Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / FORL eller TR hos katter
Katt får sina tänder borstade

FORL eller TR hos katter

Hur många kattägare kan med säkerhet säga att deras katt inte har tandvärk? Katter liksom många andra djur är mästare på att dölja sin värk, de fortsätter att äta som vanligt men tuggar maten på andra sidan av munnen istället. Minst 32% av svenska katter har FORL eller TR som det numera kallas.

FORL eller TR

FORL (Feline odontoclastic resorbtive lesions) är en tandsjukdom som framförallt förekommer hos kattdjur (feline). Men eftersom den också hittas hos andra djurslag så benämns den numera ofta för TR (Tooth resorption). I grunden är det dock samma sjukdom.

TR har hittats hos vilda kattdjur men tycks vara betydligt vanligare hos våra tamkatter. Det är också en sjukdom som tycks öka i takt med att våra katter lever längre.

FORL/TR är en MYCKET smärtsam sjukdom och vid minsta misstanke att katten är drabbad ska en tandkunnig veterinär undersöka katten.

Vanlig sjukdom

Eftersom det är en sjukdom som är svår att upptäcka även för veterinärer finns det troligtvis många katter som lider i det tysta av smärta i munhålan. Bland katter som undersöktes för tandproblem i Holland och USA fann man att 62 -67% var drabbade av TR/FORL.

En annan undersökning gjord i USA bland normala katter som inte uppvisade några speciella symptom visade att 48% av katterna var drabbade. I Sverige har SLU gjort en motsvarande studie som visade att 32% av de svenska katterna över ett års ålder hade olika grad av tandresorption. Hos 10-åriga katter har 75% denna tandsjukdom. Med andra ord är det en vanlig sjukdom hos våra katter, en sjukdom som gör väldigt ont.

Tandens uppbyggnad

En tands uppbyggnadEn tand består av en krona, hals och rot. Kronan är den synliga delen och den täcks av emalj som är kroppens hårdaste vävnad. Emaljen kan vara upp till några millimeter tjock uppe på tuggytorna men blir tunnare ju längre ner i tandhalsen den sitter.

Själva tanden byggs upp av dentin, som är en benliknande vävnad och längst in finns ett hålrum där pulpan finns. Pulpan består av bindväv, blodkärl och nerver. Inne i rötterna fortsätter pulpan via rotkanaler ner till rotspetsen där nerver och blodkärl ansluter från käkbenet.

Rötterna är täckta med cement som är en hård vävnad och hela tanden hålls på plats med hjälp av bindvävstrådar. Varje gång katten tuggar kommer bindvävstrådarna att fjädra med små rörelser.

Vad händer när katten får TR/FORL?

Varför katten drabbas av TR vet man ännu inte, trots mycket forskning. Från början trodde man att det var karies som orsakade hål i tandemaljen men det visade sig vid mikroskopiska studier vara fel. Andra teorier har varit att det orsakas av den mat som våra tamkatter får, att vaccin kan påverka förloppet eller att det skulle vara skillnad på inne- eller utekatter, men ingen av dessa teorier har kunnat bevisas.

I kroppen sker ständigt en nedbrytning och återuppbyggnad av olika vävnader. I skelettet finns celler som kallas för odontoklaster och en annan typ som kallas för odontoblKattens uppsättning av tänderaster. Odontoklaster bryter ner cellvävnad och frigör mineraler medan odontoblaster bygger upp nytt skelett. Hos katter med tandresorption är odontoklasterna mer aktiva än odontoblasterna vilket får till följd att de drabbade tänderna bryts ner.

Successivt bryts tandroten ner och käkbenet växer istället in i rötterna. Alla tänder kan drabbas även om det tycks vara vanligast på kindtänderna (premolarer och molarer).

Många gånger börjar sjukdomen under tandköttet eller nere i roten vilket gör att den inte går att se vid en undersökning. Skadan blir större och större och till slut kommer även tandkronan att drabbas med hål som följd. I detta skede är det ofta öppet in till pulpan och katten har riktigt ont.

Får sjukdomen fortsätta blir tanden spröd och bryts lätt sönder samtidigt som tandens rötter helt kan växa in i käkbenet.

En katt med långt gången tandresorption drabbas också ofta av tandköttsinflammationer och tandlossning.

Fem stadier av sjukdomen

Tandresorption, TR delas in i fem olika stadier enligt en mall som American Veterinary Dental College har tagit fram.

