Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / Hemlösa katter
Grå katt tittar ilsket

Hemlösa katter

Tidningar och media hjälper till att hålla myten om sommarkatter vid liv. För sanningen är att det inte är så många som överger katten när hösten kommer, de flesta tar sitt ansvar och tar med sig katten tillbaka från sommarsemestern. Men var kommer då alla hemlösa hittekatter ifrån?

Sommarkatt eller lösdrivande katt?

Lösdrivande katter är på många ställen ett stort problem. När det samlas många okastrerade och ovaccinerade katter på ett område sprids snabbt olika sjukdomar. Katterna blir också stressade av slagsmål och av att behöva försvara sitt revir.

Men ofta är det inte sommarkatter som någon familj lämnar kvar på landet som ger upphov till dessa kattkolonier, även om det förstås förekommer. En mycket vanlig orsak är att en familj skaffar sig en eller två katter som de låter komma och gå som de vill. Katterna blir så småningom könsmogna och innan ägaren vet ordet av är katthonan dräktig. Även om katten har ett hem är det inte säkert att hon väljer att föda sina ungar inomhus. Hon kan leta upp ett undanskymt ställe i naturen där hon föder upp sina ungar tills de lämnar henne. Har familjen en hane som inte kastreras i tid, kommer han att ge upphov till många kattungar innan han till slut blir kastrerad.

Det händer också att någon skaffar sig en kattunge och när den blir könsmogen blir den jobbig, jamar och kissar inne. Men en bristande ekonomi gör att ägaren inte kan kastrera den och katten dumpas ute någonstans. Eller så låter ägaren katten få försvinna iväg och söka sig en villig partner. En okastrerad hane kan gå långa sträckor på sin jakt efter en hona och det är inte alltid han hittar tillbaka hem igen.

Dessutom förekommer det att katten lämnas kvar utomhus då familjen åker på semester istället för att de skaffar sig en kattvakt eller lämnar katten till ett kattpensionat. En katt som är van vid att få sin mat inomhus kan fara väldigt illa av att lämnas helt på egen hand under några veckor. Dessutom är det olagligt, katten ska få tillsyn minst två gånger per dygn enligt Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt (du hittar den på www.jordbruksverket.se)

Okastrerade katter bildar snabbt en koloni

Låter du din okastrerade hane gå ut kommer han snart att bli pappa till ett flertal kattungar. Även om dessa kattungar inte egentligen blir ditt problem då du inte behöver ta hand om dem, blir de snart ett problem i samhället.

En katt blir könsmogen vid ca 6 månaders ålder och kan därmed få kattungar. En katthona kan få tre kullar på en säsong med två till sex ungar i varje. Så under sitt liv kan hon ge upphov till ca 120 kattungar och föds dessa ute i naturen kommer de i sin tur att ge upphov till en mycket stor mängd nya ungar.

En kattkoloni blir snabbt grogrund för virussjukdomar som kattsnuva och kattpest. Även FIV, som brukar kallas för katt-AIDS har lättare att spridas hos okastrerade katter som slåss. Olika typer av skabb tillhör vanligheterna hos katter i en koloni, det är smittsamt och kan ge upphov till svåra infektioner och sår. De olika sjukdomarna och skadorna orsakar ett stort lidande för katterna.

Bortdriven av annan katt eller hittar inte hem

Utekatter i tättbebyggda områden råkar oftare ut för slagsmål, ju fler katter som ska samsas om en yta ju större är risken för osämja. I värsta fall kan din katt bli bortkörd av en annan revirstarkare katt. Det är då inte säkert att din katt vågar sig hem igen utan vandrar istället i väg.

Kattungar eller katter som är nyinflyttade ska inte heller släppas ut för tidigt, då hittar de helt enkelt inte hem. Unga katter har inte samma revirkänsla som en äldre katt, så börja med regelbundna promenader i sele. På så sätt får katten en chans att lära känna sin omgivning i lugn takt.

Svart katt ligger i gräset

Kastrera och försäkra katten!

En katt är ett husdjur som inte klarar sig själv. Vaccinera, försäkra och id-märk katten och se framförallt till att du kastrerar den, helst innan du börjar låta den gå ute. Om alla kattägare är noga med detta så kan vi tillsammans minska alla hemlösa katters lidande.

Om du hittar en hemlös katt

Hittar du en katt som ser mager, smutsig och hungrig ut kan du anta att den är hemlös eller inte hittar hem igen. Men även en katt som ser ut att vara i rätt bra skick kan ha försvunnit från sitt hem av någon anledning. Var därför observant på om den försöker ta kontakt eller om den ofta kommer tillbaka.

Prata med dina grannar och andra i området, har de också sett katten? Vet de om den hör hemma någonstans eller har någon av dem börjat mata den? En katt som har kommit på villovägar brukar försöka ta kontakt med andra människor innan den så småningom blir mager och skygg. Därför är det viktigt att försöka ta reda på så mycket som möjligt om katten redan innan den blir förvildad.

Är katten skadad måste du ta hand om den omedelbart!

Är katten tillgiven räcker det ofta med att du sätter dig ner och låter den komma till dig och bli klappad och matad i handen. Men är katten skyggare kan du behöva locka den med mat under flera dagar. Lägg då gärna maten i en kartong eller inne i en bur som du låter stå på en skyddad plats. Om katten vänjer sig vid att den kan gå in där och äta har du sedan lättare att fånga den.Grå katt sitter på trottoaren

När du väl har tagit hand om katten måste du försöka att ta reda på om den har någon ägare. Titta efter om den har ett halsband med telefonnummer, en id-märkning i örat eller kanske till och med en chipmärkning. Chipmärken kan du inte hitta själv, de sitter innanför huden och måste läsas av med en speciell avläsare. Större veterinärmottagningar, katthem och polisen brukar ha utrustning för att leta reda på ett chip.

Sätt upp lappar i området, i butiker och hos veterinären, kontakta polisen, ägaren kan ha anmält sin katt försvunnen och prata med människor i din omgivning.  Har katten lärt sig att komma tillbaka till dig, sätt på den ett halsband med ditt telefonnummer. Om katten kommer hem till sin rätta ägare med ett halsband på sig bör ägaren rimligtvis höra av sig till dig.

Åk däremot INTE med katten till ett katthem, de har oftast fullt och har sällan möjlighet att ta emot en katt utan förvarning. Är du osäker på vad du ska göra kan du däremot ringa och fråga på katthemmet. De har vanan inne att ge råd och tips.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.