Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / 6 sätt att aktivera din innekatt
Katt "dödar" sitt byte, en leksak

6 sätt att aktivera din innekatt

Utekatter smyger på byten, jagar möss och klättrar i träd, så när de väl är inne vill de ofta koppla av och sova. De katter som däremot tillbringar sin tid inomhus behöver olika typer av stimulans för att må bra. Så hur kan du aktivera din innekatt?

1) Klättra och klösa

Katter behöver klättra, de behöver också ha platser högt upp där de kan ligga i fred och spana på omgivningen. Därför bör du inte köpa små, låga klätterställningar till din katt, satsa på en riktigt hög som går upp mot taket. Då får katten verkligen utlopp för klätterlusten. Ofta finns det dessutom hängmattor eller avsatser på en sådan klätterställning där katten kan ligga och ha utsikt över hemmet.

Katter behöver också få klösa. De utsöndrar olika dofter, så kallade feromoner från bland annat trampdynorna och dessa dofter utgör i hemmet en trygghet för katten. Men de klöser också för att rensa bort smuts och skräp som har fastnat i klorna. Katter vill sträcka ut sig ordentligt när de klöser, vilket de inte kan göra på de låga kattställningarna. Det är ytterligare en anledning till att det är bättre att satsa på en hög variant även om de är dyrare.

2) Gömma sig

Ställ inte kattställningen i något avsides hörn, katten vill ha ordentlig utsikt över hemmet och över vad du sysslar med, samtidigt som den gärna själv ligger dold. Alla kattägare har råkat ut för att katten plötsligt tycks vara som uppslukad av jorden, hur du än letar så hittar du inte den. Medan du går runt i hemmet och ropar så ligger din katt i något skrymsle och tittar intresserat på vad du har för dig.

Om katten känner sig hotad eller rädd vill den kunna ta sin tillflykt till ett gömställe högt upp. Därför bör du se till att det finns bokhyllor, köksskåp eller andra platser dit katten kan hoppa upp. Ligger det dessutom saker däruppe som katten kan gömma sig bakom eller inuti är det ännu bättre.

Många katter gillar också att gömma sig under soffan eller sängen, för att snabbt slå till dig med tassen när du passerar förbi. Det är en del i deras jaktbeteende som kommer till uttryck.

3) Smyga och jaga

Två katter letar mat i aktiveringsspelUtekatter jagar många små byten per dag. En tre-kilos katt behöver äta ca 10 möss om dagen för att få de näringsämnen den behöver. Varje mus katten fångar kräver också ett stort antal misslyckade jaktförsök.

Innekatten som däremot får sin mat serverad ett par gånger om dagen missar hela denna jaktsituation som den så väl behöver. Katten mår därför bättre av att få många mindre mål mat om dagen. Men häll inte bara upp maten i en skål utan låt katten få lite utmaning i matsituationen. Ställ ut flera matskålar med lite mat i varje på olika platser i hemmet så katten får leta efter maten. Placera skålarna både lågt och högt och ibland lite dolt så att det blir lite utmaning att jaga rätt på maten.

Göm maten i tomma toarullar eller äggkartonger så att katten måste jobba för att komma åt maten. Det finns också olika aktiveringsleksaker som du kan stoppa torrfoder i.

Katten behöver tillgång till olika typer av leksaker, men låt inte alla ligga framme hela tiden för då tappar de attraktionskraften. Lägg fram ett par tre stycken åt gången och lägg undan de andra så länge, det är alltid roligare när det kommer fram ”nya” saker. Bollar som rullar lätt, eller studsar, tunnlar att springa inuti och vippor att jaga är roliga aktiviteter för de flesta katter. Var bara uppmärksam på att inga vippor, fjädrar eller snören ligger framme obevakade, det är alltför många katter som har fått dem att fastna i halsen eller intrasslade i tarmarna.

4) Spana på omgivningen

Katt ligger högt i sin klätterställningAlla katter, både inne- och utekatter vill ha koll på sin omgivning. Ligger de dessutom högt och lite i skymundan kan de både spana och vila samtidigt. En favoritplats för innekatt är därför fönsterbrädan, där kan den sitta länge och titta på det som händer utanför. Har du dessutom möjlighet att ha ett fågelbord eller fågelholk straxt utanför fönstret så kommer din katt att tillbringa många timmar där. Gör därför gärna i ordning en plats där katten kan vara, så slipper du få blomkrukorna nedputtade varje gång det händer något spännande utanför.

Hör du att katten klapprar med tänderna när den sitter och tittar ut genom fönstret så trivs din katt! Det är ett tecken på att katten verkligen lever sig in i fågeljakten med liv och lust.

5) Social kontakt

Katter är självständiga djur men de har också ett stort behov av social kontakt, de behöver närheten i form av bland annat klappar och smekningar. Ju mer tid du lägger på din katt och ju fler roliga aktiviteter ni hittar på tillsammans, ju mer tyr sig katten till dig.

Tänk på att många katter tycker att det är otäckt när de inte har kontakt med tassarna mot underlaget. Lyfter du upp katten i knäet är det bättre att den får stå i ditt knä en stund innan den frivilligt lägger sig ner. Vänder du katten upp och ner när du tar den i famnen, så är risken stor att den flyr istället.

Prata ofta och vänligt med din katt så kanske du får en katt som gärna ”pratar” med dig! Många katter kan med hjälp av både röst och kroppsspråk få sina ägare att förstå precis vad de vill.

6) Nyfiken- upptäckarlust

Alla katter är nyfikna av sig! Ställer du ner matkassarna på golvet när du kommer hem från affären så har du garanterat snart en katt bland alla matvaror. Kassar, speciellt papperskassar är otroligt roliga att leka i! Men låter du katten ha en kasse utan tillsyn, se till att klippa bort handtagen först – risken är annars att huvudet fastnar i handtaget och katten istället blir vettskrämd.

Kartonger och väskor är andra spännande ställen att undersöka för en katt. Tessan, katten på bilden har just upptäckt en spindel på golvet – jätterolig så länge som den rörde på sig, sedan tröttnade hon.

Katten Tessan jagar en spindel på golvet

 

 

 

 

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.