svårt att lära sig att göra saker på ett annorlunda sätt mot det vanliga och det gäller även för hunden. I det fallet kanske du måste träna det ordentligt under något år eller mer för att hunden ska lära sig ordentligt.

Det finns flera olika hjälpmedel att ta till, speciella selar eller nosgrimmor som får hunden att dra mindre i kopplet. Dessa fungerar oftast bra men är trots allt ett hjälpmedel under tiden som ni tränar. Vill du ha en hund som går fint i kopplet måste du lägga ner tid på att träna den!

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

10 kommentarer

 1. Vilken bra hemsida! Mycket bra information här.

 2. Bra skrivet! Fint att du även skriver om att träning tar tid, det kan man lätt glömma när man tränar sin hund, speciellt när man har en lika busig tonåring som jag har härhemma…. 😉

  • Tack!
   Ja, just träningen och den tid det tar är något vi gärna glömmer bort. 😉
   Vi vill att allt ska bli klart på en gång och riktigt så fungerar det inte alltid med en annan levande varelse.

   /Elisabeth

 3. Har läst igenom massa artiklar o statusar o inte hittat några vettiga! Sen idag så hitta man den här sidan o allt lät helt underbart! Jag ska börja tänka o gå efter det ni skrivit här! Då jag inte vill ge upp på våran pigga o busiga o stissiga tjej!

  Vet inte om ni skrivit om det men finns det nåt liknande angående sgrisivitet mot hundar/främmande människor!

  Annars tyckte jag allt lät väldigt bra o ska börja träningen redan imorgon med hjälp av eran sida!

  Mvh tomss

 4. Hej!

  Tack för bra tips. Vårt problem är att vi har provat exakt alla tips (flera veckor per tips för att se hur valpen svarar på det) och ingenting hjälper. Han drar inte mot saker, han drar generellt, dvs han drar inte för att han har sett någonting spännande eller känner en spännande lukt utan han drar konstant hela tiden. Försöker intala mig att det nog är tonårsbeteende (7 mån gammal) och att det kommer gå över men samtidigt är det ju nu det är viktigt att etablera vilka regler vi har för att det inte ska bli problem när han är äldre. Hoppas det går över samt att vår träning till slut ger resultat!

  • Hej!
   Om ni tränar mycket kommer det att ge resultat! Just koppelträningen har de flesta hundar väldigt svårt för och det finns ingen snabb lösning på problemet. Hundarna inser inte att de går för fort, det är ju deras normala tempo. Och hinner inte husse eller matte med, så måste hunden ju dra i kopplet! 😉
   Räkna med att det tar flera månader med ihärdig träning! Vid 7 månaders ålder är hunden fortfarande en valp. Ni får räkna med att det säkert dröjer tills hunden är 1 eller 1,5 år innan det sitter ordentligt. MEN även en äldre hund som kommer till nya och spännande platser kommer att dra till en början igen. Detta eftersom det är så mycket spännande dofter överallt. Då får ni börja med en liten träningslektion igen tills hunden lugnar ner sig.

   Elisabeth/Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.