Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Åksjuka hundar
Hund fastspänd i baksätet på en bil

Åksjuka hundar

Schäfer sitter i bakluckan på en bilÄven hundar kan drabbas av åksjuka och må illa i bilen, tåget eller bussen. Ofta växer åksjuka bort men ofta krävs också träning om inte hunden ska förknippa åkturen med något negativt.

Åksjuka är en variant av rörelsesjuka, precis som sjösjuka eller illamående vid karusellåkning. En individ blir åksjuk när kroppens balansorgan blir överstimulerat. Hjärnan blir utsatt för motstridiga intryck från tre olika informationskällor, ögonen, kroppen och balansorganet som sitter i örat.

Hundar kan bli åksjuka av att åka bil, men även av att åka tåg eller buss. Med träning och ökad ålder hos hunden brukar åksjukan i de flesta fall gå över.

Hundens öra

Illustration av hundens öraÖrat delas upp i tre delar, ytterörat, mellanörat och innerörat.

Ytterörat är dels den del som du kan se men också de båda hörselgångarna ända ner till trumhinnan.

Mellanörat börjar innanför trumhinnan och dit räknas också hörselbenen, d.v.s hammaren, städet och stigbygeln. I mellanörat finns också örontrumpeten som har förbindelse till svalget.

Innerörat består av den ljudupptagande hörselsnäckan och det labyrintformiga balansorganet.

Balansorganet

Balansorgan i hundens öra

Balansorganet består av tre bågformiga halvcirklar som tillsammans bildar en labyrint. Inuti labyrinten finns hinnor som innehåller små kristalliska stenar, statoliter.

Statoliterna påverkas av tyngdkraften och via känselceller förmedlar de huvudets läge till hjärnan.

I de tre båggångarna finns dessutom en vätska, endolymfan. Den vätskan sätts i rörelse när huvudet rörs och information om vätskans acceleration skickas också till hjärnan.

Motstridiga signaler

Kroppen försöker med hjälp av muskulaturen att kompensera för de signaler som hjärnan skickar att kroppen rör på sig. Men ögonen skickar andra signaler till hjärnan, signaler som inte stämmer överens med vare sig balansorganets eller musklernas signaler.

Hjärnan tolkar alla dessa signaler som om det vore fel någonstans och kroppen reagerar då med illamående.

Vanligast hos valpar

Åksjuka är vanligast hos valpar, helt enkelt för att hos en äldre hund har hjärnan lärt sig att kompensera för de motstridiga budskapen.

Känslighet för åksjuka varierar mellan olika individer och det beror på hundens genetiska bakgrund. Den genetiska bakgrunden för att bli av med åksjukan varierar också, men forskarna vet att hjärnan är mest anpassningsbar i låg ålder. Därför bör du träna hunden att åka bil så mycket som möjligt medan den fortfarande är valp.

Träna valpen att åka bil

Ha som målsättning att valpen ska åka bil 10-15 minuter varje dag under de första månaderna hunden är hos dig. Då kommer du troligen att få en hund som klarar av bilåkningen utan problem.Hund ligger i bakrutan på en bil

För att vänja hunden med bilen, börja med att lyfta in den då bilens motor är avstängd och beröm valpen inne i bilen. Efter ett par minuter lyfter du ut den igen. Gör så några gånger innan du startar motorn.

Då hunden vant sig vid bilen och att motorn är igång, börjar du rulla några meter. Kör tillbaka och parkera och lyft ut hunden igen. Lek gärna lite med hunden så den förknippar hela situationen med något roligt.

Någon dag senare kan du åka en kort sträcka med hunden. Ta ut den och låt den få nosa och leka på det ”nya” stället innan ni åker hem igen.

OBS! Det är viktigt att hunden förknippar bilåkningen med något roligt! Vissa hundar åker bara bil då de ska till veterinären och då blir bilåkningen ofta en pina istället.

Tänk på

 • Ge inte hunden mat och vatten innan bilfärden om den har anlag för åksjuka.
 • Ju svalare det är i bilen desto bättre.
 • Träna hunden många gånger att åka korta sträckor innan du ger dig iväg på långresa.
 • Har hunden mått dåligt i bilen kan den bli stressad av en ny bilresa. Börja träna från start igen och se till att det blir en positiv upplevelse att vara i bilen istället.
 • Stanna och rasta ofta.
 • Vissa hundar kan bli lugnare om de inte ser allting utanför fönstret. Ha dem i en bur och häng någonting för sidorna. OBS! Se dock till att det är bra ventilation runt hunden.
 • Försök att undvika kurviga och guppiga vägar.

Om hunden ändå mår dåligt

Har du provat att vänja hunden med bilåkning men det inte fungerar ändå så finns det några olika preparat att ta till.

 • Ingefära. Vissa hävdar att ingefära en halvtimme innan bilfärd är ett bra botemedel. 1 kryddmått per 20 kg hund strös över maten eller blandas med t.ex. leverpastej. Kan vara värt att pröva!
 • Feromoner. Adaptil är konstgjorda feromoner som säljs som spray, doftavgivare och halsband. Läs mer på Feromoner, har de en lugnande effekt på hundar?
 • Kosttillskott. Zylkéne är ett lugnande kosttillskott som utvinns från kors råmjölk. Zylkéne hittar du hos större djuraffärer och veterinärer.
 • Åksjuketabletter. Postafen är en receptfri åksjuketablett och ska doseras 1 tablett à 25 mg till 20-25 kg kroppsvikt. Den ska ges 1,5-2 timmar innan resan.
 • Veterinärfoder som innehåller hydrolyserat mjölkprotein och L-tryptofan (aminosyra) är lugnande och används till hundar i samband med förändringar. För att få effekt bör hunden äta detta ett par veckor innan resa.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.