Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Hundägare lever längre- speciellt singlar
Elisabeth med en Rottweiler

Hundägare lever längre- speciellt singlar

Svenska forskare har precis presenterat en forskningsrapport om hundar och deras ägares hälsa. De har studerat sambandet mellan att vara hundägare och risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar. Speciellt hälsosamt tycks det vara att vara singel och äga en hund av jakt-ras.

3,4 miljoner svenskar

Pojke med terrier

Forskare vid Uppsala universitet, Karolinska Institutet, Stanford University och Sveriges Lantbruksuniversitet har studerat hälsan hos över 3,4 miljoner svenskar i åldern 40-80 år. Med hjälp av utdrag från sju olika nationella register har de undersökt om hundägares risk för hjärt- och kärlsjukdomar och död skiljer sig från de som inte har hund.

Samtliga personer var friska gällande denna typ av sjukdomar då studien startade. 12 år senare hade hundägare 33% lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom. Risken att drabbas av en hjärtattack var 11% lägre.

Att vara singel är normalt en riskfaktor

Ensamstående personer har i tidigare studier visat sig ha en högre risk än normalt för att drabbas av denna typ av sjukdom. Men bland de ensamstående hundägarna var risken 36% lägre än bland singelhushåll utan hund.

Skillnad på typ av hund

Golden retriever står i sjön och tittar

En annan intressant aspekt som forskarna hittade var att det skilde sig åt beroende på vilken typ av hund personen ägde. Personer som ägde en hund av jakt-ras (terrier, retriever, sök- och spårhundar och liknande) hade en lägre risk att drabbas. Ägare av blandraser hade däremot en lite högre risk än andra hundägare.

Hundägarens livsstil

Denna typ av studier kan dock inte svara på om det faktiskt är hundägandet som skyddar mot hjärt-och kärlsjukdomar. Det kan också vara så att personer som väljer att skaffa hund redan har en aktivare livsstil och därmed har en lägre risk.

 

Källa: Dog ownership and the risk of cardiovascular disease and death – a nationwide cohort study

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.