Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Träna en döv hund
Liten hund med stora upprättstående öron

Träna en döv hund

Vissa hundar föds döva eller med en hörselnedsättning. Andra hundar hör sämre när de blir äldre. Hur klarar en sådan hund av ett liv i vårt samhälle? Att leva med en döv hund är inga problem, du måste tänka till lite extra när du tränar den men i övrigt finns det många döva hundar som lever ett vanligt hundliv hos sin familj.

Dövhet rasberoende

Alla valpar som föds är både blinda och döva och först efter 2-3 veckor börjar valpen höra. Även de valpar som kommer att bli döva har en kort period av hörande innan deras hörsel avtar igen.

Det som kallas medfödd dövhet är ofta genetiskt betingat och förekommer hos ett tjugotal olika raser. Det är bevisligen sammankopplat med några speciella gener som producerar vit päls. Även raser där blå päls premieras tillhör riskgruppen. Alla raser med vit päls har dock inte dessa gener. Raser som oftare drabbas är bl.a. Bullterrrier, vit Boxer, Dalmatiner, Malteser, Boston terrier, Engelsk Setter och Pointer.

Förvärvad dövhet uppträder i medelåldern eller senare. Då beror det ofta på kronisk öroninflammation i kombination med en olämplig öronform. Hundar med tunga hängande öron och med tät päls drabbas oftare av detta problem.

Rhodesian ridgebackSelektiv hörsel (EOAD)

Hos framförallt rasen Rhodesian ridgeback har en selektiv hörsel kallad Early Onset Adult Deafness (EOAD) upptäckts. Valparna föds med normal hörsel men kommer successivt att få en nedsatt hörsel för att sedan bli helt döva. Oftast inträffar dövheten innan ett års ålder.

Forskning om EOAD pågår och med ett enkelt gentest går det att ta reda på om hunden bär på denna gen. Rasklubben för Rhodesian ridgeback är medvetna om sjukdomen och arbetar med att kartlägga även svenska hundar som inte bör gå vidare i avel.

Hur märker jag att hunden är döv?

Många uppfödare (speciellt uppfödare av de drabbade raserna) kontrollerar hörseln hos sina valpar innan de levereras. Finns det en känd ärftlighet i familjen kan de göra ett BAER test. Det är det enda helt säkra och objektiva sättet att fastställa om hunden hör eller inte.

BAER-testet mäter ett öra i taget och kan alltså visa på så kallade Unilatera (enkelsida) hörselbortfall. Men testet visar bara om hunden hör eller är döv på det örat, det kan inte visa på gradvisa hörselnedsättningar.

Hundar i alla åldrar över sex veckor kan undersökas, testet är smärtfritt men ofta ges hunden ett lugnande medel för att kunna vara stilla. Elektroder fästs på hundens huvud och små högtalare sticks in i vardera hörselgång.

Små klickljud skickas in i örat via högtalarna och finns det någon hörsel kommer det att kunna mätas aktivitet i hörselnerven och i hjärnan som då registreras av elektroderna på huvudet.  Om hunden hör normalt ska kurvan som visas ha tydliga toppar som i ett M i annat fall blir det ett rakt streck.

Hela undersökningen tar ungefär 10 minuter och testet utförs bara hos vissa större veterinärmottagningar. Tänker du göra ett BAER-test på din hund bör du ringa runt och jämföra priser för det kan variera en del.

Ett enklare, men osäkrare sätt att testa hörseln är att ta en valp i taget och se hur den reagerar när något tappas i golvet eller knäppa med fingrarna vid först det ena örat och sen vid det andra.

I vissa fall kan det ta tid innan innan dövheten upptäcks och valpen kan ha hunnit bli några månader gammal. Speciellt om hunden är ensidigt döv, då hör den ju med ena örat. Den kommer dock att ha problem med att avgöra varifrån ljudet kommer och springer ibland åt fel håll.

Vissa hundägare upplever att hunden verkar ”dum” när den inte reagerar som förväntat och på så sätt börjar misstänka att det inte står rätt till med hörseln.

Låter mer

Valp sitter och tittarHur mycket ljud hunden ger i från sig varierar naturligtvis mellan de olika individerna, men många ägare till döva hundar upplever att de har mer ljud för sig än hörande hundar. Det är egentligen naturligt, hunden hör inte hur den låter så den kan pipa eller grymta lite till och från utan att själv vara medveten om det. Du får helt enkelt ta det som en av hundens personliga små egenheter.

Träna en döv hund

Att leva med en döv hund ställer lite andra krav på dig som ägare. Du måste lära dig ett annat sätt att närma dig och träna din hund men med din hjälp kommer hunden att kunna få ett bra liv trots sin hörselskada.

