Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Hund och människa har samma sjukdomar
Sövd hund hos veterinären

Hund och människa har samma sjukdomar

Många förvånas över att hundarna kan få samma sjukdomar som vi människor, men faktum är att vi är väldigt lika inom det området. Vi har i stort sett samma typ av gener och vi lever i samma miljö, vilket påverkar oss på samma sätt.

Hundar är också sjuka och mår dåligt

Vilda djur har en medfödd instinkt att inte visa att de har ont eller är skadade. Det är en ren överlevnadsinstinkt, ett skadat eller sjukt djur hindrar den övriga flocken från att skaffa föda eller från att fly från eventuella angripare.

Både våra hundar och katter har kvar samma förmåga, de maskerar sin värk så mycket som möjligt. Det till skillnad från oss människor, som ofta klagar på huvudvärk, ont i magen eller problem med knäna.

Så länge som våra husdjur äter, dricker och bajsar normalt (som veterinärerna ofta uttrycker det), så tar vi för givet att hunden mår bra. Att den sedan är lite ovanligt grinig när vi är ute eller inte längre vill gå i trappan tolkar vi som trots. Men den hunden kan ha värk i ryggen, sten mellan trampdynorna eller problem med hjärtat.

Hund och människa är genetiskt lika

Både människans och hundens arvsmassa är kartlagd vilket gör att forskarna vet vilka gener som finns hos oss. I stort sett har vi samma uppsättning gener, människan har ca 20 000 gener och hunden har ca 19 300.

De vanligaste komplexa sjukdomar hos hundar är bland annat cancer, epilepsi, sköldkörtelrubbning och allergier, alltså samma sjukdomar som hos människan. Det har gjort att forskningen nu bedrivs mycket på hundars dna för att hitta behandlingsmetoder hos människan.

Hunden är modell för forskning

Forskare inom både humanmedicin och veterinärmedicin samarbetar för att kartlägga de olika gener som ger upphov till sjukdomar. Likheten inom de olika hundraserna gör det lättare att hitta skillnaderna mellan sjuka och friska individers gener. Människan har en mycket större genetisk variation, förutom på vissa isolerade platser och det blir ett större ”bakgrundsbrus” vilket gör att det blir mycket svårare att hitta sjukdomsmönster.

Speciella raser, speciella sjukdomar

Genetiskt finns ca 400 olika isolerade hundraser. För att skapa olika raser krävs en viss inavel och på så sätt går viss genetisk variation förlorad. Vill vi förstärka ett speciellt beteende kommer samtidigt ett annat beteende minska och de generna kommer att påverkas.

Dna struktur med bas markeradI arvsmassan kommer då vissa genetiska sjukdomar att uppkomma, vissa hundraser blir mer drabbade av en viss sjukdom än andra. Det drar forskarna nytta av, då de letar efter genetisk variation mellan sjuka och friska hundar.

I en DNA-struktur finns bland annat fyra olika kvävebaser, adenin (A), guanin (G), cystosin (C) och tymin (T). I figuren med dna-strängen symboliseras de olika baserna med olika färger (gul, rosa, lila och grön).

2005 slutfördes kartläggningen av hundens arvsmassa och i samband med det togs det fram en katalog med ca 2,5 miljoner markörer. Markörer är olika variationer i arvsmassan där en bas har blivit utbytt mot en annan. Till exempel kan ett A (adenin) ha bytts ut mot ett C (cystosin) och en mutation har då uppstått.

Med hjälp av dessa markörer kunde forskarna ta fram ett verktyg för att enkelt hitta gener för olika egenskaper. Detta verktyg, som kallas SNP-chip, består av ca 30 000 markörer utspridda över hela arvsmassan. Tack vare SNP-chippet behöver de inte leta igenom hela arvsmassan hos varje individ. Genom blodprover kan hundarnas dna tas och både antalet individer och markörer kan hållas på en hanterbar nivå.

När de sedan hittar intressanta områden som är kopplade till en viss egenskap eller sjukdom görs en mer detaljerade granskning och jämförelse mellan olika raser.

Överföra kunskapen till människans sjukdomar

Vart eftersom kunskapen ökar om vilka gener som orsakar olika sjukdomar hos hundar har forskarna tittat också på människans dna. Det visar sig att samma gener har betydelse för samma sjukdom även hos oss.

SLE, bröstcancer, ALS och autoinflammatorisk feber är bara några av de sjukdomar där stora likheter har hittats. Detta har gjort det möjligt att kunna förstå hur många av våra sjukdomar uppkommer. Med ökad kunskap blir det också lättare att hitta bättre diagnostikmetoder och bättre behandlingar.

Hund slickar veterinär i ansiktetBra statistik

Näst efter människan är hunden den art som oftast får en sjukdomsdiagnostik och vård för sina sjukdomar. Dessutom har renrasiga hundar långtgående stamtavlor där aveln kan spåras. De flesta hundar i Sverige är dessutom försäkrade så via försäkringsbolagen kan forskarna få mycket information om sjukdomar hos specifika raser. Det gör att flera svenskar är inblandade i denna forskning.

Din hund kan alltså vara sjuk

Slutsatsen är att även din hund kan vara sjuk och ha ont, även om den äter, dricker och bajsar normalt! Ta därför för vana att kontrollera hunden med jämna mellanrum, känn igenom kroppen, kontrollera tänderna och så vidare, se Kloklippning, tandborstning och allmän hälsovård

 

Källor: Människa och hund, bästa vänner i genetiken, M.Olsson och K. Lindblad- TohGenvägar till våra folksjukdomar kan gå via hundenHundar i jakten på sjukdomsgener, Forskning & framstegHunden sjukdomsgentikerns bästa vän, Göran Andersson

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 kommentarer

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.