Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / 7 konstiga kattbeteenden
Katt som sover på en bok

7 konstiga kattbeteenden

Katter har olika beteenden som vi som kattägare vänjer oss vid men ibland kanske du funderar på varför katten gör som den gör. Varför vill den alltid ligga på tidningen som du läser? Varför vänder katten rumpan mot dig när ni ska kela? Här listar vi sju olika beteenden som du kanske har funderat över.

1. Dr. Jekyll och mr. Hyde

Din katt hoppar upp i ditt knä, rullar ihop sig och börjar kurra då du smeker den. Men efter ett par minuter rullar katten plötsligt runt och klöser eller biter dig. Du undrar förvånat vad som hände?

Om du är säker på att din katt inte har ont någonstans så har du antagligen missat kattens egentliga avsikt med sitt besök i ditt knä. Katten kanske ville leka, få din uppmärksamhet eller så var den hungrig. Du trodde däremot att den ville kela och katten tillät dig att göra det en liten stund innan den tyckte att det räckte.

Troligtvis har katten gett dig olika signaler innan den gick till attack, men vi missar ofta kattens små varningar. Några av signalerna kan ha varit:

 • Katten kan ha slutat att kurra
 • Svansen har börjat svänga eller piska
 • Katten har fällt öronen bakåt eller utåt
 • Katten jamar
 • Katten har börjat titta på din hand

2. Gräsätande och spyorKatten Tessan ligger i gräset och tittar

Katter är egentligen s.k. karnivorer, det vill säga de äter bara kött som proteinkälla. Ändå gillar många katter att äta gräs som de sedan spyr upp. Den allmänna åsikten är att katten behöver detta för att spy upp hårbollar. Men forskarna är inte så säkra på att det stämmer eftersom alla katter inte är gräsätare, inte heller spyr alla upp hår efter att ha ätit gräs. Forskning pågår så vi får se vad de kommer fram till.

3. Doppa tassen i vattenskålen

Tillhör din katt de som doppar tassen i vattenskålen? Anledningen till att katten gör det kan vara flera, ofta beror det på att katten behöver avgöra var vattenytan är. Men det kan också bero på att din katt helt enkelt tycker att det är bekvämare att slippa böja sig ner. Katter tycker heller inte om att morrhåren slår i skålens kanter så har du en liten skål kan det vara förklaringen.

I hem där det finns flera katter kan katten också dricka sitt vatten genom att slicka av den våta tassen. Då slipper katten att utsätta sig för risken att inte ha kontroll över övriga katter då den böjer ner huvudet i skålen. Katt doppar tass i vattenskål

4. Visa dig baken

För oss människor är det oartigt att vända ryggen åt någon och ännu värre skulle det vara om vi vände rumpan åt våra vänner. Men för katten är det precis tvärtom. Om din katt sätter sig nära dig och vänder baken åt ditt håll så visar den dig tillit. Katter placerar sig helst där de har kontroll över omgivningen och är därför rädda om sin bakdel. Du får helt enkelt förtroendet och ansvaret att se till att ingen smyger sig på katten bakifrån.

5. Katt-race

Plötsligt och utan förvarning rusar katten genom huset, den kanske jagar efter något, hoppar mellan möblerna eller far upp och ner i kattställningen. Hur mycket du än tittar så ser du ingenting som den kan ha fått syn på. Det är ingen fara, katten har inte blivit tokig! Antingen tillhör din katt de som gärna jagar skuggor och solstrålar annars är det troligt att katten har en massa uppbyggd energi som den behöver bli av med.

Katter är rovdjur som ska jaga och är därför anpassade till att vara i rörelse. Har din katt legat och sovit mycket och inte fått utlopp för sin rörelselust så brukar det bli riktiga katt-race genom huset. Många gånger varar de bara några minuter innan katten sedan är nöjd igen.

6. Papperspress

Katten Piffi ligger på jobbpapperDet spelar ingen roll hur många roliga kattleksaker du har köpt, en tidning eller ett papper slår det mesta enligt katten. Varför måste katten absolut lägga sig på tidningen som du håller på att läsa? Katten vill ha uppmärksamhet och den ser ju att du tittar väldigt intensivt i tidningen- alltså borde din uppmärksamhet riktas mot katten istället om den lägger sig på tidningen. Och det fungerar ju, du blir tvungen att avbryta läsandet för att antingen leka med katten eller åtminstone för att fösa iväg den.

Men varför sätter sig katten gärna på en tidning eller ett papper som ligger på bordet eller golvet? Då är det ju ingen som riktar någon uppmärksamhet dit. Det beror troligen på kattens naturliga instinkt att placera sig högt. Ett papper som ligger på golvet avviker från resten av ytan och katten anser att den kommer en aning högre upp om den sätter sig där.

7. Städa bort maten

Katten äter lite ur sin skål och börjar sedan frenetiskt att krafsa på golvet. Det ser ut som om katten vill städa bort sin mat, varför gör den så? Tycker den att maten smakar illa?

Nej, även detta är ett naturligt beteende hos katter. Om de skulle leva i det fria så vill de inte dra till sig andra rovdjur. Täcker de över matresterna så känner andra inte doften av den. Dessutom är det ett smart sätt att lura sina byten också. Känner musen att det luktar död mus så vet den att det finns farliga rovdjur i närheten och kommer därför att hålla sig därifrån.

 

Källa: www.catbehaviorassociates.com

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

10 kommentarer

 1. Har en katt på några månader som är omöjlig. Hoppar upp på bordet äter allt. Man kan inte vända ryggen till så äter den ur salladsskålen. Vad är det för fel? Har fri tillgång till kattmat.

