Pudel som morrar

10 orsaker till beteendeproblem hos hunden

Suck – vilken jobbig hund! Beteendeproblem är vanligt hos hundar- varför? Ibland fungerar inte relationen mellan hund och ägare så som vi skulle önska.

Du har skaffat dig en hund och det blev inte alls som du hade tänkt dig. Hunden är mest jobbig, den skäller, biter, drar i kopplet, hoppar på folk eller kanske jagar grannens katt.

Du kanske t.o.m. funderar på att överlåta hunden till någon annan som kan ta tag i problemet och uppfostra den.

Hunden retas inte!

Men kom ihåg- att oavsett vad din hund gör, så gör den inte det för att reta dig!

Även om det kan kännas som om hunden enbart är jobbig i ditt sällskap så finns det alltid en bakomliggande orsak till beteendet.

För att kunna jobba bort problemet måste du förstå VARFÖR hunden beter sig som den gör och utgå från grundorsaken.

Här beskriver vi de 10 vanligaste orsakerna till att hundens beteende upplevs som ett problem.

Det är mycket troligt att du hittar orsaken till din hunds dåliga beteende i denna lista.

OBS! Listans ordning är slumpmässig.

1) Bristande motion

Enligt en undersökning gjord av A. Hallgren 1997 vilade 40% av hundarna i Sverige mer än 20 timmar per dygn. Tyvärr tyder ingenting på att den siffran minskar.

Hunden är ett aktivt djur och behöver få röra på sig vilket också visade sig av hans undersökning.

82% av hundarna som vilade mer än 20 timmar hundar uppvisade olika problembeteenden. Detta till skillnad mot 47% av de som vilade max 18 timmar per dygn.

Hund som biter matte i armen

Varför skapar bristande motion en hund med problembeteenden?

Jo, ju mer hunden ligger och vilar på dagarna, ju mer överskottsenergi bygger den upp. Denna energi måste få komma ut på något sätt och då upplever vi att hunden är jobbig.

Naturligtvis är det skillnad på hur stort rörelsebehov hundarna har. Det beror på vilken ras den tillhör, dess ålder och ev. sjukdomar.

Men för majoriteten av hundar räcker det inte med några koppelpromenader på asfalt per dag.

Hunden behöver få springa av sig, få klättra, balansera och nosa. Ge dig därför ut i skogen, jogga eller cykla med din hund några gånger per vecka också.

VGW Extension antidrag sele till hunden

2) Bristande mental stimulans

Många hundägare tror att hunden ”rasar av sig” då den springer eller leker med en annan hund. Men i själva verket ökar hunden sin aktivitetsnivå och har därför svårt att kunna koppla av direkt efteråt.

Om man jämför med vilda djur så inser vi lätt att hundar inte tröttas ut av bara fysisk motion, deras kroppar är byggda för att röra sig mycket.

Däremot är det psykiska arbetsuppgifter som tröttar. Att använda hjärnan till att lösa problem eller nosen till att spåra upp ett byte gör en hund trött.

Beroende på vilken ras du har, så behöver den jobba olika mycket, men alla hundar behöver regelbunden mental stimulans.

Fyra huvudområden

De fyra huvudområden som hundens mentala arbete kan delas in i är:

  • Nosarbete
  • Inlärningsuppgifter
  • Problemlösning
  • Balans

Lös inte automatiskt alla problem åt hunden! Går den runt lyktstolpen, låt den komma på hur den ska gå tillbaka igen. Snurra inte runt kopplet själv bara för att det går fortare.

Släng ut hundens mat på golvet eller gräsmattan när den ska äta. Låt den själv komma på hur den tar sig över, under eller runt olika hinder och så vidare.

Tänk också på att saker som hunden redan kan, inte innebär någon mental stimulans! Det gäller att du använder fantasin och vidareutvecklar hundens övningar.

Läs mer på Aktivera hunden inomhus och Aktivera hunden utomhus.

Pojke tränar med sin labrador

3) Hälsoproblem

Betydligt fler hundar än vad vi tror har ont någonstans. Det kan vara rygg/nackproblem, tandvärk, muskelskador, öroninfektioner, allergier och mycket mer. Problemet är att hunden inte kan tala om för oss vad som är fel. Många gånger försöker de dessutom att dölja sin smärta för oss.

Att ha värk gör vem som helst på dåligt humör och det gäller också hundarna. Dessutom ökar halten stresshormoner i kroppen vid överdrivet mycket rörelse, vilket tillfälligt kan lindra hundens värk. Samtidigt upplever du att du har en otroligt jobbig hund.

Läs mer på Rygg- och nackproblem hos hundar och Tandproblem, vanligare idag?

4) Genetiska eller tidigt inlärda problem

I dag är det lätt att köpa en hund, det finns alltid hundar till salu på alla köp- och säljsidor på nätet. När det gäller blandraser är priserna inte heller alltid så höga vilket gör att fler har råd att köpa en hund.