Stadium 1:

I första stadiet har endast cementen och eventuellt lite av emaljen börjat absorberas. Detta stadium är till och med svårupptäckt på röntgen. Se Figur 1

Stadium 2:

I nästa steg har sjukdomen spritt sig till dentinet, den benvävnad som finns runt pulpan. Nu börjar katten få ont men fortfarande är det svårt att vid en vanlig undersökning utan röntgen se något anmärkningsvärt.

Stadium 3:

Nu har resorptionen nått pulpan och katten har en ordentlig smärta. Risken är nu också stor att det bildas en infektion som har fritt tillträde till pulpan. Fortfarande kan det vara svårt att se något med blotta ögat.

Olika stadier av FORL hos katt

Figur 1

Stadium 4:

Mycket av kronan är nu borta samtidigt som stora delar av roten har absorberats och vuxit ihop med käkbenet. Se Figur 2

Stadium 5:

Det femte stadiet kan se ut på olika sätt, 5a visar en i stort sett felfri krona medan roten nästan helt är omvandlad till benvävnad och bildar sk. spökrötter. Den här katten lider av rejäl smärta trots att knappt något kan ses med blotta ögat. Eftersom tanden dessutom inte har något rotfäste kommer den väldigt lätt att gå sönder.

5b visar en tand där kronan helt har försvunnit och endast spökrötterna syns på röntgen.


Utvecklingen av FORL hos katt

Symptom

Det är inte lätt att se att katten har drabbats av TR/FORL eftersom de flesta djur inte visar sin smärta. Ofta är symptomen väldigt diffusa, men några varningstecken kan vara att katten äter mindre än vanligt, den kan undvika hård eller kall mat och den kan tappa den mat som den äter. Men många katter äter fort och slänger i sig maten och hinner då ändå få i sig ungefär samma mängd som vanligt. Katten kan också undvika att tugga på den sida av munnen där den har ont men det är knappast något som vi ser.

En del katter gnisslar eller klapprar med tänderna när det gör ont. Andra katter kan bli mer irriterade, aggressiva eller tillbakadragna och då är det inte alltid lätt att lista ut att det är tandvärk som ligger bakom.

När sjukdomen har gått långt brukar man kunna se att den har mer tandsten vid den sjuka tanden eftersom katten undviker att tugga där. Man kan också se en inflammation runt tanden, det kan se ut som om tandköttet skulle ha vuxit upp över tanden.

I andra fall är det veterinären som upptäcker sjukdomen när katten sövs för en allmän tandrengöring.

Behandling

Om nu din katt har drabbats av TR hur kan den behandlas?

Det finns ingen förebyggande behandling och de metoder som har prövats med flourlack och lagningar har visat sig vara verkningslösa.

Det första som görs är att katten sövs och alla tänder röntgas eftersom det är enda sättet att säkert fastställa vilka tänder som är drabbade. Sedan beror vidare behandling på hur långt sjukdomen har gått.

Ofta tas endast kronan bort i höjd med käkbenet och tandköttet sys ihop över denna. Med denna metod lämnas rötterna kvar i käkbenet där de i de flesta fall helt omvandlas till benvävnad. Denna typ av operation ska alltid följas upp med en röntgen efter 5-6 månader för att se att ingen komplikation tillstöter. I andra fall dras hela tanden inklusive rötter ut.

Är din katt gammal och har andra sjukdomar som t.ex njursvikt är det inte säkert att den klarar en så pass omfattande operation.

Har din  katten drabbats av TR måste den regelbundet undersökas av veterinär, kontrollerna brukar ske med sex till tolv månaders intervaller under förutsättning att du inte upptäcker något konstigt tidigare.

Även om tandborstning inte förhindrar att katten drabbas av tandresorption bör du ändå ta för vana att regelbundet borsta kattens tänder. Det minskar risken för plackbildning och inflammationer samtidigt som du kommer att kunna ha bättre kontroll på hur kattens tandkött förändras över tid.

Försäkringar

Eftersom tandresorption är en så vanlig sjukdom ersätter de flesta försäkringsbolagen inte behandlingar för TR så det kan komma att bli väldigt kostsamt för dig. Att söva, röntga och operera ett djur kostar oftast flera tusen kronor och har du otur får du räkna med att göra om det varje år. Så kontrollera noga med ditt försäkringsbolag innan du låter veterinären göra några ingrepp. Har du inte råd med detta är det bäst att låta katten få somna in, för TR/FORL är en MYCKET smärtsam sjukdom!

 

 

Källor: American veterinary dental college,  Ann Pettersson vid Uppsala Djursjukhus och Feline Odontoclastic Resorpive Lesion (FORL), Charlotta Lidholm vid SLU 2003.  

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.