Gravityscan Badge
Hem / Hund / Ängsö
Skylt över Ängsö naturreservat

Ängsö

Ängsö eller Engsö som det också stavas är ett stort naturreservat, bestående av Engsö slott och dess forna gårdar och torp i ett vackert mälarlandskap. Det är utsett av EU att ingå i Natura 2000, vilket innebär att det är ett av de områden som anses värda att bevara för framtiden.

Många som åker ut till Ängsö besöker slottet eller kyrkan, men eftersom hundar inte är tillåtna där avstår vi från det.

Ängsö ligger ca 25 km öster om Västerås och för att ta sig dit krävs i princip en bil. Västmanlands lokaltrafik har en landsortsbuss som går ut till Ängsö, men turlistan består bara av ett par turer i veckan.

Från Västerås åker du väg 693 (gamla E18) från Hälla genom Irsta i en dryg mil. Sväng sedan till höger där det är skyltat Kungsbyn och Ängsö. Fortsätt ytterligare ca 1 mil så passerar du en smal bro över till Ängsö.

Parkering

Det finns parkeringar på flera ställen på ön, men vi fortsatte fram till slottet. Straxt efter att du har passerat slottet finns en större parkering på vänster sida. Där finns också bord för medhavd matsäck och en karta över området.

Det går också att fortsätta vägen rakt fram till Skurusund där du hittar Ängsöfisk, en gårdsbutik som är öppen på lördagar året om där yrkesfiskaren Per Vidlund och hans fru säljer nyfångad fisk.

Promenadvägar

Lövtunnel vid Engsö slottDet finns många stigar och småvägar på ön där det går utmärkt att gå. Vi valde den lövade gången på andra sidan vägen vid parkeringen. Den kan vara lite svår att se från parkeringen eftersom den mest uppfattas som en mörk lövridå. Det är dock en riktigt mysig lövad ”tunnel” speciellt om det är, som när vi var där, en riktigt varm sommardag.

Efter en liten stund dök en vägvisare för Prästgårdsrundan upp och vi följde riktningen åt vänster. Ytterligare en bit bort svänger den grusade vägen åt vänster samtidigt som det går en större stig åt höger. Vi valde den högra stigen men även vägen fortsätter mot samma område fast lite längre bort.

Efter att ha passerat en stor skylt där markägaren Prästgården hälsar oss välkomna kommer man snart ut på ett större område med tallar och klippor. Där finns det också en iordningställd eldplats med upplagd ved, några bord samt soptunnor.

Från parkeringen är det en knapp kilometer att gå och till större delen är det en promenadvänlig grusgång eller -väg. Landskapet består till en början av själva slottsträdgården för att sedan övergå till öppna hagar med hundraåriga ekar.

Bad från klipporna vid Dyvik

Mälarklippor vid Ängsö, VästmanlandHar du en badglad hund är detta en perfekt plats att vara på, stenhällarna sluttar ner mot vattnet och det är bara att hoppa i Mälaren. Det finns ingen strand eller iordninggjord badplats utan här väljer var och en sina egna klipphällar.

Det är ingen barnvänlig badplats dock, det krävs god simkunskap eftersom det snabbt blir djupt. Dessutom är klipporna hala att ta sig uppför igen.

Den som vill sitta i skuggan, men ändå ha en fin utsíkt ut över Mälaren har har många platser att välja på under tallarna.

Praktisk information

Ängsö är ett naturreservat så hunden måste vara kopplad! Ha gärna en långlina fastsatt på en sele på hunden så kan den få bada fritt. Se bara till att den håller sig till dig och inte springer efter andra. Fina sommardagar finns det ofta flera hundägare på plats, så ta hänsyn till varandra!

Ett café finns vid slottet men vi hade, som många andra egen kaffekorg med oss.

Toaletter/utedass finns vid de flesta större parkeringarna på ön. Soptunnor finns också vid parkeringarna samt vid badet. Plocka upp efter både dig själv och din hund och släng det i avsedda tunnor så slipper vi hundägare råka ut för onödigt gnäll!

Ta gärna med en flaska vatten till hunden också, under sommardagarna kan det bli varmt.

Håll koll på prognoserna över algblomning under de varma månaderna, Mälaren tillhör tyvärr de sjöar som brukar drabbas av de giftiga blå-gröna algerna, läs mer på Sommarens faror.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.