Nackdelen med detta är att de som föder upp valpar inte alltid är speciellt insatta i vilka individer de parar. Inte heller hur en dräktig tik bör tas om hand för att de blivande valparna ska bli harmoniska individer då de blir vuxna. En uppfödare av renrasiga hundar ska följa de regler som ställs av Svenska Kennelklubben (SKK) och får också mycket information den vägen. En seriös uppfödare ska också ta hänsyn till båda föräldrarnas mentalitet och ev. ärftliga sjukdomar innan de genomför en parning.

Nyfödda valpar med stängda ögon

Hur mår tiken?

I dag vet vi att den vuxna hundens beteende inte bara beror på vilka gener som den föds med. Det beror också väldigt mycket på hur tiken mådde under sin dräktighet och hur hon tog hand om valparna den första tiden. Dessutom spelar uppfödarens hantering av valparna fram tills dess att de lämnar kenneln en väldigt stor roll.

Det är därför väldigt viktigt att du tar reda på båda föräldrarnas mentalitet, vilket inte alltid är så lätt då det gäller blandrashundar. Du bör också besöka uppfödaren några gånger under valpens första tid för att försäkra dig om att både tik och uppfödare kan ta hand om valpen på bästa sätt. Acceptera därför ALDRIG att mötas på halva vägen för att ta över en hund. Det är viktigt att du ser hur miljön ser ut där valpen tillbringade sin första tid i livet! Köp heller ALDRIG en valp bara för att du vill få den bort från en hemsk miljö! Anmäl istället uppfödaren om du anser att hundarna verkar fara illa.

Läs mer på (O)Seriösa uppfödare och Socialisera valpen.

5) Otydlig omgivning

Problem uppstår då vi tror att hunden förstår det vi menar utan att vi är tillräckligt tydliga med vår avsikt.

Får hunden dra sig fram till spännande kissfläckar eller roliga personer förstår den inte varför det inte får dra i kopplet då den möter en annan hund. Den förstår inte varför du plötsligt blir arg och rycker i kopplet när du känner dig irriterad om du annars tillåter att hunden strosar i sin egen värld.

Om hunden tillåts hoppa upp på människor, så förstår den inte varför den inte får göra det på 90-åriga mormor eller då du har dina bästa byxor på dig.

Vi människor är väldigt slarviga med att använda frikommando, då hunden inte längre behöver sitta/ligga/gå fot eller vad vi nu har gett den för kommando. Hur ska då hunden kunna veta att den ska sitta tills du hinner torka tassarna eller gå fot tills ni har passerat alla gatukorsningar?

Läs mer på Frikommando- varför är det viktigt?

Om din hund har ett beteendeproblem, börja med att titta på dig själv- hur reagerar och beter du dig i denna situation?

6) Stress

Arg hund skäller på en annan hund

Dagens samhälle är stressigt för alla, både för människor och för djuren. Stress kännetecknas av att individen (människa eller hund) överproducerar stresshormoner, vilket gör att kroppen alltid är beredd på någon form av aktivitet. En förhöjd nivå av hormonerna aldosterol eller kortisol ger hunden en förhöjd puls, ökad muskelaktivitet och kan också ge beteendeförändringar.

Att hunden blir stressad kan bero på många olika saker. Det kan bero på att hunden får vila för mycket eller för lite. Det kan bero på sjukdomar och värk eller det kan bero på att hunden känner sig hotad av en annan hund eller en människa.

Men det kan också bero på att hunden får för många intryck per dag. Eller att hemmamiljön är stressig med livliga barn eller med många känslokonflikter mellan familjemedlemmarna. Det är vetenskapligt bevisat att hundar känner av stress hos sin ägare, läs mer på Stressad ägare ger stressad hund.

Jaktlekar genom att du kastar pinnar eller bollar till hunden som den ska springa efter kan vara stressande för vissa individer. Bättre är det om du gömmer bollen och låter hunden använda sin energi till att söka rätt på den.

Löptikar

För hanhundar innebär löptikar ett stressmoment. Hanen behöver dels hålla koll på tiken och hennes löpcykel men de behöver också hålla koll på andra hanhundar i området. Även om du inte alls har några planer på att para din hanhund så blir han ändå påverkad av alla dofter den löpande tiken avger. Bor du i ett tättbebyggt område är risken stor att du alltid har en löptik i din närhet och det vet din hanhund på långt håll. För vissa hanar kan livet bli lugnare som kastrat. Läs mer på Kastrering av hund.

Viktigt att komma ihåg är att stress inte är ett farligt tillstånd. Åtminstone så länge som individen inte blir utsatt för höga stresshormoner under en längre period. Men vid en längre tid av stress kommer binjurarna som producerar stresshormoner att anpassa sig till att alltid ligga på en högre produktion. En sådan individ kommer att ha svårt att koppla av, få ett häftigt temperament och vara lättirriterad.

7) Okunskap om rasen eller raserna

Vet du vad din hunds ras/raser egentligen är framavlad till? De olika raserna har sedan lång tid tillbaka haft ett speciellt syfte, de ska valla, vakta eller hjälpa till under jakten.

