Gravityscan Badge
Hem / Hund / Björnön
Röda stugor på Björnön, Västrås

Björnön

Björnön är västeråsarnas friluftsparadis. Bron över till ön är en flaskhals och huvudvägen på ön är inte så bred heller. Men Björnön är ett andningshål för såväl människor som djur.

Björnön ligger i sydöstra delen av Västerås och det är väl skyltat dit. Enklast är att åka bil men det går också stadsbussar. Kontrollera dock innan du åker att bussen faktiskt går ända ut till Björnön, vissa tider på året stannar den innan bron.

ParkeringBjörnö, Västerås

Är det mycket folk på Björnön går det att parkera precis innan bron och gå över. Annars finns det fler parkeringar längre in. Många parkerar vid Björnögården, där även motionsspåren startar. Är det en varm sommardag bör du parkera så nära bron som möjligt, längre söderut på ön är det ofta väldigt fullparkerat och trångt när alla västeråsare vill till badplatsen.

Vid vår utflykt valde vi att fortsätta lite längre söderut och parkerade vid badet vid Björnösand.

Olika promenadvägar

Utgår du från Björnögården finns det fyra olika motionsslingor att följa. Eftersom vi startade längre söderut kom vi rakt på den gula slingan som är 5 kms spåret.

Får i hagenSpåret är belagt med smågrus och är lätt att gå på, men slingan innehåller ett par rejäla uppförsbackar så där känner man av sina vadmuskler. Tänk också på att många joggar i spåren så håll uppsikt både bakåt och framåt.

Numera är mycket av den täta granskogen bortgallrad och det är ett fint Mälarlandskap med glimtar av Mälaren. Naturen växlar mellan skog, öppna hagar och stora gräsmattor.

Det finns gott om vilda djur på Björnön, såväl dovhjortar, rådjur, rävar, grävlingar och harar. Har du tur kan du också träffa på fåren som går och betar större delen av den varma årstiden. Astra var lite nyfiken på dem men hon har träffat får tidigare så lite nosande i luften räckte.

Praktisk information

På sommaren finns en liten servering vid Björnöbadet, där finns också toaletter.

Annars är det Björnögården som står för den största verksamheten på ön. Där finns såväl restaurang, kafé som konferensanläggning med spa.

Tänk på!

Viktigt att tänka på är att Björnön är ett naturreservat, vilket innebär att hundarna MÅSTE vara kopplade året om.

Enligt kommunens ordningsföreskrifter får du inte heller vistas med hund på badstränderna under tiden 15 april – 30 september. Det finns ett mindre hundbad vid bryggan straxt söder om Björnöbadet.

Visserligen är Björnön en ö i Mälaren men det är ofta svårt att ta sig ner till vattnet, så ta med dig eget vatten till din hund. Om du är där på sommaren finns det dessutom risk för giftalger i vattnet.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.