Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Hundar förstår om vi vet svaret eller om vi gissar oss fram
Forskningsstudie på vad hundar förstår

Hundar förstår om vi vet svaret eller om vi gissar oss fram

Att hundar förstår oss människor rätt väl har nog varje hundägare förstått. Men för att det ska vara vetenskapligt bevisat så krävs det lite mer handfasta bevis. Nu har en forskargrupp i Wien kunnat visa på att hundar kan lista ut vilken människa som vet var maten finns och vilken människa som bara gissar.

Två personer

I den ursprungliga studien s.k. ”Guesser-Knower paradigm” är två personer inblandade, dels den som gömmer maten och dels den person som inte vet var maten finns.  Maten är gömd i burkar som hunden inte ser igenom och alla burkar luktar likadant.

Personen som vet var maten finns pekar på rätt burk medan den andra personen pekar på någon av de andra burkarna. För att hunden ska få en smakbit krävs att den väljer rätt burk genom att endast titta på hur personerna beter sig.

Oavsett var rätt burk fanns placerad och vem som tittade på burkarna lyckades hundarna i ca 70% av fallen gissa rätt burk.

Tre personer

Forskningsstudie på hundars förståelseDen nya studien som biologerna vid Messerli Research Institute of the University of Veterinary Medicine i Wien har gjort omfattar tre personer.

Den personen som befinner sig i mitten gömmer maten i en av fyra burkar, medan de två andra personerna tittar åt antingen höger eller vänster (båda personerna tittar åt samma håll). Eftersom den ena personen tittar bort ifrån mittenpersonen så ser hen inte var maten placeras vilket den andra personen gör. Under denna fas finns ett träskydd placerat mellan burkarna och hunden för att hunden inte ska få en möjlighet att se i vilken burk korven placeras.

När maten är utplacerad sänks skyddet och mittenpersonen tittar rakt fram eller upp i taket samtidigt som de andra pekar på varsin burk. Hunden ska då avgöra vilken person som vet var maten finns och följa dennes blick eller pekande.

Även här var det ca 70% av hundarna som valde rätt burk enbart genom att avgöra vem av personerna den skulle lita mest på.

I alla studierna byter personerna och burkarna plats för att hunden inte ska lära sig något specifikt mönster.

Källa: ”Dogs demonstrate perspective taking based on geometrical gaze following in a Guesser–Knower task” av A. Catala et.al. at Messerli Research Institute of the University of Veterinary Medicine, 2017

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.