Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Hundar och jordens magnetfält
Schäfer som spårar i skogen

Hundar och jordens magnetfält

Magnetiska fält finns överallt runt omkring oss och påverkar oss alla, men hur påverkar det våra hundar?

Jordens inre består av varmt järn som stiger mot ytan och kyls av för att sedan sjunka ner igen. Mycket förenklat kan man säga att denna rörelse av järn skapar 6-8 stora strömvirvlar i jordens yttre kärna, vilka i sin tur skapar jordens magnetfält.

Forskarna vet idag att vissa levande organismer påverkas av jordens magnetfält, till exempel använder sig flyttfåglar bland annat av detta för att navigera.

För att kunna forska vidare inom detta område beslöt sig en grupp forskare att ta reda på om hundar reagerar på magnetfälten. Hundar används redan inom en stor del biomedicinsk forskning och kan enkelt tränas till olika typer av experiment. I en förlängning räknade därför dessa forskare med att hundar skulle kunna utgöra bra studieobjekt om det visade sig att de reagerar på jordens magnetfält.

Studier av olika beteenden

Hund som bajsarForskargruppen började först studera hundarnas olika beteenden för att hitta någonting som de gjorde relativt ofta och som var så lite påverkade av omgivningen som möjligt.

Ganska snart kom de på att uträttande av behov skulle kunna vara bra beteenden att studera. De skapade en grupp av 70 hundar av 37 olika raser bosatta dels i Tyskland och dels i Tjeckien som de studerade under två års tid.

Hundarna var lösa på stora öppna ytor, gläntor, ängar och fält där inga linjära strukturer som hus, vägar eller elledningar skulle kunna påverka deras beteenden. Hundarna protokollfördes vid varje tillfälle som de kissade och bajsade.

Resultat

Vad blev då resultatet av denna studie?

  • Hundar påverkas av jordens magnetfält. Då magnetfältets rörelser var svaga föredrog hundarna att utföra sina behov i nord-sydlig riktning.
  • De påverkades mer av magnetfältets små förändringar i polariteten än av förändringar i intensiteten.
  • Då magnetfältets rörelser var starka kunde ingen speciell favoritriktning hos hundarna påvisas. Detta är intressant eftersom det kan förklara konstiga resultat i tidigare forskning på andra djurarter. Framtida forskare kommer därför att behöva ta större hänsyn till magnetfältets olika naturliga rörelser vid varje mättillfälle.
  • Ingen större skillnad påträffades mellan hanar och tikar eller mellan de olika raserna när det gällde avföringen. Däremot kunde en viss skillnad mellan hanar och tikar påvisas då det gällde urinering men det tros snarare bero på vilket ben hanen lyfte på.
  • Hur hundarna blir påverkade av magnetfältet är ännu oklart. Om det uppfattas av sinnena genom att hunden hör, ser eller luktar sig till magnetfältet eller om de helt enkelt känner sig bättre till mods i vissa riktningar vet vi ännu inte.

Källa: Dogs are sensitive to small variations of the Earth’s magnetic field, Hart et al. Frontiers in Zoology 2013

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.