Gravityscan Badge
Hem / Hund / Lär hunden att vara ensam hemma – 5 enkla tips
Hund ligger på en säng

Lär hunden att vara ensam hemma – 5 enkla tips

Hundar är flockdjur, precis som vi människor och de kan därför ha svårt för att bli lämnade ensamma. Valpar behöver lära sig det, men även äldre hundar kan behöva tränas i att vara ensamma t.ex. om de blivit omplacerade eller när familjen har flyttat till ett nytt boende. Här får du fem tips på hur du enklast lär din hund att världen inte går under så fort du lämnar hemmet.

1) Träna korta stunder

Det är viktigt att ni tränar endast väldigt korta stunder, 1-2 minuter till en början. Börja redan när valpen är liten, ju längre tid du väntar desto mer kommer ni att behöva träna.

Hund som ligger och tittarTräna på att valpen ska vara i ett angränsande rum till det du befinner dig i. Här kan du ha hjälp av ett kompostgaller som du sätter i dörröppningarna. Ge inte hunden något speciellt kommando utan låt den bara vara. Den får gärna ha sin säng och några leksaker där som den kan leka med. Hunden ska kunna se och höra dig men inte kunna komma nära. Du kan småprata med valpen men tyck inte synd om den. Gnäller, skäller eller ylar den så ska du ignorera den helt. Sätter eller lägger den sig ner och är tyst ska du berömma den, ibland med att kasta in en godisbit till den.

Förläng tiden successivt och när den klarar av att vara ifrån dig ca 5 min. börjar du att träna på att försvinna helt, gå in i ett annat rum och stäng dörren om dig. Nu är det viktigt att du bara är borta någon minut till en början eftersom du har försvårat övningen genom att hunden inte längre ser dig. Skäller eller gnäller hunden så får du inte gå tillbaka, vänta tills den är helt tyst. Skulle du gå tillbaka medan den skäller kommer du att belöna skällandet med din närvaro och hunden har mycket snabbt lärt sig att det lönar sig att skälla.

Ytterdörren blir negativ

Träna sedan på samma sätt med att gå ut genom ytterdörren. Hundar förstår fort att det är genom ytterdörren folk försvinner eller kommer tillbaka, det kan göra att vissa hundar upplever ytterdörren som väldigt negativ. Gör ingen stor affär av att du går ut, bara gå och stäng dörren efter dig. Även här är det viktigt att börja träna med en eller två minuter till en början. Öka sedan successivt tiden.

När du kommer tillbaka låter du bara valpen nosa lite på dig innan du fortsätter in. Vill du hälsa ordentligt gör du det när du väl har kommit in och tagit av dig jacka och skor. På så sätt lär hunden att det lönar sig att vänta lite medan du tar av dig, och du slipper få en hund som hoppar upp på dig. (Mer om hälsa-träning hittar du på Lär hunden hälsa utan att hoppa).

Varva nu alla dessa olika övningar, ibland går du ut genom ytterdörren, ibland någon annan dörr, ibland är du borta fem minuter, ibland en minut. Någon gång tar du på dig skorna och har dem på inne, gör samma sak med jacka och nycklar. Hundar är signalkänsliga och de förstår snart precis vad vi tänker göra om vi tar nycklarna i handen eller sätter på oss skorna. Så det gäller för dig att göra alla dessa saker utan att du försvinner.

Hund ligger och lyssnar med ena örat pekande rakt upp2) Begränsa ytan

De flesta hundarna tycker att det är jobbigt att behöva vakta hela hemmet. Stäng därför gärna av ett par rum och begränsa ytan som hunden får vara på när den är ensam.

Hundar som är stressade av att vara ensamma kan springa in och ut ur alla rum för att kontrollera om någon är där och på så sätt lyckas de stressa upp sig ännu mer. Även dessa hundar mår bra av att du begränsar ytan den får vara på.

3) Feromoner

Tiken avger lugnande feromoner från sitt juverområde från ungefär tredje dygnet efter valpningen. Dessa feromoner avges fram tills att valparna är avvanda. Feromonerna spelar en viktig roll i tikens och valparnas förhållande, de ökar bl.a. bindningen mellan mor och barn.