Det här är aspekter som du måste vara medveten om. Har t.ex. en Collie, som är en vallras inte möjlighet att valla boskap kommer den att försöka ”valla” bilar, cyklister eller katter.

Jack Russel är en hundras som är framavlad till att jaga råttor och sorkar. Den drar sig inte för att gräva upp din trädgård eller bita ihjäl barnens kanin om den känner sig sysslolös. En Schnauzer som ursprungligen var en råttfångare och gårdshund har lätt för att skälla i olika situationer då den känner sig osäker eller hotad.

Det här är normala beteenden hos hundarna. Beteenden som har förstärkts under många generationer för att det har passat människans arbetsuppgifter. Så det ligger på ditt ansvar att först ta reda på vad din hund egentligen är avsedd för och detta bör du helst göra innan du köper hunden!

Graverad id bricka till hunden

Normala hundbeteenden

Dessutom finns det olika beteenden som är fullt normala för hundar i allmänhet men som vissa människor upplever som problem.

En valp och unghund biter på det mesta, inklusive din dyra mobiltelefon eller de snyggaste skorna om du inte plockar undan dem först. Valpar smakar på sin omgivning precis som småbarn gör, för att lära sig vad saker är för något. Det ligger på ditt ansvar att se till att hunden inte kommer åt olämpliga saker.

Hundar skäller när de vill ha uppmärksamhet, känner sig ensamma eller hotade. Hundar drar i kopplet, äter andra djurs avföring, vaktar matskålen eller tuggbenet och kissar oavsett var de är och så vidare.

Allt detta är naturligt för hunden och utförs i större eller mindre omfattning beroende på ras och individ. Det här är beteenden som kan styras med träning. Men hos många hundar är det omöjligt att helt få hunden att avstå från det.

Kan du inte lära dig att antingen leva med det eller vara beredd på långvarig träning. så bör du överväga att skaffa dig ett annat djur istället.

Läs gärna mer på Att köpa en hund och Vilka metoder används vid beteendeproblem hos hundar?

8) Ändrade rutiner

En Phalén sitter vackert

Om det sker någon typ av förändring kan hunden bli stressad och orolig. Det kan röra sig om små saker som att du byter hundens foder. Men det kan också vara större förändringar som att hunden flyttar och byter miljö. Ändringar av de dagliga rutinerna påverkar ofta hunden mer än vad vi tror.

Du kan inte förklara för hunden varför du plötsligt får andra arbetstider, varför det kommer en ny medlem till familjen. Eller varför ni flyttar från huset till en liten lägenhet. Eller varför husse/matte plötsligt inte finns kvar i hundens liv längre.

Känsligheten varierar hos olika individer. Medan en hund reagerar på minsta ändring kan en annan hund vara lugn även vid större förändringar.

Men generellt blir hunden påverkad om du också är känslomässigt påverkad av situationen. En ny bebis i familjen, en skilsmässa, dödsfall eller jobbiga tonåringar påverkar både dig och hunden. Dessutom får du troligtvis också mindre ork för hunden vid större känslomässiga situationer . Då upplever du troligen hunden som extra jobbig.

Ge hunden tid att vänja sig vid det nya och försök att aktivera den mentalt. Räkna med att hunden inte längre klarar av att vara lika duktig som annars.

Roliga hundleksaker

9) Socialiseringsperioden

När hunden är mellan 3 och 12 veckor gammal är den i vad som kallas socialiseringsperioden. Under dessa veckor är hunden som mest mottaglig för nya intryck. Valpen lär sig mycket om sin omgivning under denna tid. Sådant som den kommer att ha med sig i bagaget under resten av sitt liv.

Om hunden under dessa veckor inte får träffa människor, andra hundar, se bilar och cyklister, röra sig utomhus, vänja sig vid olika ljud osv. kommer den att växa upp till en osäker, rädd eller aggressiv hund.

En hund som har positiva upplevelser av olika intryck från denna period, har större chans att bli trygg och harmonisk.

Vet du att din hund inte hade någon positiv socialiseringsperiod? Då kommer du att behöva jobba mycket med att få din hund trygg. Det är en lång, kanske t.o.m. livslång träningsprocess ni har framför er.

Läs mer på Socialisera valpen

Hund blir kliad under hakan

10) Spökåldern

När hunden blir könsmogen och upp till ca 18 månaders ålder är de i vad som brukar benämnas för ”spökåldern”. Under denna period blir även den tryggaste hund betydligt mer försiktig av sig. Helt vanliga saker som soptunnan eller en tappad mössa blir väldigt skrämmande.

Det är en övergående period som har sitt ursprung i hundens vilda förflutet. Det är en naturlig skyddsåtgärd då de börjar lämna sin flock för längre strövtåg.

Viktigt för dig att tänka på under denna period är att aldrig tycka synd om hunden eller ömka den. Var precis som vanligt och visa hunden istället att omgivningen inte är farlig.

Läs mer på Hundens tonårsperiod

Rulla till toppen