Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Hundar med diabetes
Sprutspets

Hundar med diabetes

Många av de sjukdomar vi människor drabbas av, kan också våra hundar få. De behandlingar hundarna får liknar också ofta våra. En vanlig sjukdom, både hos människor och hundar är diabetes mellitus, eller sockersjuka som det också kallas. Diabetes ökar i västvärlden, både hos människor och djur och det hänger ihop med vår ökade levnadsstandard.

Ungefär 1 av 200 hundar drabbas av diabetes och orsakerna bakom varierar mellan de olika raserna. Det är framförallt medelålders och äldre hundar som tillhör riskgrupppen. De flesta hundar som drabbas är över fem år.

Hos människor delas diabetes in i tre typer:

 1. typ 1, som främst drabbar barn och unga
 2. typ 2, som oftast drabbar äldre personer
 3. samt graviditetsdiabetes

Hos hundar har forskarna ännu inte lyckats dela in sjukdomen i olika grupper men den sjukdom de drabbas av liknar mest typ 1. Det betyder att hundar i de allra flesta fallen behöver livslång insulinbehandling.

Vad händer vid diabetes?

Hund äter vid upphöjd matbarMaten som en individ äter bryts ner till olika beståndsdelar som kroppen behöver för att överleva. Cellerna är bl.a beroende av sockerarten glukos för att ge individen energi.

För att glukos ska kunna tas upp i cellerna krävs att en signalsubstans som heter insulin binder en mottagare på cellen. Vanligast hos hundar är att de har fel på insulinproduktionen, men det kan också vara på vilket sätt insulinet binder till mottagarcellen. Cellerna får energibrist samtidigt som halten glukos i blodet stiger.

När blodsockernivån i blodet överstiger en viss gräns (10-12 mmol/L hos hundar) så passerar sockret ut i urinen. Urinmängden ökar och det gör även törsten. Hundar med diabetes kan dricka upp till 5 ggr mer än normalt.

Eftersom cellerna inte får den energi de behöver bryts fett och muskler ner, kroppen signalerar näringsbrist och hunden blir hungrigare. Får processen pågå under en längre tid kommer individen att magra, tappa aptiten och bli orkeslös.

Orsakerna till diabetes hos hund

Varför just din hund har fått diabetes kan vara svårt att veta, men några av vanligaste orsakerna är:

 1. Höga halter av tillväxthormon, framförallt hos okastrerade tikar
 2. Följdsjukdom till bukspottkörtelinflammation
 3. Kroppens imunförsvar reagerar på ett felaktigt sätt
 4. Biverkan av hormonbehandling (p-sprutor, höga halter av kortison)
 5. Följdsjukdom till annan hormonsjukdom

 Vilka hundar riskerar att drabbas?

Hundar från medelåldern och uppåt löper större risk att få diabetes, likaså är en majoritet av hundarna okastrerade tikar.

Anledningen till att tikar är överrepresenterade beror på att de under sina löp påverkas av progesteron som leder till ökande koncentrationer av tillväxthormon. Tillväxthormon har en antiinsulineffekt och kroppen måste då producera mer insulin för att få samma blodsockerreglerande effekt.

Det finns också en viss ärftlighet, vilket gör att vissa raser löper en större risk att drabbas. T.ex finns samojedhund, svensk lapphund, border collie, jämthund, west highland white terrier och cairnterrier bland de drabbade raserna. Det är därför viktigt att inte avla på hundar som har diagnostiserats med diabetes!

Hundar med övervikt och de som får matrester löper också en ökad risk att få diabetes. Hundar som får matrester äter generellt mer fett, framförallt av det ohälsosamma mättade fettet. Även hundar som får mycket hundgodis tillhör riskgruppen.

Motionen spelar också roll, forskarna har delat in den i två kategorier: lågintensiv och högintensiv motion. Till den lågintensiva motionen hör promenader och lös i rastgård. Den högintensiva motionen delades in i ytterligare två grupper: regelbunden (cykling, löpning, aktivt lösspringande) och periodisk motion (jakt, ridning, simning, snöskoter m.m.). En lågintensivt motionerad hund löper 4-5 ggr högre risk för att utveckla diabetes än en högintensivt motionerad hund.

Hur märker jag att min hund har diabetes?