  • Hej Malin,
   Svaret på din fråga är helt enkelt att katten äter eftersom den har möjlighet. Jag har själv en katt som beter sig på samma sätt, finns det mat framme någonstans (det räcker med smulor på köksbänken!) så är hon där och äter.
   Du får vara noga med att aldrig lämna mat obevakad, ju oftare katten kommer åt att äta desto mer belönar den sig själv! Försöker katten äta från bordet eller din tallrik måste du putta bort den.
   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 2. Mina katter brukar titta ut genom dörröppningen och upp i taket.. tycker främst att det är läskigast när dom tittar ut genom dörren tillsammans och indrar varför för när jag tittar så är ingen där.. och är det konstigt att de tittar upp i taket?

  • Hej Michaela,

   Är du säker på att det inte är någon där? Tänk på att en katt hör om det rör sig möss på vinden eller i bjälklaget. Det kanske är en fågel eller vinden som får ett träd att rassla. Troligtvis är det något som de hör.

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 3. Hej, min katt ligger på huvudet ibland och sover och jag undrar nu varför hon gör det för det ser väldigt roligt ut?

  • Ligger hon på ditt huvud eller på sitt eget? Om hon rullar ihop sig och ligger på sitt huvud så tycker hon nog att det är tryggt och skönt.
   Om hon ligger på ditt huvud så vill hon vara riktigt nära dig. Vissa katter sover gärna på samma huvudkudde som sin ägare, gärna inborrade i halsgropen. Då söker hon trygghet och värme hos dig.
   Elisabeth/ Glanna

 4. Hej,
  Våran familj har en katt Tiger han är 3 år och är en kastrerad hane. Han kom till oss när han var 5 månader när vi hämtade honom var kan väldigt rädd och vi hade en bil tur på ca 3 timmar och ända gången han höll sig lugn under den bilturen var när vi släppte ut han lös i bilen så att han kunde och lägga sig i mitt knä. Sedan den dagen har han bara tytt sig till mig han sover hos mig han är orolig och vill inte äta om jag är hemma.

  Är detta ett normalt att katten bara tyr sig till en människa? Och finns det något dem andra i familjen kan göra så att han börjar ty sig till dem också eller har har han bara bestämt sig?

  • Hej Lina,
   Du ska känna dig hedrad av din katt att han så tydligt har valt dig! Precis som hos oss människor har katter olika personligheter, vissa är modiga och andra mer räddhågsna av sig. Kom han från uppfödaren när ni hämtade honom? Annars brukar detta vara ett beteende som många katter visar när de har skiljts från sin mamma för tidigt. Kattungar ska få stanna hos sin mamma tills de är minst 12 veckor gamla.

   Eftersom det har gått så lång tid så kommer han säkert att fortsätta att ty sig till dig. Men resten av familjen kan lägga ner lite tid på att han accepterar dem också. Det kan ju bli problem att han inte vill äta om du måste vara borta några dagar. Det är viktigt att en katt äter varje dag och de kan faktiskt svälta sig till döds.
   Låt en familjemedlem i taget leka med honom på det sätt han gillar. De flesta katter brukar ha svårt att motstå om någon slänger iväg EN torrfoderkula i taget. Katten får då jaga efter den innan hen slänger iväg nästa. Men låt inte någon bära på honom eller hålla fast honom i knäet om han inte vill. Leken och gosande måste få ske på hans villkor.

   Du kan också prova att använda Feliway hemma och/eller Zylkene för att han ska känna sig lugnare.

   Vi hade en katt i vår familj som alltid tydde sig till yngste sonen, vi andra dög mest när vi gav henne mat. Men då sonen flyttade hemifrån insåg hon att skulle hon bli kelad med så var hon tvungen att komma till oss. Så efter det dög vi också och hon hoppade gärna upp till oss i soffan eller sängen.
   Lycka till!

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 5. Hej,
  jag har en fråga gällande en snart ettårig katt (ras burma). Hon har sen några månader tillbaka börjat attackera oss vuxna – i ansiktet. Hon börjar med att våldsamt bita i både fötter och händer, sen vips fokuserar hon stint med sin blick mot ögonen och hoppar rakt upp mot ansiktet! Detta händer såväl när den som attackeras sitter som när den står – katten tar alltså tar ett rejält och bestämt hopp med riktning mot ansiktet. Än så länge har det skett utan klor, men det är SÅ obehagligt och den utsatta blir riktigt rädd.

  Mina barn har hittills inte attackerats på detta vis, utan det tycks vara riktat mot oss vuxna. Beteendet skapar en hel del huvudbry. Jag har haft flera katter men aldrig någonsin stött på detta tidigare. Vad betyder beteendet och hur kan vi stävja det? Jag är i dagsläget så pass oroad att jag undrar om vi kan ha henne kvar. Vad tror du?

  Tacksam för svar
  B Berglund

  • Hej,

   Du har en livlig tonåring hemma, som dessutom tillhör en aktiv ras. Hon är antagligen understimulerad och försöker att få igång någon typ av aktivitet, vilket hon troligtvis har lyckats med! Med största sannolikhet far ni upp ur soffan, skriker åt henne och kanske viftar med händerna. Jättekul! tycker hon 😉 Så även om det är svårt, försök att ignorera henne när hon attackerar er. Ju lugnare ni är när hon sätter igång, ju tråkigare blir det att göra så.

   Har ni flera katter hemma? Om ni har det, är de äldre och lugnare? De kanske inte ställer upp på hennes lekar och upptåg? Se till att hon aktiveras ordentligt. Om hon är en innekatt måste hon ha flera klätterställningar och olika plaster dit hon kan hoppa och/eller gömma sig. Olika aktiveringsleksaker är utmärkta. Göm kattgodis eller torrfoder på olika ställen som hon får leta reda på. Aktivera henne med olika vippor som hon får jaga osv.

   Lycka till!
   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.