Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Animal CSI, djurens kriminallaboratorium
Hund ligger på betonggolv

Animal CSI, djurens kriminallaboratorium

Djur utsätts för lidande av många olika orsaker och i relationer där det förekommer våld är det vanligt att även djuren misshandlas. USA har länge arbetat med speciella djurpoliser och de tar också till med kriminaltekniska metoder för att få fast djurplågaren.

I USA är det lokala organisationer som arbetar med djurfrågor. De anställer personer med varierande bakgrund och dessa djurpoliser har vissa befogenheter att arbeta tillsammans med den lokala polisen när det gäller t.ex. vanvård av djur.

Ofta förlitar sig dessa organisationer helt på frivilliga bidrag och många personer arbetar åt dem ideellt. Den största av dessa organisationer, ASPCA med sitt huvudkontor i New York state, har drygt en miljon personer som antingen skänker pengar eller arbetar frivilligt åt dem.

ASPCA

Katt tittar upp ur en lådaASPCA (The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) startade redan 1866. Deras uppgift består av tre delar; vård av djur och utbildning och djurägare, omplacering av djur i riskzonen samt att ställa djurplågare inför rätta.

År 2013 tog ASPCA emot 35.000 djur för behandling på sina egna sjukhus och mobila enheter. De hittade nya hem till 3.400 katter och hundar och medverkade till att 500 personer åtalades för djurplågeri. De delade också ut 139 miljoner till mer än 1000 olika djurrättsorganisationer och de bedriver en framgångsrik lobbying för att straffen för djurplågeri skall skärpas.

Kriminalteknik

Varje person som misstänks ha vanvårdat eller på annat sätt plågat ett djur ställs inför rätta. Domstolen tar ställning till huruvida personen är skyldig eller inte samt vad som ska hända med djuret/djuren.

Precis som när det gäller andra brott krävs det bevisning av olika slag för att kunna döma en person. Därför är ASPCA väldigt noga med att fotografera allt de ser på platsen. De måste också tillsammans med den vanliga polisen skaffa husrannsakningsorder för att få omhänderta djuren.

2007 fick de möjlighet att skaffa sig sitt första rullande kriminaltekniska laboratorium. Laboratoriet, som är inhyst i en husbil rymmer såväl avancerad veterinär- som kriminaltekniskutrustning. Där finns kameror som kan ge bildbevis, röntgen som kan visa inre skador och narkosutrustning för att snabbt och på plats kunna operera ett livshotande tillstånd.

De har också olika möjlighet att samla in och analysera blod- och jordprover, de har uv-ljus för att hitta t.ex spår av blod och sperma. Sedan finns naturligtvis en mängd andra hjälpmedel såsom GPS, digital mätutrustning, bår, burar osv.

DNA-teknik

DNA-tekniken används också, både när det gäller att lösa brott mot djur men även när djur har varit närvarande när en människa har utsatts för grovt våld. Till exempel löste polisen i New York ett dubbelmord genom att dna från det mördade parets hundar påträffades på den misstänkte gärningsmannen.

Mindre stress för djuren

Hund som ligger på ett betonggolvEftersom dessa rullande veterinärmottagningar kommer ut till de drabbade djuren minskas deras stress. Även om djuret far illa av att vistas i sin normala omgivning så innebär en transport alltid en ytterligare påfrestning. Det är också alltid en veterinär med som snabbt kan bedöma djurets skador och tillstånd och förhoppningsvis få djuret under vård snabbare.

Ofta kallas de ut till de fall som är extra besvärliga, de var t.ex 2009 på ett uppdrag där ca 300 hundar, samt ett antal hästar, kaniner, kycklingar och lamor for väldigt illa. I ett sådant fall med så många djur är det extra viktigt att hinna samla så mycket bevis som möjligt innan djuren förs bort i från platsen.

Djur som far illa i Sverige

I Sverige är det Jordbruksverket som har det övergripande ansvaret över djurskydd. De samordnar och vägleder Länsstyrelserna i det praktiska arbetet.  Har du vetskap eller misstanke om djur som far illa är det Länsstyrelsen som du i första hand ska vända dig till. Är det ett akut läge är det polisen som ska kontaktas.

Brott mot djur har tyvärr låg prioritet, få blir fällda och straffen är låga. Polisen har sedan några år tillbaka särskilda djurskyddsgrupper som ska samarbeta med länsstyrelsernas personal. Hur de arbetar varierar på olika håll i landet och exakt hur det blir framöver med den nya polisorganisationen som trädde i kraft 1 januari 2015 vet ingen ännu.

 

Källa: www.aspca.org , CBS New YorkPolisen, Länsstyrelsen Västmanland

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.