Gravityscan Badge
Hem / Hund / Frikommando- varför är det viktigt?
Nexa platsliggande

Frikommando- varför är det viktigt?

Ett frikommando talar om för hunden att den inte längre behöver utföra det du har bett den om. Vanliga frikommandon är ”Varsågod”, ”Hopp och lek” och ”Slut”.

 

Schäfer ligger och väntarDet gäller att du som ägare är tydlig med dina kommandon och med vad du menar. Du måste träna in varje beteende hunden ska göra och sedan sätta ett ord (eller handtecken) på det.

Ju oftare du tränar, ju duktigare blir hunden. Men träna på olika platser och med olika störningar, öka svårighetsgraden sakta så att hunden hinner med. Var frikostig med belöningarna i början och minska vart eftersom hunden blir duktigare, men överraska med en belöning ibland även när hunden kan övningen.

Var också noga med att ge din hund ett frikommando när övningen är slut. Frikommandot kan vara Varsågod, Hopp och lek, Nu är det slut eller vad du vill kalla det.

Har du t.ex sagt ”Sitt” så ska hunden sitta där tills du säger något annat, t.ex ”Ligg” eller ”Varsågod”. Om du slarvar med detta får du en hund som sitter så länge han/hon vill, oavsett om det är 1 sekund eller 5 minuter och dina kommandon betyder snart ingenting.

Frikommandot ska också läras in, t.ex. att du låter hunden ta godisbiten först när du sagt varsågod.

Varför räcker det inte med att låta hunden gå efter att ha belönat den?

Av den enkla anledningen att du ska kunna belöna och berömma din hund under tiden den utför det önskade beteendet utan att den reser på sig.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 kommentarer

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.