Gravityscan Badge
Hem / Katt / 6 tips för dig med fler katter
Katt gömmer sig i en papperskasse

6 tips för dig med fler katter

Har du flera katter har du troligtvis någon som gärna vill ha den mesta uppmärksamheten. Det är viktigt att du inte glömmer bort de andra, alla behöver få stimulans och närhet från dig. Här får du tips på hur du kan gå till väga för att fördela din tid på alla katter.

Hushåll med flera katter

Många av oss som har innekatter har ofta två eller fler katter så att de ska få lite sällskap av varandra. Men det är inte ovanligt att en av katterna är mer sällskapssjuk än de andra, den katten vill vara först med att leka, vill ta plats i ditt knä när det ska kelas och är först framme vid matskålen. Risken finns att resten av kattflocken får stå tillbaka, vilket i förlängningen kan skapa osämja mellan katterna.

Hur ska du göra om den ena katten tar över all uppmärksamhet?

 

 1. Studera alla katter tillsammans.
  Det är viktigt att du studerar de andra katterna också, när vill de ha sällskap och när vill de leka? Blir de ofta undanskuffade av den mer aktiva katten?
 2. Lek med de andra katterna, först.
  Se till att du leker eller kelar med de andra katterna innan du ägnar tid åt den mest påstridiga katten. Låt inte den energiska katten ta över leken, det är du som styr vems tur det är.
 3. Lek lekar som involverar alla katter samtidigt.
  Ofta kan du leka lekar där flera katter kan vara aktiva. Se till att det finns kartonger, möbler eller andra gömställen och placera dig själv i mitten med ett kattspö med lång lina. Låt linan med ”bytet” flyga runt genom rummet förbi alla gömställen. Då har flera katter möjlighet att hoppa fram från sitt gömställe för att fånga bytet när det passerar förbi. Två trötta katter ligger på golvet
 4. Lek med katterna i olika rum.
  Är det hopplöst att få de andra katterna att vara aktiva så länge som din mest uppmärksamma katt är närvarande? Sära på dem en stund och lek med dem i olika rum.
 5. Ta hjälp av ytterligare personer.
  Låt din partner eller kompisar leka med katterna på olika håll. Ni kan vara i olika rum eller olika delar av huset, huvudsaken är att ingen katt känner sig åsidosatt.
 6. Uppmärksamma alla katter vid mysstunderna.
  Det är inte bara leken som ska fördelas mellan katterna, även de mysiga stunderna ska räcka till allihopa. Någon katt kanske helst vill ligga i knäet eller straxt bredvid och bi klappad medan en annan katt hellre vill bli borstad. Ägna din uppmärksamhet åt varje katt på det sätt som just den katten vill bli bemött.

 

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.