Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Farligt att lämna hunden i bilen på vintern?
Bilruta med snö och hundsymbol

Farligt att lämna hunden i bilen på vintern?

Att vi inte ska lämna hunden i bilen en varm sommardag det vet nog alla. Men det är inte heller lämpligt att lämna hunden i bilen en kall vinterdag, i vissa fall kan det till och med vara olagligt! Hunden kan också tillslut dö av för låg kroppstemperatur.

När det är kallt behöver hunden röra på sig ordentligt för att kunna hålla normal kroppstemperatur. I bilen är det ett begränsat utrymme och ligger hunden dessutom i sin bur har den inte chans att röra sig tillräckligt för att få upp värmen. Lämnar du din hund i bilen när det är kallt bör du se till att den dels har ett värmande underlag att ligga på, dels sätta på den ett hundtäcke.

Men räknar du med att temperaturen i bilen sjunker under -5 grader får du, enligt lag inte lämna din hund utan tillsyn! Är det då tjugo minusgrader eller kanske mer utomhus, dröjer det inte länge innan bilen är rejält kall.

Även om det inte går så långt att hunden drabbas av hypotermi så är risken för frysskador stor. Ofta är det de utstickande delarna, öronen, svansen och pungen som drabbas först. Men ligger hunden på ett kallt underlag kan också magen drabbas.

Känn alltid på hundens utstickande kroppsdelar, är de kalla och kanske också bleka (vilket inte är så lätt att se under pälsen) så bör du försiktigt värma upp dem med dina händer. Gnugga inte, det förvärrar bara skadan!

Vit hund ligger framför en bil på vintern

Tänk på att:

 • Hunden inte får förvaras permanent i ett fordon och högst i 3 timmar enligt huvudregeln.
 • Du inte får lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.
 • Hunden ska rastas och få vatten minst var sjätte timme under transporten. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
 • En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.
 • En dräktig tik inte får transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter valpningen. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.
 • En hundvalp måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.

Undantag

5 kommentarer

 1. Mycket bra information!
  Tänk att det finns djurägare som inte kan tänka själva och tänka logiskt.
  Har själv upplevt både värmen och kylan för mina hundar. Jag är otroligt noggrann med temperatur och tid vilket retar många icke djurägare. Dom förstår inte djuren, och jag tror att det ligger långt bak i tiden då vi inte var så noga och det fanns inte de regler som vi har idag. Själv sätter jag upp lappar med info om temperaturer för våra djur i bil, som jag skriver ut från SKK. Tack för ordet!

  • Tack Ann för dina kloka ord!
   Om vi är flera som sprider budskapet så hoppas jag att det får genomslag bland alla djurägare.

   Elisabeth/Glanna

   • Tack själv!
    Har alltid ögon i nacken för djurens skull men tyvärr är det många som inte har den tid som behövs för att allt skall fungera på bästa sätt i en familj. Läser mycket elände på Facebook och blir så ledsen. Tycker väl att lite ansvar ligger på uppfödarna också. För mig handlar det om att ha lika stort ansvar för våra älskade djur, som för barnen. Ingen skillnad för mig. Gillar er sida!

 2. Om min mamma har glömt våran hund 20-30 min förut,och hon glömde henne i bilen i tre timmar i en bil på våran uppfart när det var 6-9 plus kan hon få allvarliga skador som en 9-årig hund!
  Skulle vilja ha ett svar om någon vet.
  Men inget hat!!

  • Hej Maja,

   Nej det bör hon inte ha tagit skada av så tillvida att hon inte har problem med lederna. I så fall gäller det att buren eller utrymmet hon vistats i är så stort att hon enkelt kan ändra ställning. Att behöva ligga still i tre timmar kan fresta på lederna annars.

   Tre timmar är dessutom maxgränsen för hur länge hunden får vara i bilen enligt lagen. Det bästa vore kanske om ni kunde komma på någon bra lösning så att din mamma inte glömmer bort henne, kanske att du skickar ett sms eller liknande?

   Hälsningar Elisabeth

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.