Hundar är signalkänsliga och läser vårt kroppsspråk i större utsträckning än vad vi oftast tror. En hund som inte hör måste tränas att läsa dina signaler ännu mer. Du måste också lära dig att använda olika handtecken då du kommunicerar med hunden.

Vad ska jag tänka på?

Ta för vana att aldrig närma dig hunden bakifrån utan att göra den uppmärksam på att du kommer. Eftersom hunden inte hör när du närmar dig den, måste du stampa eller dunsa lite mer i golvet. Den kommer då att känna vibrationerna av dig och blir inte skrämd av ditt uppdykande. Du kan också blinka med lampan för att förvarna att du är på väg.

Ligger hunden och sover kan du ta för vana att hålla handen precis framför nosen så den känner din lukt innan du väcker den. Du kan också stryka den lätt över huvudet, röra lite vid hundens säng eller blåsa lite försiktigt på hundens kropp för att markera att du finns där. Gör inga hastiga rörelser, för då kan du istället skrämma den.

Kontaktövningar jätteviktiga!

Husse och hund tränar kontaktövningarDu måste också träna hunden till att frivilligt ta kontakt med dig. Ha alltid hundgodis med dig och varje gång hunden tittar på dig belönar du den. Detta är mycket viktigt eftersom hunden måste se på dig varje gång för att förstå vad du vill. Läs mer på Träna kontaktövningar.

Men många döva hundar blir också väldigt bundna till sin ägare och håller automatiskt koll på var ägaren är.

Inkallning

Utomhus bör du ha hunden kopplad om du inte är på ett säkert område. Hunden hör ju inte om det plötsligt kommer en bil eller en annan hund springande.

För att kalla in din hund finns olika varianter. Du kan använda t.ex. en boll. Kasta den bredvid din hund (var noga med att inte träffa hunden!). Lär hunden att vända sig mot dig så fort en boll kommer flygandes.

Du kan också blinka med en ficklampa, men det fungerar naturligtvis bara om det är mörkt ute. Dagens ficklampor med led-belysning eller laserpekare syns ofta bra även vid dagsljus. Lär hunden att en snabb följd av blinkningar innebär att den får en belöning hos dig så har du snart fått till en inkallning. 

Men har du tränat mycket på att hunden ska ta kontakt med dig, så kommer den automatiskt att kontrollera dig ofta för att se om du vill något även när den är lös.

Det finns också speciella halsband att köpa som vibrerar. Viktigt är att innan du använder ett sådant måste du träna hunden att ha det på sig, samt att vända sig mot dig så fort det vibrerar. Men vissa hundar tycker att de kännas obehagliga så pröva andra varianter först.

Läs mer om att Träna på inkallningar.

Handtecken

Alla vanliga kommandon som ”sitt”, ”ligg” osv. måste läras in med hjälp av speciella handtecken. Kan du teckenspråket går det utmärkt att använda det, annars använder du dina egna tecken. Tänk bara på att tecknen inte är för lika varandra, det kan bli förvirrande för hunden. Dessutom måste alla som har hand om hunden lära sig att använda samma tecken.

En döv hund hör heller inte när du går ut. Ta därför för vana att markera för den att du tänker lämna den. På så sätt undviker du att den kommer att gå och leta efter dig när du är borta.

Det svenska teckenspråkslexikonet hittar du på: http://teckensprakslexikon.su.se/

Markering på halsband eller täcke

En del ägare till döva hundar markerar gärna det med en text på hundens halsband eller täcke. På så sätt kan de få andra människor att ta hänsyn till hunden och att de inte kliver fram hur som helst. Samtidigt visar det att även en döv hund har rätt till en plats i samhället.

Köpa en hund som visar sig vara döv

Det är ofta inte så lätt för en uppfödare som har flera valpar att märka om någon av dem är döv. En döv hund lär sig snabbt att följa efter sina syskon när matskålen sätts ner eller när det är dags att gå ut.

Att köpa en hund som sedan visar sig vara döv faller under antingen Konsumentköplagen eller Köplagen, beroende på vem som är säljare. Är säljaren en registrerad kennel så räknas den som näringsidkare och måste följa Konsumentköplagen, medan om säljaren är en privatperson så är det Köplagen som gäller.

Säljaren ansvarar för det fel som fanns när valpen såldes om inte köparen hade möjlighet att själv upptäcka detta. Här är det skillnad på om säljaren är näringsidkare eller inte, en näringsidkare har större ansvar än en privatperson. Men i båda fallen har du som köpare rätt till ett visst prisavdrag eller att helt häva köpet om du inom sex månader upptäcker att valpen är döv.

Kontakta uppfödaren och försök att komma överens, är det en uppfödare registrerad hos SKK kan du få råd även av dem.

Se också Lawline

Läsa mer

Vill du läsa mer om hur du tränar en döv hund kan du titta på Deaf Dog Education Action Fund (OBS! Endast på engelska).

Till toppen

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.