De klassiska symptomen på att hunden har drabbats av diabetes är:

 1. ökad törst
 2. ökad urinmängd
 3. viktförlust
 4. ökad aptit

OBS! Det finns flera sjukdomar som ger ovanstående symptom så det krävs blod- och urinprov för att fastställa diagnosen.

Kan hunden tillfriskna från diabetes?

De allra flesta hundar som drabbas av diabetes kommer att få leva med den i resten av sitt liv. Har din tik precis löpt inom den senaste månaden och behandling sätts in omedelbart finns en viss chans att hon tillfrisknar.

Följdsjukdomar

Liten valp med stor vattenskålEn hund som insulinbehandlas kan drabbas av insulinkänningar. Blodsockerhalten blir för låg och hunden kan bli svår att få kontakt med, bli orolig, vinglig eller t.om. medvetslös. Det kan bero på att hunden fått för mycket insulin, ätit för lite, kräkts upp maten eller motionerat för hårt. Ge då hunden 1 tablett Dextrosol per kg kroppsvikt. Är hunden för dålig för att kunna äta druvsockret, gnugga den mot munslemhinnan.

Många hundar med diabetes utvecklar också katarakt eller grå starr som det brukar kallas. Grumlingen av ögats lins beror på att en del av blodsockret ombildas till sorbitol. Sorbitol samlas i linsen och drar där till sig vatten, vilket får till följd att linsen sväller och blir ogenomskinnlig.

Med en grumlig lins ser hunden betydligt sämre eller blir i värsta fall blind. Katarakt kan fördröjas om du är noga med att hålla hundens blodsockernivåer på rätt nivå. Har din hund blivit blind kan den opereras och den grumliga linsen byts ut mot en ny i syntet.

Behandling av diabetes

När hunden får sin diagnos kommer veterinären överlägga med dig om behandling ska sättas in eller ej. Hundens ålder, övrig hälsa och allmäntillstånd spelar en stor roll i beslutet. Dessutom måste du som ägare också vara medveten om att det kommer att ställas mycket stora krav på både dig och din hund under återstoden av hundens liv.

Du måste se till att hunden äter och motionerar regelbundet, du måste dagligen ge hunden insulinsprutor, ta olika prover samt föra dagbok över hundens hälsa.

Det finns en ekonomisk aspekt också som du måste vara medveten om, insulin, sprutor, testremsor, specialkost, veterinärbesök m.m. kommer att kosta dig en hel del. Många hundar avlivas därför direkt när de fått diagnosen.

Kastrering

Har du en tik som får diagnosen diabetes ska den kastreras så snart som möjligt. Könshormonerna vid hennes löp kommer annars att försvåra insulinbehandlingen.
Hanhundar behöver inte kastreras.

Insulin

Hunden kommer att behöva få insulin via injektioner, oftast två gånger per dag. Det finns inga tabletter som fungerar utan det måste sprutas in. Veterinären kommer att lära dig hur man gör.

Insulindosen måste fastställas för just din hund och det görs antingen genom att lägga in den på djursjukhus under några dagar eller att du regelbundet får lämna blodprov.

Mat

Veterinären avgör vilken sorts foder du ska ge din hund. Det finns speciellt dietfoder för diabeteshundar. Det är mycket viktigt att hunden får mat regelbundet varje dag. Du ska heller inte ge den snabba kolhydrater i form av t.ex hundgodis, kex osv. Om du inte sköter detta kommer den inställda insulindosen inte stämma och din hund kan drabbas av insulinkänning och bli medvetslös.

Motion

Även regelbunden motion är viktigt. Vid motion tas blodsocker upp i muskelcellerna även utan insulin. Det innebär att blodsockerhalten sjunker hos en individ som tränar. Hunden får dock inte träna för hårt så att blodsockernivån sjunker så lågt att den drabbas av insulinkänning. Många korta promenader är bättre än en lång.

Tyvärr kan en jakt- eller vallhund oftast inte fortsätta med sitt hårda arbete. Många ägare väljer då att avliva den, istället för att hunden ska behöva bli olycklig över att inte få arbeta längre.

Källa:  Diabetes in dogs , ”Characterisation of Diabetes Mellitus in Dogs” av Tove Fall, SLU och ”Glukosmetabolism och insulinresistens hos hundar” av Caroline Andersson, SLU

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.