Det finns en syntetisk motsvarighet till hundens feromoner och den säljs under namnet Adaptil. Den finns som spray eller som en dosa som sätts i eluttaget och säljs hos veterinärer och på apotek. Vissa hundar, dock inte alla, kan uppleva den som lugnande och den kan vara en hjälp vid träningen. Den ersätter dock inte ensamhetsträning – den är bara en hjälp på vägen. Läs mer på Feromoner, har de en lugnande effekt?

4) Börja träna i god tid

En hund vill vara i vår närhet så mycket som möjligt och den förstår inte alls varför den inte får följa med till arbetet eller skolan. Så det gäller för dig att vara ihärdig i träningen, det är inget som den lär sig på en vecka eller två. Som för alla annan träning gäller principen ju mer du tränar desto lättare går det. För vissa hundar kan det ta upp till ett år innan de fullt ut accepterar att vi försvinner. Vid ett års ålder brukar de flesta hundar klara av ca tre timmars ensamhet. Börja därför ensamhetsträningen så snart du får hem din hund. Så länge som det bara handlar om ett fåtal minuter åt gången så tar inte hunden någon skada.

5) Rastad och lugn innan du försvinnerWestie Lilou

Det som är viktigast är att hunden är ordentligt rastad och att den har fått gott om tid, minst 20- 30 minuter, att lugna ner sig på hemma innan du går. Hunden blir inte trött och lugn av att ha fått sprungit och rusat runt, då är den istället uppjagad och adrenalinet pumpar i kroppen. Lämnar du hunden i det tillståndet kommer den med största sannolikhet hitta på mängder av bus. Låt istället hunden få arbeta mentalt en stund innan nedvarvningen för då blir den trött. Mentala aktiviteter kan vara att söka godis, använda sig av aktiveringsleksaker eller olika problemlösningar. Fler tips hittar du på Aktivera hunden inomhus och Aktivera hunden utomhus.

Hur lång tid får hunden vara ensam?

Enligt Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt (SJVFS 2008) får hundvalpar under 4 månaders ålder endast lämnas ensamma kortare stunder. De allmänna råden säger också att hundar bör rastas var sjätte timme, valpar och äldre hundar oftare. Läs mer på Vilka lagar gäller mig som hundägare?

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 kommentarer

 1. Hej!
  En granne fick överta från sin dotter en två-tre år gammal hund. Tiken lämnas ensam någon timme per dag och skäller då oavbrutet, ett ljust skarpt skall , skrapar på dörren med klorna och verkar helt förtvivlad. Kvinnan som är minst 70 år, har aldrig tidigare haft hund, bor i en trerummare och jag tänker att hon skulle kunna hjälpa hunden och träna den att vara ensam.
  Hon vill inte lyssna på mina försiktiga tips att kolla hur man kan göra. Hon slår ifrån sig, säger det är väldigt lång kö till hundkurs, att hon är rädd att förlora hunden och att hon gör sitt bästa.

  Jag vill inte ställa till med grannosämja, inser att jag måste gå försiktigt fram men behöver råd. Jag har skrivit ut dina fem tips på papper men tvekar att lämna över dem då hon visar tendenser att känna sig hotat och slå ifrån sig.

  Vad göra?

  • Hej!
   Försök att försiktigt prata med kvinnan, säg att du är lite orolig för att hunden tycker att det är jobbigt när den är ensam. Fråga om du får lämna över papper med lite råd och tips. Förhoppningsvis går hon med på att iallafall ta emot papperet. Påpeka att du inte alls vill att hon ska bli av med hunden utan att det endast är för hundens bästa.

   Händer det ingenting tycker jag att du kontaktar Länsstyrelsen i ditt län och pratar med dem om hunden som skäller oavbrutet. Du får vara anonym om du vill. De har möjlighet att kontakta henne och se till att hon gör något åt situationen. Ofta rekommenderar de att ägaren går någon hundkurs eller kontaktar en hundinstruktör/-psykolog. De har också möjlighet att följa upp att det blir någon förbättring.

   Hunden mår ju inte bra av att vara själv så något måste ju göras åt situationen.

   Hälsningar Elisabeth/Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.